Čo s nepotrebnými plastovými kartami? Recyklujte ich kreatívne. | Blog
.
18.12.2023      Čas čítania: 2 min.

Čo s nepotrebnými plastovými kartami? Recyklujte ich kreatívne


 Plastové karty - kreditky, bankomatky, vernostné karty, zľavové karty. Každý z nás má v peňaženke minimálne jednu, ktorú nepoužíva.

Nazbieralo sa vám plastových kariet viac? Určite ich nevyhadzujte. S minimom úsilia im vdýchnete druhý život. Prinášame zopár tipov, ako premeniť plastové karty na užitočné drobnosti, nevšedné dizajnérske kúsky alebo nápadité darčeky.

Prečo recyklovať plastové karty?

Plastové karty sú často vyrobené z materiálu PVC, ktorý je škodlivý pre životné prostredie a ťažko sa rozkladá. Ale správnou recykláciou alebo upcykláciou týchto kariet môžeme zmenšiť množstvo plastového odpadu a znížiť tak našu ekologickú stopu.

1. Zabrnkajte na city

Máte v rodine umelca, ktorý má rád strunové nástroje? Pripravte mu napríklad takéto originálne brnkátko. Ak nazbierate plastových kariet dosť, už nikdy sa nemusí trápiť, keď brnkátko niekde zabudne.

2. Vytvorte originálnu záložku do knihy

Vystrihnite z kariet tenké pruhy, ktoré môžu slúžiť ako záložky. Môžete ich ďalej dekorovať alebo na ne napísať inšpiratívne citáty.

3. Noste unikátny šperk z plastových kariet 

Materiál na výrobu šperkov je už dnes skutočne rôzny. Ak však základ tvoria nepotrebné plastové karty, vznikajú skutočne unikátne kúsky. Plastové karty môžete premeniť na štýlové šperky, ako sú náušnice, náramky alebo náhrdelníky. Vystrihnite požadované tvary, oblepte ich dekoratívnou páskou alebo ich namaľujte a použite šperkárske komponenty na dokončenie výrobku. 

Vyrobte si jedinečné náušnice, netradičný náramok alebo náhrdelník. Je viac než pravdepodobné, že taký istý nenájdete nikde na svete.

4. Osviežte svoje bývanie

Zariaďujete si práve nové bývanie? Alebo milujete originálne kúsky od dizajnérov? Vďaka starým bankomatovým kartičkám, preukazom a neplatným vernostným kartám jednoducho vyrobíte dizajnový kúsok aj vy sami. Napríklad tienidlo na lampu, aké nenájdete skutočne v žiadnom obchode.

Rozstrihnite karty na malé kúsky a použite ich na vytvorenie farebných mozaík. Tieto mozaiky môžete použiť na dekoráciu rámčekov na obrázky, zrkadiel alebo dokonca na vytvorenie umeleckých diel.

5. Spomienky na NEZAPLATENIE

Vytlačili ste si práve fotografie plné spomienok na špeciálne okamihy? Tie, ktoré majú skutočnú cenu, sú na nezaplatenie. V tom prípade chýba už iba nápaditý handmade rámik. Napríklad aj zo starých platobných kariet. Silná symbolika, nemyslíte? Návod je jednoduchý. Ľubovoľne kreditky nastrihajte a nalepte na vhodný podkladový rám na fotky.

Plastové karty s vlastnou potlačou

V dnešnej dobe sú plastové karty najmä kvôli bohatému využitiu v biznise výborným pomocníkom pre firmy a organizácie. Dať si potlačiť plastové karty s vlastným motívom nie je nič náročné. Zvládnete to dokonca aj z pohodlia domova.

Nezabúdajte však na ich následnú recykláciu :)  V dnešnej dobe, keď je dôležité byť si vedomý ekologických stôp, recyklácia plastových kariet predstavuje malý, ale významný krok k udržateľnejšiemu životnému štýlu. Aj preto sme vám predstavili mnoho kreatívnych spôsobov, ako premeniť staré plastové karty na niečo nové a užitočné. Tieto projekty nie len že znížia množstvo odpadu, ktorý končí na skládkach, ale tiež ponúkajú zábavnú a plnohodnotnú aktivitu, ktorá posilňuje kreativitu a manuálne zručnosti. Tak hor sa do recyklácie! 

  




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.