Stavte na kvalitu: Kedy tlačiť doma a kedy v profesionálnom štúdiu? | Blog
.
21.11.2019      Čas čítania: 4 min.

Stavte na kvalitu: Kedy tlačiť doma a kedy v profesionálnom štúdiu?


Stalo sa aj vám už niekoľkokrát, že ste sa nevedeli rozhodnúť, či si potrebné dokumenty alebo fotky vytlačiť doma, alebo utekať do najbližšieho copycentra? V tom prípade je tento článok presne pre vás. Prečítajte si, či sa oplatí tlačiť doma fotky z dovolenky, seminárku do školy, alebo podklady na prezentáciu do práce. To všetko tak, aby zodpovedali potrebnej kvalite a zohľadnili aj obsah vašej peňaženky.

tlačiareň


Čo rozhoduje o spôsobe tlače?

Skôr, než zapnete na svojej domácej tlačiarni tlačidlo ON alebo sa vyberiete na druhý koniec mesta kvôli jednému výtlačku, mali by ste si zodpovedať niekoľko základných otázok.

  • Potrebujem farebnú tlač alebo čiernobielu?
  • Potrebujem klasický formát alebo je potrebná veľkoplošná tlač?
  • Koľko strán chcem vytlačiť?
  • Aká kvalita je pre mňa postačujúca?
  • Ako rýchlo to potrebujem?

Podľa odpovedí možno už vylučovacou metódou prídete na najlepšie riešenie. Tlačiť fotky na laserovej čiernobielej tlačiarni predsa len nie je možné. Naopak, ak máte doma atramentovú tlačiareň, fotografiu do rámika pre kamošku si môžete vytlačiť hoc aj o polnoci. Bez toho, aby ste skoro ráno stepovali pred copycentrom. Ale pekne poporiadku…

 

Laserová tlač versus atramentová tlač

Okrem toho, či máte doma k dispozícii farebnú alebo čiernobielu tlačiareň, rozhoduje o kvalite a nákladoch na tlač aj to, či je zariadenie atramentové alebo laserové. Každý z týchto variantov v sebe totiž ukrýva technológiu, ktorá ho robí výhodnejším pre istý druh výtlačkov alebo kópií.

 

Kedy tlačiť na laserovej tlačiarni?

Klasický text, a teda napríklad spomínané seminárne práce, brožúry, podklady pre štúdium a akékoľvek podobné výstupy sú ideálne pre laserovú tlač. Najmä v prípade, ak sa jedná o veľké množstvo. Samozrejme, na farebnej laserovej tlačiarni pohodlne vytlačíte i farebne rozlíšený graf, tabuľku alebo obrázok. Detailné zobrazenie farieb a dychberúce odlesky farebných odtieňov však neočakávajte.

Laserové tlačiarne sú bežne finančne dostupné aj pre domácnosti či home office kancelárie. Avšak väčšinou sa jedná o čiernobiele zariadenia. Dôvod je jednoduchý. Väčšie rozmery a vyššia pôvodná investícia u farebného zariadenia. A taktiež cena jednej náplne. Tonerové náplne do laserového zariadenia sú totiž stavané na počet výtlačkov rádovo v niekoľkých stovkách až tisíckach. V prípade, ak by ste siahli po farebnej laserovej tlačiarni alebo multifunkcii, ktorá zahŕňa 4 takéto náplne, pripravte sa na menší prievan v peňaženke.

Práve preto sú laserové farebné tlačiarne alebo zariadenia zahŕňajúce aj kopírku, či skener neodmysliteľnou súčasťou každého dobrého copycentra. Tu vám ponúknu i možnosti ďalšej finalizácie. Ušetriť čas nekonečným triedením výtlačkov, spinkovaním, skladaním či dokonca vkladaním je niekedy skutočne na nezaplatenie.

farebné náplne


Čo tlačiť na atramentovej tlačiarni?

Atramentové tlačiarne alebo multifunkčné zariadenia (tlačiareň, skener, kopírka) sú dnes súčasťou takmer každej domácnosti. Veď komu by sa chcelo bežať kvôli jednému výtlačku alebo desiatim stranám na druhý koniec mesta? Navyše, technológia pokročila míľovými krokmi a zaužívané argumenty o nákladnej tlači doma už nie sú opodstatnené. Najmä, ak sa jedná o špeciálne fototlačiarne. Po tých dnes siahajú dokonca i profesionálni fotografi.

