Stroj na hrebeňovú väzbu: Oplatí sa ho mať doma? | Blog
.
04.05.2017      Čas čítania: 2 min.

Stroj na hrebeňovú väzbu: Oplatí sa ho mať doma?


Seminárne práce rezonujú v hlave každého vysokoškoláka. Počas štúdia tvoríme najrôznejšie práce, od tých 5-stranových až po 100-stranové. Väčšina z nás ich nechce odovzdať iba v obale, ale zviazať ich elegantnejšie, hrebeňovou väzbou. Ako vlastne funguje stroj na hrebeňovú väzbu? Je jeho používanie náročné a oplatí sa kúpiť ho pre vlastné použitie?

 

Žena pracuje na stroji na hrebeňovú väzbu

 

Tvrdá a hrebeňová väzba: Rozdiely

V prvom rade si vysvetlime, čo to tá hrebeňová väzba je. Väčšina ľudí pozná dva typy väzieb – mäkkú a tvrdú. K mäkkej väzbe patrí hrebeňová väzba, ktorá je kvôli plastovému hrebeňu vhodná na viazanie menej rozsiahlych prác. Naopak, tvrdá väzba je pevnejšia, stabilnejšia a pôsobí „viac na úrovni“. Využíva sa na viazanie bakalárskych a diplomových prác.

 

Ako zviazať dokument pomocou hrebeňovej (mäkkej) väzby?

Pri hrebeňovej väzbe sa používajú plastové hrebene. Môžu mať rôznu hrúbku, ale aj farbu. Podstatou stroja na hrebeňové viazanie sú dva kroky, a to dierovanie a následné viazanie dokumentu. Mnohé z týchto zariadení sú vybavené praktickými doplnkami a estetickým dizajnom.

Samozrejme, každý stroj môže mať rozdielne komponenty a súčasti. No väčšinou sa skladá z týchto častí:

  • manuálneho alebo elektrického dierovača,
  • páky na otváranie a zatváranie hrebeňa,
  • mierky na nastavenie vzdialenosti od okraja,
  • mierky na výber priemeru hrebeňa,
  • odpadkového miesta.

 

Postup je jednoduchý

Najprv musíte „predierkovať“ listy papiera, ktoré sa chystáte zviazať. Každý stroj má vlastný maximálny počet papierov, ktoré zvládne dierovať naraz (cca 7 – 30 strán). Nastavte si, ako ďaleko chcete mať dierky od okraja papiera. Potom si už len vyberte ten správny hrebeň a prácu zviažte. V závislosti od zariadenia je možné prostredníctvom hrebeňového viazača zviazať od 90 do 500 strán.

Pozrite si postup vo videu:

 

 

Zistite, či sa vám oplatí

Ak sa pýtate, či je hrebeňový viazač určený aj pre vás, odpoveď závisí od toho, koľko prác či dokumentov týždenne či mesačne napíšete. Cena týchto zariadení je variabilná. Čím viac papierov dokáže zviazať, tým viac zaň zaplatíte. Sumu napríklad navyšuje elektrické dierovanie. Modely, ktoré slúžia na domáce použitie, získate už od 30 eur.

Tlač a viazanie dokumentov si môžete objednať v predajni Faxcopy alebo online cez náš web. Zadajte parametre väzby, nahrajte obsah a o elegantnú väzbu vašej seminárky, dokumentu či manuálu máte postarané.

 

Mám záujem o hrebeňovú väzbu

 

 

 




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.