Zvýšte odolnosť a estetickosť tlačovín. Aké spôsoby laminácie poznáme? | Blog
.
16.01.2021      Čas čítania: 4 min.

Zvýšte odolnosť a estetickosť tlačovín. Aké spôsoby laminácie poznáme?


Hľadáte spôsob, ako ochrániť dôležité dokumenty, vzácne rodinné fotografie alebo certifikáty? V tom prípade vás budú zaujímať nasledujúce riadky. Laminácia, inak známa aj pod pojmom zatavovanie, je ideálnou možnosťou, ako zabezpečiť stálosť dokumentov, tlačovín či listín za cenu, ktorá vám nezruinuje peňaženku.

Na aké spôsoby laminácie môžete natrafiť, od čoho sa odvíja ich cena a ako si vybrať tú najlepšiu možnosť?

laminovanie výtlačkov

 

Laminovanie prináša nové možnosti, ako ochrániť dôležité dokumenty. Spoznajte spôsoby laminácie skôr, než si vyberiete ten najvhodnejší

Už na začiatku sme naznačili, že je laminácia dostupnou možnosťou, ako zabezpečiť stálosť tlačovín. Okrem toho, že sa touto povrchovou úpravou značne zvýši odolnosť dokumentu, podľa spôsobu laminácie a výberu fólie môžete ochrániť aj najvzácnejšie kúsky z vášho súkromného či firemného archívu. Dokonale zatavené ich môžete bez obáv uchovávať ďalšie dekády rokov, prípadne ich s pokojným svedomím “pustiť do obehu”.

Čo všetko si vlastne môžete dať zalaminovať?

  • dôležité dokumenty a tlačoviny
  • certifikáty a diplomy
  • fotografie
  • preukazy a karty
  • vizitky
  • plagáty
  • mapy
  • smernice
  • oznamy
  • ponukové listy
  • prezentačné materiály
  • študijné materiály
  • katalógy
  • obálky do väzby

 

… a vlastne čokoľvek, čo potrebujete zabezpečiť pred vplyvmi počasia alebo len klasickým opotrebovaním. Kvalitná laminácia zabezpečí nielen vodeodolnú ochranu, ale odolá taktiež UV žiareniu a vyblednutiu farieb.

 

Dva spôsoby laminácie: Teplá versus studená laminácia a ich porovnanie

To, či si vyberiete teplú alebo studenú lamináciu, závisí od niekoľkých parametrov. Aký je medzi nimi rozdiel? Na prvý pohľad sa núka prirodzená odpoveď. Takzvaná teplá laminácia vyžaduje zdroj tepla, pričom studenú lamináciu zvládnete s na to určenou fóliou aj v domácich podmienkach.

 

Teplá laminácia – spôsob, ako zataviť dokumenty s maximálnou ochranou

Najčastejšie sa s ňou stretnete v copycentre alebo zdieľanej kancelárii, do ktorej prezieraví nadriadení zabezpečili šikovný laminátor. Vďaka nemu majú totiž zamestnanci možnosť chrániť potrebné tlačoviny omnoho efektívnejšie.

 

Ako funguje?

Pôsobením teploty približne 100°C (teplotu možno nastaviť podľa hrúbky papiera a fólie na laminovanie) a tlaku valcov laminátora sa dokument zataví do vopred pripravenej fólie. Práve vďaka tlaku sa pri laminácii eliminuje výskyt vzduchových bublín, čo si pre porovnanie so studenou lamináciou nevyžaduje špeciálnu zručnosť a skúsenosti.

 

Studenú lamináciu zvládnete aj sami, niekedy však na úkor požadovanej odolnosti

Ak nemáte po ruke laminátor a najbližšie copycentrum práve zatvára svoje dvere, je studená laminácia skvelý spôsob, ako rýchlo zabezpečiť vyššiu odolnosť dokumentu, výtlačku či fotografie. Ako sme však už spomenuli, vyžaduje si šikovnejšie ruky a dávku trpezlivosti.

Laminátor dokumentov

Použiť môžete samolepiacu fóliu na laminovanie, zachovať potrebné, niekoľko milimetrové okraje z každej strany a postupne valčekom/stierkou alebo podobným nástrojom vytláčať vzduchové bubliny a zároveň lepiť fóliu na povrch dokumentu.

Iným variantom je takzvané mokré studené laminovanie, ktoré si dokonca vyžaduje nanesenie špeciálneho lepidla.

 

Ktorý spôsob laminácie je lacnejší? Od čoho všetkého sa odvíja cena laminácie?

To, koľko vás laminovanie dokumentu bude stáť, závisí od niekoľkých faktorov. Okrem toho, ktorý druh laminácie si vyberiete (studená alebo teplá), je podstatný aj formát či veľkosť tlačoviny. Menší preukaz či kartička odľahčia vašu peňaženku o niečo menej, než klasická A4 či dokonca väčší plagát. Rádovo však hovoríme o niekoľkých eurách. Rozhodujúce je taktiež to, či chcete laminovať jednostranne alebo obojstranne a to, akú fóliu si zvolíte.

 

Laminovacie fólie. Vyberte si pre svoje dokumenty tú najvhodnejšiu

Stratili ste sa v ponuke laminovacích fólii? V prvom rade je potrebné overiť si, na ktorý spôsob laminovania sa vybraná fólia používa. Fólie určené na teplé laminovanie bez laminátora zataviť nezvládnete a, naopak, tie na studenú lamináciu môžu stroj vďaka obsiahnutému lepidlu znehodnotiť.

Okrem toho je potrebné vybrať vhodný formát fólie. Z väčších formátov môžete bez problémov nepoužitú časť zrezať, avšak vždy treba dať o to, aby na okrajoch ostal dostatok miesta (3-5 milimetrov) na zatavenie. Len tak totiž zabezpečíte bezchybné ochranné vlastnosti laminovacej fólie.

Na výber máte aj z rôznych hrúbok fólie (zväčša od 75 do 200 mic). Čím hrubšiu fóliu si pre laminovanie zvolíte, tým bude výsledný efekt pevnejší a menej poddajnejší. Nezabudnite však vybranej fólii a hrúbke samotného dokumentu (klasický papier, tvrdší výkres či kartón) prispôsobiť aj teplotu na laminátore.

Nuž, a napokon, nemusíte sa uspokojiť len s jedným typom povrchovej úpravy laminovacej fólie. Matné či lesklé prevedenie si vyberte podľa toho, čo sa vám viac k povahe tlačoviny hodí. Alebo môžete siahnuť aj po trendy farebných laminovacích fóliách, ktoré dodajú dokumentu aj nový estetický rozmer.

fotografie mladej ženy v klobúku na pláži

 

Dobrá rada pre bezchybný výsledok znie – nezabúdajte na kvalitnú tlač

Zistili ste už, aké spôsoby laminácie máte na výber a z akých laminovacích fólií si môžete vybrať? Nezabúdajte však na ďalší faktor, ktorý priamo ovplyvňuje to, aby ste vo výsledku dosiahli kvalitnú tlačovinu a čo najlepší výsledok. Je ním samotná tlač.

Ak sa uspokojíte s menej kvalitnou tlačou s alternatívnymi tonermi či atramentami, ľahko sa môže stať, že výsledok o pár rokov nebude taký, ako ste si predstavovali. Rozdiel môžete badať už pri samotnom laminovaní, kedy intenzitu a sýtosť farieb dokumentu môže poznačiť vysoká teplota. Ak nemáte po ruke vhodné riešenie, radi vám s profesionálnou tlačou v Printstudiu pomôžeme.

Potrebujem kvalitnú tlač




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.