Vytlačiť si doma niečo, čo zahŕňa aj farebné prvky teda nie je žiadnym problémom. V prípade atramentovej tlače sa spoľahnite na výstup s jasnými a vernými farbami, takmer ako na monitoroch, či detailnými prechodmi spektrom farieb. Ak máte navyše zariadenie s oddelenými farebnými náplňami (kazety cyan, magenta a yellow sú zvlášť, a nie súčasťou jednej náplne), fotke, ktorú vytlačíte doma, nebude nič chýbať. V kombinácii s kvalitným fotopapierom tak získate výstup porovnateľný s fotoštúdiom.

Technológia atramentovej tlače totiž disponuje vyšším rozlíšením, atrament ako taký lepšie reprodukuje farby a navyše, množstvo nanášanej farby v každom detaile zodpovedá skutočne miniatúrnym kvapôčkam.

 

Tlač fotografií doma alebo vo fotoštúdiu?

V prípade klasických textových dokumentov máme teda jasno. Ako je to však s fotografiami?

Ako sme už spomenuli vyššie, technológie atramentovej tlače zaznamenali v poslednej dobe výrazný posun. Kvalitný a cenovo prijateľný výtlačok niekoľkých pár fotografií získate s priemernou atramentovou tlačiarňou i v domácom prostredí. Stačí správne nastaviť predvoľby tlače a použiť fotopapier s úpravou (matný, lesklý, saténový a podobne), aká sa nám páči.

Pre väčšie množstvo fotiek, ktoré si chcete založiť do albumov, však existuje cenovo dostupnejšie riešenie v dostačujúcej kvalite a tým je termosublimačná tlač prostredníctvom fotokiosku. Výhodou tohto riešenia sú práve lákavé množstevné zľavy a možnosť zadať tlač fotiek online bez toho, aby ste museli päty z domu vytiahnuť.

Stavte na kvalitu: Kedy tlačiť doma a kedy v profesionálnom štúdiu?

 

Chcem vytlačiť viac fotiek

 

 

Keď rozhoduje formát alebo pohodlná veľkoplošná tlač

V niektorých prípadoch, žiaľ, nie je veľa možností na rozhodovanie. Ak chcete tlačiť formát väčší ako klasický rozmer A4, je takmer vždy jediným riešením tlač v copycentre. Veľkosť formátu a najmä to, aký druh výstupu potrebujete, rozhoduje o spôsobe tlače.

 

Laserová veľkoformátová tlač

Laserová veľkoformátová tlač je často využívaná stavbármi či architektmi, pretože ekonomicky výhodne zvláda rôzne výkresy, schémy, plány či matrice.

Na výrobu reklamných bannerov je ideálnou ecosolventná alebo latexová technológia veľkoplošnej tlače, ktorá zaručí, že váš výtlačok odolá všetkým poveternostným vplyvom. Vybrať si môžete navyše z rôznych materiálov, ako napríklad PVC, bilboardový materiál či sieťovina.

 

Atramentová veľkoplošná tlač

Nuž a napokon, ak pre váš výtlačok požadujete maximálnu kvalitu a zachovanie vernosti farieb (napríklad v prípade veľkoformátovej fotografie či plagátu), zvoľte atramentovú veľkoplošnú tlač. Fototlač alebo obľúbená tlač na plátno tak dosiahnu výsledok, s ktorým budete skutočne spokojný.

 

Kompromisné riešenie - veľkoplošná tlač z pohodlia domova

Ste zorientovaný v tom, aký typ veľkoformátovej tlače potrebujete a aký materiál bude pre výstup najlepší? V tom prípade nemusíte opustiť pohodlie domova ani v prípade, ak potrebujete tlačiť formáty väčšie než A4. Svoju objednávku môžete pohodlne zadať do výroby online a svoje hotové plagáty, banner alebo projekčné výkresy vyzdvihnúť v predajni copycentra. Alebo vám ich priamo do kancelárie doručí kuriér.

Zorientovať sa v spôsoboch tlače a vybrať si tú najlepšiu možnosť skutočne nie je jednoduché. Veríme však, že vďaka týmto radám nabudúce ľahko zistíte, kedy tlačiť seminárku, brožúru s receptami, veľkoplošný plagát či fotky z dovolenky doma a naopak, kedy navštíviť profesionálne štúdio.

 

TIP NA ZÁVER: Ak vás čaká tlač väčšieho množstva letákov alebo plagátov, prečítajte si náš starší článok na blogu, v ktorom vám poradíme, či sa rozhodnúť pre ofset, alebo digitálnu tlač.

Stavte na kvalitu: Kedy tlačiť doma a kedy v profesionálnom štúdiu?

 

Potrebujem vytlačiť veľký formát




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.