Trápite sa s textom pozvánky? S nami to hravo zvládnete | Blog
.
31.08.2020      Čas čítania: 4 min.

Trápite sa s textom pozvánky? S nami to hravo zvládnete


Čaká vás špeciálna udalosť, životné jubileum alebo oslava, na ktorú sa chystáte pozvať niekoľko hostí? V tom prípade sú pozvánky na oslavu presne to, čo potrebujete riešiť skôr, než to celé prepukne.

Ak si už dlhšie lámete hlavu nad tým, čo na takúto pozvánku napísať, je tento článok presne pre vás. Zhrnuli sme v ňom niekoľko tipov, ako napísať text na pozvánky, čo všetko v ňom určite spomenúť a ako to celé vyladiť do najmenšieho detailu.

kreatívne potreby na výrobu pozvánok

 

Kto, kedy, kde, ako a prečo? Aké údaje by ste na pozvánky na oslavu mali uviesť

Hneď v úvode si môžete vybrať, či chcete informácie na pozvánke uviesť len heslovite alebo sa radšej o niečo viac rozpíšete v krátkom textovom odstavci. Prečo krátkom? Písať romány na pozvánky pre hostí sa predsa len nehodí. Všeobecné pravidlo, ktoré by ste mali v oboch prípadoch dodržiavať znie – buďte struční. To, akým výrazom tieto informácie podáte, je už iná káva. K tej sa dostaneme o niečo neskôr. Aké informácie by ste teda na pozvánke na oslavu mali spomenúť?

 

Účel pozvánky? Základné informácie pohromade

Ak niekoho pozývate na oslavu alebo inú významnú udalosť, musíte mu zdeliť najmä tie najzákladnejšie informácie. Patrí k nim miesto, čas, dátum, presná hodina a často i dôvod udalosti, na ktorú dotyčného pozývate. Bez týchto informácií by sa totiž jednoducho mohlo stať, že vaši hostia nebudú vedieť, kedy a kam sa majú vlastne dostaviť.

Samozrejme, pozvať na oslavu možno i osobne, prípadne telefonicky. Nevýhodou takéhoto spôsobu však je, že hoci svojej tete, ktorej na chrbte pribudol šiesty či siedmy krížik, do telefónu spomeniete všetky potrebné informácie, tá o pár hodín v doznievajúcej eufórii celkom iste na niektoré zabudne. Formou pozvánky na oslavu tak zhrniete základné údaje a tie budú až do osudnej chvíle k dispozícii každému, kto pozvánku od vás obdrží.

 

Nezabudnite na pozvánku na oslavu uviesť to, čo považujete za dôležité

Text pozvánky na oslavu nemusí zahŕňať len tie najdôležitejšie body. Ak si myslíte, že by ste svojim hosťom radi ozrejmili aj iné dôležité informácie k udalosti, pokojne tak urobte.

Najčastejšie k nim patrí napríklad požadovaný dress code, teda štýl (formálny, bežný a podobne) alebo konkrétne oblečenie, v ktorom by mali hostia prísť. Tento bod sa, samozrejme, väčšinou netýka rodinných osláv. Firemné večierky, oslavy k významnej udalosti aj mimo rodinného kruhu alebo rôzne bankety a plesy si však túto doplňujúcu poznámku často vyžadujú.

Ak pozývate viac hostí a nie ste si istí ich účasťou, jednoducho ich na konci textu vyzvite k tomu, aby svoju prítomnosť na udalosti potvrdili. Uľahčí vám to plánovanie a organizáciu, napríklad pri zostavovaní zasadacieho poriadku.

ženské ruky s diárom na stole

Trendom posledných rokov je, ak sa v texte na pozvánke na oslavu zmienite aj o darčeku. Podobné záležitosti sa začali objavovať na svadobných pozvánkach, kde mladomanželia často vyzývajú svojich hostí k tomu, aby sa vyvarovali prípadnému kupovaniu vecných darov a zvolili skôr dar finančný, ktorý môžu použiť podľa svojho uváženia. Nejde síce o svadbu, no aj na pozvánkach na oslavu môžete napríklad uviesť, že sa namiesto kytice skôr potešíte bonboniére. Nie každý z rodiny musí totiž vedieť, že ste alergik alebo proste radšej uprednostníte sladké pokušenie pred pominuteľnou krásou kvetov.

 

Informácie si vyžadujú ten správny obal – ako zvoliť spôsob prejavu, prevedenie a dizajn pozvánky na oslavu

To, čo by ste na pozvánku uviesť mali, sme si už objasnili. Otázkou ostáva, ako to napísať. Nuž, na výber máte hneď niekoľko možností, ako sa svojim hosťom prihovoriť. A to nielen vhodne zvolenými slovami, ale i tým ako bude pozvánka na oslavu vyzerať.

 

Ako to napísať? Vyberte si formuláciu textu na pozvánky, ktorá vám je najbližšia

Celkom určite ste nejakú pozvánku obdržali i vy. Keďže skutočne nejde o dlhé texty, prvou možnosťou je prevziať zaužívané formulky typu “...vážený/á XY, dňa DD.MM.RRRR ťa srdečne pozývam na oslavu môjho X-tého jubilea, ktorá sa uskutoční…”

Ak si však okrem krupicovej radi občas naložíte aj vtipnú kašu, nebojte sa základné informácie, ktoré sme si ozrejmili v úvode, zaobaliť do humorných viet a súvetí. Ideálne, ak pozvaní poznajú váš spôsob vyjadrovania sa a nemôže sa tak stať, že text pozvánky ostane napriek tým najlepším úmyslom nepochopený.

Nuž, a ak vo vás drieme skrytý básnik, celkom určite sa pri písaní textu na pozvánky realizujte. Krátkymi veršami môžete originálne, netradične ale opäť i vtipne pozvať svojich hostí tak, ako to ešte nik neurobil.

premýšľajúca žena

Tá najlepšia pozvánka na oslavu – keď zladíte text a grafický dizajn

Aby pozvánka vyjadrovala presne to, čo od nej očakávate, a čo najlepšie odprezentovala vaše pozvanie adresátovi, nezabudnite okrem textu aj na jej dizajn. V najbližšom copycentre, kde sa zaoberajú tlačou pozvánok, si môžete vybrať z ponuky oznámení alebo sa inšpirovať napríklad v našom nedávnom článku Oznámenia na oslavu nemusia byť nudné. Inšpirujte sa našimi tipmi. K vtipným obrázkom celkom určite patrí text s nápadom, k tým honosnejším je vhodnejšie držať sa zaužívaných formulácií, prípadne ich doplniť obľúbeným mottom alebo citátom.

Ak si na návrh pozvánky na oslavu trúfnete sami, stačí zvoliť vhodný papier, formát a využiť možnosť online tlače, ktorá vám ušetrí čas. Ten môžete venovať vymýšľaniu toho najlepšieho textu na pozvánky. Veríme, že sa vám to vďaka našim radám podarí raz-dva.

Chcem vytlačiť pozvánky na oslavu




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.