Viete, ako pripraviť grafický podklad do tlače? Poradíme vám | Blog
.
25.10.2020      Čas čítania: 3 min.

Viete, ako pripraviť grafický podklad do tlače? Poradíme vám


Už sa vám niekedy stalo, že ste v tlačiarni dostali niečo iné, než to, čo ste videli doma na monitore počítača? Nuž, získať bezchybný výtlačok, ktorý zodpovedá vizuálu v digitálnej podobe, nie je niekedy jednoduché. Obe formy – digitálna aj printová, majú totiž svoje zákonitosti. A tie treba vziať do úvahy skôr, než zadáte grafické podklady do tlače. Ako pripraviť dokumenty tak, aby boli vaše billboardy, letáky, plagáty, oznámenia či vizitky presne také, ako chcete?

ženské ruky držiace leták

 

Chcete bezchybnú kvalitu? Dohliadnite na to, aby boli vaše grafické podklady v tej správnej forme a formáte

Prečo to nie je také, ako som to mal doma na počítači?

Práve tak znie najčastejšie otázka prekvapeného človeka, ktorý v rukách drží čosi, čo sa len letmo podobá na jeho vizitky. Iné písmo, vynechané znaky, posunuté riadky a najmä farby, ktoré vôbec nekorešpondujú s tým, čo očakával… Takýmto momentom sa však môžete vyhnúť. Ako? Skôr, než sa vyberiete do copycentra alebo zadáte plagáty do tlače online, presvedčte sa, že ste urobili všetko pre to, aby ste grafické podklady na tlač pripravili správne.

NÁŠ TIP:

Ak potrebujete vytlačiť fotky, určite si prečítajte náš článok plný rád, ako ich pred tlačou upraviť tak, aby boli čo najkvalitnejšie.

 

Monitor versus tlačiareň. A to všetko medzi tým…

V prvom rade je potrebné uvedomiť si, že monitor vášho počítača alebo obrazovka notebooku je jedno zariadenie a tlačiareň iné. Obe majú určité nastavenia, ktoré je potrebné vziať do úvahy. Tie zodpovedajú najmä za zmeny vo farebnosti tlačového výstupu. Ak chcete, aby bola vaša červená na logu presne podľa toho, čo vidíte na obrazovke, je potrebné obe zariadenia nakalibrovať.

V profesionálnych tlačiarňach je kalibrácia a nastavenie ICC profilov samozrejmosťou. Výsledkom je, že presne zadefinované odtiene v škále farieb CMYK alebo RGB získate v čo najvernejšej reprodukcii bez toho, aby boli farebné rozdiely medzi jednotlivými farebnými priestormi narušené.

Žena kontroluje kvalitu výtlačku

 

Rátate s okrajmi tlače, používate spadavky a bezpečnostnú zónu? Ak chcete mať z grafických podkladov kvalitný výstup, určite by ste mali

Pri tlači vizitiek, pozvánok alebo iných tlačovín, ktoré je potrebné finálne narezať na určitý formát, musíte rátať s viacerými skutočnosťami. Najmä, ak sa jedná o plnofarebné podklady. Rezanie pomocou profesionálnych strojov je presné na milimetre, ak však použijete spadavky, máte istotu, že vám na vizitke s farebným podkladom neostane nepekný biely okraj.

Čo je to teda spadavka? Ide o akýsi presah podkladovej grafiky alebo farby za orezové značky vybraného formátu. Spadavky oceníte najmä pri ručnom rezaní, kde pomocou nich skutočne eliminujete riziko neželaných bielych miest. Zaužívaná šírka spadavky v tlači je 3 až 5 mm.

Podobnú funkciu tvorí aj takzvaná bezpečnostná alebo ochranná zóna. Tá slúži na vymedzenie okolia objektu, ktorý budeme následne orezávať. Aby nedošlo k nežiaducim zásahom, odporúča sa do tejto zóny neumiestňovať žiadne ďalšie grafické prvky. Bezpečnostná zóna sa nachádza medzi spadavkou a grafickými prvkami.

Nuž, a napokon nezabudnite rátať s tým, že takmer každá tlačiareň má na svojich tlačových výstupoch určité minimálne okraje. V prípade, ak ste nezvolili bezokrajovú tlač (väčšina atramentových tlačiarní ponúka možnosť bezokrajovej tlače), musíte s touto skutočnosťou počítať skôr, než finálnu verziu grafiky pre tlač uložíte.

 

Vyberte pre grafické podklady do tlače správny formát, v ktorom ich odošlete do copycentra

Ak sú vaše grafické podklady do tlače hotové a doladili ste aj praktické spadavky či okraje tlače, ostáva vyriešiť ešte jeden hlavolam. V akom formáte súbor uložiť?

Odpoveď je zväčša jednoznačná. Odporúčaným formátom je .pdf. Jeho hlavnou výhodou je, že vlastnosti grafických podkladov ostanú nemenné bez ohľadu na to, či na počítači v printstudiu disponujú rovnakým programom, v akom boli podklady vytvorené. Pdf formát teda otvoríte na každom zariadení bez toho, aby sa vám poprehadzovali údaje či farebná škála na grafike (stačí mať nainštalovaný voľne dotupný program balíku Adobe). Nie nadarmo sa teda nazýva Portable Document Format. Stačí ho už len preniesť na USB kľúč alebo odoslať priamo na tlač.

 Mužské ruky s výtlačkami

 

Kvalitné tlačové výstupy môže poskytnúť len kvalitné zariadenie

Keď ste si dali záležať na všetkých vyššie spomenutých bodoch a vaše grafické podklady čakajú už len na moment, kedy uzrú svetlo sveta, môžete naozaj očakávať, že budete v rukách držať kvalitný výtlačok.

Poslednou, a zrejme aj tou najdôležitejšou vecou, je výber printstudia alebo samotného stroja, pomocou ktorého ho vytlačíte. Práve v tomto bode totiž môže zlyhať aj ten najlepší grafický návrh. Odborná starostlivosť, originálne tonery či atramentové náplne, pravidelný servis a spomínaná kalibrácia zariadení sú zárukou kvality vašich nových plagátov, vizitiek či billboardov. A my vám ju radi predvedieme.

Potrebujem kvalitnú tlač




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.