Viazanie bakalárskych prác. Viete, čo vás čaká? | Blog

Vážení zákazníci, 

dovoľujeme si Vás informovať o plánovanej údržbe kartového systému Tatra banky, ktorá sa uskutoční dňa 27.04.2024 v čase od 00:00 hod. do 02:00 hod. v trvaní maximálne 60 min. V uvedenom čase nebude možné využiť službu CardPay/ComfortPay

Za spôsobený diskomfort sa vopred ospravedlňujeme.

.
15.02.2023      Čas čítania: 4 min.

Viazanie bakalárskych prác. Viete, čo vás čaká?


Prvé roky na vysokej škole sú nielen o oťukávaní sa a krásach študentského života. Svoje o tom vie každý, koho v najbližších mesiacoch, či dokonca týždňoch, čakajú štátnice. Aby ste sa k nim vôbec dopracovali, čaká vás krok, ktorý jednoducho neobídete: tlač a viazanie bakalárskych prác. Tie často potrápia študentov väčšmi, než samotné skúšky.

Viazanie bakalárskej práce môže navyše trvať aj niekoľko dní, preto je dôležité, aby ste si zabezpečili dostatočný čas a vybrali si vopred, ako chcete, aby vaša práca vyzerala.

Študentka sediaca za notebookom so slúchadlami na ušiach

Prečítajte si, čo by ste mali vedieť skôr, než sa do viazania bakalárky pustíte. Vďaka našim tipom a radám to napokon môžete zvládnuť ľavou zadnou.

Ako a kde dať zviazať bakalársku prácu? Vyhnite sa častým chybám

Každoročne čelia copycentrá zvýšenému náporu študentov, ktorých čakajú jedny z najdôležitejších skúšok v živote. Akoby toho ešte nebolo málo, niekoľko bezsenných nocí im prinesie aj záverečná práca. Nie nadarmo sa vraví, že bakalárka je taká malá diplomovka. Obe totiž musia spĺňať presne stanovené nároky na obsah, ale i formu a napokon i to, akým spôsobom viazanie bakalárskych prác študenti vyriešia. Keďže ide o prvú významnú prácu, ktorá si vyžaduje špeciálne viazanie do dosiek, nie je na škodu, ak sa zorientujete v ponuke viazania bakalárskej práce.

NÁŠ TIP: Viac o tom, akú formu by mala mať záverečná práca, sa dočítate v článku Obsah diplomovej práce nie je všetko. Prečo treba myslieť aj na formu?

Ak končíte bakalárske štúdium, je dosť pravdepodobné, že ste ešte nikdy nemuseli profesionálne tlačiť nejakú prácu. Semestrálne práce a eseje sa totiž často odosielajú digitálne, takže myšlienka na tlač a viazanie vlastnej bakalárskej práce len pár dní pred odovzdaním môže byť ohromujúca. 

Mali by ste ísť do tlačiarne v blízkosti vašej univerzity alebo použiť online služby copycentier na tlač a väzbu bakalárky?

Možností, ako vyriešiť viazanie bakalárskych prác, je niekoľko

Časy, kedy ste pri viazaní bakalárky riešili len dilemu, či si dať čierne alebo bordové dosky so zlatým, prípadne strieborným písmom, sú nenávratne preč. Dnes technológie pokročili natoľko, že si môžete zvoliť, či si vyberiete reliéfne písmo (razbu) alebo šikovnú digitálnu potlač, odolnú väzbu s priamym vkladaním listov, alebo dokonca potlač celej plochy obálky. Výber typu viazania práce závisí od niekoľkých parametrov:

  • požiadavky školy/fakulty
  • kapacita väzby
  • nároky na odolnosť väzby
  • typ potlače titulnej strany (počet riadkov, celoplošná potlač)

Predajňa FaxCopy

Skôr, ako sa teda vyberiete dať si prácu zviazať alebo si objednáte viazanie online, celkom určite si overte, aký typ väzby vaša katedra akceptuje. Ostatné parametre už jednoducho prispôsobíte podľa rozsahu práce a svojho vlastného vkusu, napríklad pri výbere farebných dosiek (čierna, bordová, zelená ale i perleťovo biela).

Nezabudnite sa zamyslieť aj nad tým, či chcete stránky vašej bakalárskej práce tlačiť farebne alebo vám stačí čiernobiela tlač. Ak však vaša práca obsahuje mnoho grafov a obrázkov, určite urobíte väčší dojem, keď sa rozhodnete pre farebnú tlač.

Viazanie bakalárskej práce v poslednej chvíli? Kľúčové je správne načasovanie

Hoci sa akokoľvek snažíte, vyzerá to tak, že vytlačiť a zviazať bakalársku prácu stihnete len o chlp? Ak ste už z nejakého dôvodu nedokončili bakalárku s časovou rezervou, a vidíte, že vám už pomaly ale isto zateká do topánok, poistite sa inak.

Štandardná doba viazania bakalárky je najbližší pracovný deň (závisí od vybavenia a možností copycentra), za príplatok vám ju však niekde zviažu expresne – do 6 hodín, prípadne aj na počkanie. V prípade online zadania vám garantujeme dodanie do troch dní.

Ak však chcete, aby vám bakalárka nezhltla aj rozpočet na víkendové aktivity či oslavu po štátniciach, neostáva iné, ako myslieť o krok vpred. Obálku bakalárky si totiž môžete dať vyhotoviť omnoho skôr, než budete mať prácu dokončenú. A v momente, ako dopíšete posledné slová, jednoducho odošlete obsah práce do tlače alebo dodáte vytlačené strany. Čas potrebný na viazanie bakalárskej práce sa tak výrazne okreše a vy máte istotu, že termín odovzdania stihnete bez problémov.

Chybička se vloudí… Ako vymeniť strany v zviazanej bakalárskej práci?

Poznáte to aj vy? Hoci si prácu od abstraktu po zoznam literatúry skontrolujete miliónkrát, napokon sa nejaká drobná chyba akoby zázrakom vždy nájde. Čo však, keď ju odhalíte až vo chvíli, kedy máte prácu už zviazanú? Kedysi to znamenalo len jedno. Urýchlene zisťovať, kde vám prácu rýchlo vytlačia a zviažu nanovo. Dnes však nemusíte vešať hlavu. Takmer každý typ väzby bakalárskej či diplomovej práce ponúka možnosť výmeny strán aj po zviazaní dokumentu. Našťastie, cenník za väzby vďaka novým technológiám myslí aj na peňaženku študentov a táto možnosť vás bude stáť maximálne malý doplatok (v prípade niektorých typov väzieb je to dokonca zdarma).

Zúfalý študent s hlavou položenou na stole

Ak sa už aj na vás mračí termín odovzdania bakalárky z kalendára čoraz viac, veríme, že vám vďaka nášmu prehľadu o možnostiach viazania bakalárskych prác spadol kameň zo srdca. Ušetriť cenné dni a niekedy i hodiny vďaka skoršiemu vyhotoveniu obálky sa vám oplatí už v momente, kedy viete, ako bude obalová strana vyzerať. A vaša prvá veľká záverečná práca v doskách bude hotová presne vo chvíli, kedy ju budete potrebovať.

Objednať viazanie bakalárskej práce




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.