Vianočné prianie - ako ho vyrobiť a pripraviť na tlač? | Blog
.
09.11.2022      Čas čítania: 4 min.

Zvládnite tlač vianočných prianí ako profík. Vieme, ako na to


Najkrajšie obdobie v roku je opäť tu a vy by ste radi svojich blízkych potešili vianočným prianím? Skvelý nápad! Originálna vianočná pohľadnica alebo pozdrav z vašej dielne určite potešia rodinu a známych, s ktorými sa vám počas sviatkov možno nepodarí stretnúť.

Vianočné priania – to nie je len originálny návrh, ale aj tlač, ktorá má svoje pravidlá. V nasledujúcom článku vám poradíme, na čo si dať pozor pri tlači vlastnoručne vytvorených prianí, pohľadníc či menoviek.

Žena číta vianočné prianie

Technické parametre a tipy, vďaka ktorým bude tlač vianočných prianí hračkou

O tom, ako pripraviť všeobecné podklady na tlač, sme už v minulosti na našom blogu čo-to napísali. Okrem iného ste sa v ňom mohli dočítať, že každá tlačiareň má svoje nastavenia, ktoré je potrebné pri tlači zohľadniť. Podobné pravidlá platia, samozrejme, aj pri tlači vianočných prianí. Ak návrh a samotnú tlač neplánujete zveriť do rúk profesionálov, odporúčame vám prebehnúť si ich skôr, než sa pustíte do ich tvorby.

Čo by mali vianočné priania spĺňať skôr, než sa ich rozhodnete vytlačiť?

Máte v hlave skvelý nápad a jediné, čo vám bráni k vytvoreniu dokonalého vianočného priania pre svojich blízkych je to, že ho musíte “hodiť na papier”? Nuž, ak predpokladáme, že nebudete každé prianie kresliť alebo maľovať vlastnoručne, zrejme vytvoríte grafický návrh v programe na počítači. Nech sú už vaše grafické zručnosti na akejkoľvek úrovni, podstatný je finálny výstup, ktorý uložíte ešte skôr, než stlačíte CTRL+P (skratka na vytlačenie dokumentu).

Rozlíšenie pre vianočné priania do tlače

Keďže sú rozmery pre vianočné priania a pohľadnice menšie, než je formát A4, platí pre ne odporúčanie s parametrom 300 dpi

Je dôležité si zapamätať, že hoci váš obrázok môže vyzerať pekne a ostro na obrazovke počítača alebo telefónu, nemusí to nevyhnutne znamenať, že sa tak aj vytlačí. Rozlíšenie môže byť dosť nízke a bude mať za následok rozmazanú/pixelovanú tlač. Preto tento parameter rozhodne nepodceňujte a dbajte na odporúčané rozlíšenie 300 dpi.

Fotografia alebo obrázok v najlepšej kvalite

Keď sa rozhodnete pre konkrétnu fotografiu, ktorú v grafike použijete, presvedčte sa, že je v dostatočnej kvalite. Vhodným ukazovateľom je jej veľkosť. Pri výbere sa skúste vyvarovať fotkám, ktoré vám niekto poslal prostredníctvom sociálnych sietí. Tie totiž kvalitu fotky znižujú. Voľným okom na displeji tento parameter nemusíme postrehnúť, avšak takéto snímky vám môžu pripraviť nemilé prekvapenie v momente, keď budete držať vytlačené vianočné prianie v rukách. Nevhodnou voľbou sú aj fotografie s vodotlačou ako ochrannou známkou, ktoré boli získané neprávom.

Spadávky

Nech už znie tento pojem akokoľvek zvláštne, pri tvorbe a tlači vianočných prianí by ste sa mali oboznámiť s jeho významom. Spadávka je presah podkladovej grafiky za orezovú líniu. Spadávka vám zabezpečí, že sa pri rezaní vianočných prianí, menoviek či pohľadníc na nich neobjavia neželané biele okraje.

mladá žena za počítačom

Bezpečnostná zóna

Na miesto v oblasti zhruba 3 až 5 mm od okrajov smerom dovnútra grafického návrhu by ste nemali umiestňovať žiaden text či iné dôležité prvky. Aj v tomto prípade ide o oblasť, kedy sa ráta s prípadným posunom pri tlači alebo orezávaní hotového vianočného priania. Takto vyhotovená grafika navyše pôsobí usporiadane a súmerne.

