Stroj na hrebeňovú väzbu: Zistite, prečo ho (ne)potrebujete | Blog
.
17.09.2020      Čas čítania: 3 min.

Stroj na hrebeňovú väzbu: Zistite, prečo ho (ne)potrebujete


Študenti, ale i mnohé firmy, dôverne poznajú výhody hrebeňovej väzby. Praktické viazanie dokumentov, študijných materiálov, brožúr a aj záverečných prác ponúka skutočne veľa muziky za málo peňazí.

Obľúbili ste si tento typ viazania? Ak vám už napadlo, že by ste si stroj na hrebeňovú väzbu zadovážili, presvedčte sa, či ho skutočne potrebujete. Niekedy je totiž lepším riešením využiť služby copycentra alebo si hrebeňovú väzbu pokojne objednať z pohodlia domova alebo kancelárie.

 

dokumenty v hrebeňovej väzbe

 

Oplatí sa mi stroj na hrebeňovú väzbu? Zvážte aj skryté náklady

Študenti ju milujú, zamestnanci vo firmách považujú za šikovného pomocníka. Hrebeňovka je skutočne nestarnúca, dôkazom sú rôzne typy prác a dokumentov, ktoré ňou môžeme zviazať.

Hlavnými výhodami je dostupná cena, praktický typ viazania, v ktorom sa dobre listuje, a taktiež možnosť kedykoľvek väzbu rozobrať a doplniť ďalšie strany. Bez stroja na hrebeňovú väzbu si však v poslednom prípade nepomôžete.

Používate tento typ väzby skutočne často? Ak zvažujete kúpu stroja, mali by ste poznať všetky náležitosti, ktoré s viazaním hrebeňovky súvisia. Ktoré sú to?

 

Nestačí stlačiť gombík. Stroj na hrebeňovú väzbu si vyžaduje trochu zručnosti

Všimli ste si niekedy, ako vám vo vašom obľúbenom copycentre hrebeňovku viazali? Je to totiž tak trochu proces…

viazací stroj Fellowes

 

Hárky, ktoré chcete zviazať je potrebné najprv predierovať. A to na správnom okraji. Ak sa pomýlite (jedna z najčastejších chýb pri viazaní do hrebeňa), neostáva vám nič iné, len dokument znova vytlačiť alebo sa budete musieť zmieriť väzbou s ementálovým okrajom.

Dôležitým detailom je aj zarovnanie hárkov k jednému z okrajov stroja, aby boli všetky diery na rovnakom mieste. Pri viacstranových dokumentoch totiž budete musieť dierovať niekoľkokrát a postupne ich vkladať do roztiahnutého hrebeňa.

Ak si potrebujete zviazať skriptá alebo interné dokumenty vo firme, možno si poviete, že nemusia byť stopercentné. Čo však v prípade materiálov, ktoré nemôžu vyzerať, akoby ich vzali do parády myši v pivnici? Viazanie na stroji na hrebeňovku vyžaduje zručnosť. Ak vezmete do úvahy čas, ktorý je potrebný na jej získanie a materiál, ktorý vyjde navnivoč (predné a zadné strany, výtlačky a pod), zistíte, že je možno lepšie nechať hrebeňové viazanie na odborníkov.

 

Urobte miesto stroju na hrebeňovku a spotrebnému materiálu

Každé zariadenie kancelárskej techniky a vybavenia potrebuje uskladniť. Stroj na hrebeňovú väzbu by mal byť na dobre dostupnom pulte (najmä, ak ho potrebujete umiestniť v zdieľanej kancelárii). Okrem toho, že sa nejedná o úplne kompaktnú záležitosť, ktorú by ste si na svojom kancelárskom stole ani nevšimli, vyhraďte si aj miesto na manipuláciu s dokumentami a hárkami, ktoré budete viazať.

Mimochodom, mysleli ste aj na uskladnenie predných a zadných strán či samotných hrebeňov? Obeťou bude minimálne jedna zásuvka. V študentskej izbe alebo na internáte však často zaváži každý milimeter.

 

hrebene na hrebeňovú väzbu

 

Nie je jedno, aký stroj na hrebeňovú väzbu vyberáte. Počet strán a správna veľkosť hrebeňa je rozhodujúca

Pri plastových hrebeňoch ešte na moment ostaňme. Podľa toho, koľko strán potrebujete zviazať, vyberáte aj hrebeň s dostatočnou kapacitou. Nie je totiž jedno, či sa chystáte zviazať seminárku v prvom ročníku, alebo projektovú dokumentáciu k webovej stránke so stovkami listov. Postupom času sa celkom isto vyprofilujú veľkosti hrebeňa, ktoré budete používať najčastejšie. Dovtedy by ste mali držať niekoľko druhov, aby vás nič neprekvapilo.

Zohľadniť by ste to však mali aj pri výbere samotného stroja na hrebeňovku. Tie najjednoduchšie zviažu maximálne 100 listov. Ak predpokladáte, že budete potrebovať zviazať rozsiahlejšie materiály, počítajte, samozrejme, s vyššími nákladmi na zariadenie.

Napokon, skôr, než si pozriete ponuku strojov na hrebeňovú väzbu, odporúčame zvážiť, ako často by ste ho skutočne využívali. Ak si k tomu totiž pripočítate čas a zničený materiál, ktorý obetujete, kým sa naučíte stroj správne používať, výsledkom možno bude, že sa vám stroj na hrebeňovku neoplatí.

Riešením je zveriť viazanie do rúk odborníkov, ktorí si s ním poradia za pár minút a navyše v cenách, ktoré nepoznačia ani študentský rozpočet.

Objednať hrebeňovú väzbu




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.