Viazanie prác či kupovanie kníh: Koľko stoja študijné pomôcky? | Blog
.
23.10.2017

Viazanie prác či kupovanie kníh: Koľko stoja študijné pomôcky?


Štúdium na vysokej škole je síce u nás bezplatné, ale s výdavkami, ktoré so školou súvisia, treba rátať. Študent musí siahnuť hlbšie do vrecka aj v prípade kníh, skrípt, kopírovania, tlače a nákupu študijných pomôcok. Ak si však výdavky dobre naplánujete, nemusí vás ich výška až tak zaskočiť.

 

Prečo sa oplatí investovať do tlačenia?Dievča hryzie zošit

Väčšina študentov si ešte stále tlačí študijné podklady na papier a poznámky robí ručne. Je to tak dobre, pretože neurovedecké výskumy potvrdzujú, že čítanie z kníh a papierových podkladov pozitívne ovplyvňuje centrum reči, schopnosť vyjadrovať sa a uľahčuje zapamätať si fakty. Osobitne účinné je pritom vytváranie skečov, teda kreslenie poznámok a postrehov k učivu vo vašich výtlačkoch.

 

Koľko stojí tlač skrípt a študijných materiálov?

Zvýšené náklady, ktoré priamo súvisia so štúdiom, sú najmä na začiatku a konci školského roka. Na začiatku je potrebné zaobstarať si učebnice a študijné podklady. Jedna učebnica či skriptá stoja od piatich až do niekoľkých desiatok eur.  Ak si kopírujete študijné materiály v množstve od 100 do 300 strán, je treba počítať s cenou 8 centov za čiernobielu a 29 centov za farebnú kópiu jednej strany.

 

Čo predraží záverečné práce?

Ku koncu školského roka musíte rátať so zvýšenými nákladmi na záverečné práce - bakalársku a diplomovú. Tie majú od 30 do 100 strán. K nákladom na ich tlač treba prirátať aj cenu za obálku a väzbu troch vydaní práce, ktorá sa začína približne na 30-tich eurách.

Najviac však ide záverečná práca do peňazí, keď ju odovzdávate na poslednú chvíľu. Vtedy sa môže cena navýšiť o expresný príplatok za obálku či väzbu. Okrem vyšších výdavkov si tlač vyžiada aj viac času. Keďže takmer všetci študenti majú rovnaký termín na odovzdanie, nápor práce v printových štúdiách môže predĺžiť čas čakania na hotové dielo.

 

Ako na výdavkoch ušetriť?

Je dobré, keď viete o výdavkoch súvisiacich so štúdiom dostatočne dlho vopred, aby ste mali čas poobzerať sa po spôsoboch, ako ušetriť. Vo FaxCOPY môžete využiť množstevné zľavy aj zľavy na študentskú kartu ISIC.

Oplatí sa vám aj predplatiť si kartu na samoobslužné kopírovanie, kde si vytvoríte potrebný finančný kredit a finančné suchoty vás nezaskočia práve vtedy, keď potrebujete súrne tlačiť alebo kopírovať materiály do školy.

Oplatí sa aj prihlásiť na odber newslettera, pretože môžete využiť pravidelné akcie pre študentov, o ktorých sa dozviete prostredníctvom e-mailu.

 

Čarovné slovíčko - neprokrastinovať

Najviac však študent ušetrí sebadisciplínou. Ak svoje študentské povinnosti a práce dokončujete včas a rátate aj s časovou rezervou na ich vytlačenie a väzbu, vyhnete sa vyšším cenám a expresným príplatkom.

Disciplína a schopnosť neprokrastinovať, neodkladať veci na poslednú chvíľu a nezabíjať čas určený na učenie a prácu, znamená aj nižšie výdavky. Ušetríte tak čas aj peniaze na príjemnú odmenu za dokončenú prácu v podobe výletu, akcie v klube, alebo kina.

 

Zistite viac o študentských zľavách

 

 




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.