Farebnosť

Problematika farebných priestorov je tak trochu tvrdší oriešok. Na začiatok, a najmä pri tlači vlastnoručne navrhnutých vianočných prianí a pohľadníc, vám však postačí, ak v programe či editore nastavíte farbený profil CMYK, prípadne odtiene šedej (grayscale). Tieto sa zhodujú s nastavením digitálnych tlačiarní a dokážu tak zabezpečiť vernosť farieb pri tlači (na rozdiel od RGB).

Správny formát

Pod formátom tentokrát nemáme na mysli rozmer, ale druh súboru, v ktorom môžete poslať hotový návrh na tlač online alebo ho priniesť do copycentra na USB kľúči, či inom médiu. Tou najvhodnejšou formou je .pdf. Zaručuje totiž, že súbor na počítači v copycentre otvoríte bez zmien v prípade, ak majú inú verziu programu, v ktorom ste návrh vytvorili. Prípadne daný program nemajú vôbec. Alternatívou sú formáty TIFF alebo JPG.

Posolstvo vianočného priania

A napokon dôležitý, aj keď nie technický parameter – posolstvo, ktoré chcete prianím odovzdať. Na jednoduchom prianí „Veselé Vianoce“ nie je síce nič zlé, ale ak chcete svoj dizajn urobiť osobnejší, pomôže vám zamyslieť sa nad tým, komu sa chystáte prianie venovať.

Je to pre rodinu? Rodinných priateľov? Kolegov z práce? Klientov? Uistite sa, že si vopred premyslíte, kto je príjemcom a podľa toho napíšete správu, ktorá je prispôsobená špeciálne pre nich, aby sa cítili ešte výnimočnejšie.

Nezabudnite si premyslieť, kde sa bude prianie nachádzať. Možno budete chcieť minimálny text na prednej strane s hlavnou časťou posolstva vo vnútri. Prípadne môžete chcieť, aby sa vaša správa vynímala na prednej strane. Bez ohľadu na to, aký spôsob návrhu si vyberiete, cieľom pohľadníc je dať niekomu vedieť, že na ne myslíte, preto si skutočne dajte záležať na originálnom a osobnom posolstve.

Ako zvládnuť návrh a tlač vianočných prianí bez skúseností s grafikou?

Dnes nájdeme na internete množstvo voľne dostupných šablón s hotovými vianočnými prianiami, roztomilými pohľadnicami alebo menovkami na darčeky. Stačí doplniť fotku alebo meno, prípadne vlastný text a personalizované vianočné prianie je za pár minút na svete.

vianočné pohľadnice na stole

 

Druhou možnosťou je, ak ovládanie grafických programov zvládate a trúfnete si vytvoriť vlastný návrh. Na čo by ste si mali dať určite pozor? Síce sa to na prvý pohľad nezdá, no správne zvoliť farebné kombinácie nie je jednoduché. Oranžovo modré pozadie predsa len nebude oku lahodiť. Nič však nepokazíte, ak sa v tomto prípade rozhodnete pre overené kombinácie červenej, bielej, zlatej, zelenej či metalickým odleskom. Zlaté pravidlo grafického dizajnu znie – menej je vždy viac.

Nuž, a napokon, stávka na istotu. Ak sa rozhodnete osloviť pri návrhu a tlači vianočných prianí profesionálov, určite neoľutujete. Okrem toho, že majú mnohé copycentrá či grafické štúdiá pripravené vlastné šablóny, ktoré vám za pár minút personalizujú, majú jednu neodškriepiteľnú výhodu. Šetria váš čas. A v konečnom dôsledku teda aj peniaze a vaše nervy. Oplatí sa preto vyskúšať skĺbiť vaše predstavy so znalosťami profesionálneho grafika a tlač zveriť do rúk odborníkov.

Nech už sa rozhodnete akokoľvek, veríme, že vám naše rady pomôžu k tomu, aby ste vo finále držali vianočné prianie, pohľadnicu či iný vianočný pozdrav presne podľa vašich predstáv.

Chcem vytlačiť vianočné prianie




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.