Netuctové maturitné oznámenie: Na čo si treba dať pozor? | Blog
.
22.11.2023      Čas čítania: 4 min.

Netuctové maturitné oznámenie: Na čo si treba dať pozor?


Hoci niektorí môžu považovať maturitu za obyčajnú formalitu, pre iných predstavuje významnú životnú etapu. Aby ste maturitný ročník prežili hladko, pripravte sa nielen na príjemné momenty, ako je stužková, ale i na výrobu maturitných oznámení. Niektorí tvrdia, že maturita je len formalita. Iní vravia, že im dala riadne zabrať. Ako pohodlne preplávať maturitným ročníkom? Čo všetko vás čaká a čím je tento ročník iný ako tie doterajšie?

Pripravte sa na niekoľko príjemných okamihov a povinností, akými sú stužková a maturitné oznámenia.

Už ste si tie svoje premysleli? Ak ste práve vo fáze, kedy sa rysuje návrh vášho maturitného oznamka, určite čítajte ďalej. Prezradíme vám, ako z neho urobiť skutočne zaujímavý kúsok. Taký, ktorý neskončí ako záložka do knihy pre polovicu vašej rodiny a kamarátov.

maturitné oznamká

Ste maturanti, dajte to vedieť svetu

Maturitným oznámením nielen dávate svetu na známosť, že ste maturant, ale pre mnohých je to pamiatka na tento deň. Verte, že ak si ho po rokoch znova pozriete, vyčaruje vám nostalgický úsmev na tvári.

Pri výbere tvaru, textu či farby sa naozaj medze nekladú. Buďte kreatívni! So samotným grafickým návrhom vám u nás v Printstudiu radi pomôžeme. Aby sme vám túto časť prípravy uľahčili, máme pre vás rôzne zaujímavé balíčky.

Ako na maturitné oznámenie, ktoré zaujme?

O tom, že maturitné oznámenie je prvým krokom k úspešne zvládnutej stužkovej, sme písali nedávno na našom blogu. Stačí však málo a z oznamka, nad ktorým ste tak dlho dumali, vznikne čosi úplne iné. Hodiny práce vyjdú navnivoč a vy držíte v rukách len akýsi nepodarok, ktorý je na míle vzdialený od predstavy.
Čomu sa teda vyvarovať?

Maturitné oznamko je hotová veda: Typ písma, grafika, ale i text musia spolu ladiť

Ak si myslíte, že maturitné oznámenie stačí vymyslieť a nejako sa to už dá na papier, vyvedieme vás hneď na začiatok z omylu. Mnohokrát sa stáva, že keď sa maturanti konečne zhodnú na tom, čo bude na pozadí a akej farby bude písmo, akosi zabudnú, že oznamko tvorí celok hneď troch dôležitých prvkov. Okrem vizuálu je to jeho obsah, teda čo naň chcete vlastne umiestniť, a napokon aj typ papiera, ktorý si vyberiete a samotná tlač maturitných oznámení.

Obal predáva, v prípade maturitného oznámenia zaujme

Prvý dojem je dôležitý. Skôr, než si niekto vaše oznamko prečíta, prebehne ho očami. Preto je farebná zladenosť základom, ktorý zhodnotí každé oko ako prvú vec. Dokonca i vaša babička si všimne, že to hráškovo zelené pozadie s ružovou farbou písma nejako neladí. S týmto problémom vám pomôže skúsený grafik alebo vsaďte na overené farebné kombinácie a konsenzus väčšiny spolužiakov.

Pri písme na moment ešte ostaneme. Aj tu existuje niekoľko chýb, ktoré dokážu maturitné oznámenie potopiť ku dnu. Napríklad, ak si do veselého a vtipného oznamka vyberiete príliš ozdobný typ písma alebo keď, naopak, zvolíte rukou písaný font na oznamko, ktorému ste chceli dodať iskru elegancie. Napokon, nezabúdajte ani na veľkosť písma. Nie je to totiž výhra, ak pri vyznačovaní svojho mena spomedzi spolužiakov, musíte najskôr použiť lupu.

Nepáčia sa vám klasické obdĺžnikové maturitné oznámenia a radi by ste vytvorili niečo extra? Skôr, než sa rozhodnete pre rôzne výrezy, netradičný formát a zaujímavé skladačky, skúste sa najskôr informovať v tlači, či vám ich budú vedieť zrealizovať. Nezabúdajte, že aj formát oznamka by mal korešpondovať s jeho obsahom. Inak to môže vypáliť dosť nešťastne.

Ako vymyslieť originálny obsah maturitného oznámenia?

To, čo na oznámenie napíšete, máte plne vo svojich rukách. Samozrejme, existujú veci, ako napríklad zoznam mien či označenie triedy, ktoré sú takou povinnou jazdou. Čo však s mottom? Na výber máte hneď niekoľko možností. Tou najkreatívnejšiu je, ak máte nejaké vlastné triedne heslo či slogan, ktorý sa s vami počas štúdia vezie. Ak však chcete byť originálny, vyvarujte sa večne sa opakujúcim hláškam typu “aj takých vezie autobus” a podobne.

maturitné oznamká

Žiadny triedny citát neexistuje? Nuž, neostáva iné, než zoskenovať internet a nejaké si vybrať. Alebo si pokojne zadajte domácu úlohu a vymyslite vlastné výroky, o osude ktorých rozhodne hlasovanie v triede. Nesnažte sa byť nasilu vtipní a vyhnite sa výrazom, ktoré na oznamko jednoducho nepatria. Pre istotu si víťazný výrok nechajte skontrolovať u slovenčinárky, urobiť na maturitnom oznámení gramatickú chybu je faux pas najväčšieho zrna.

Skvelým tipom, ako si ušetriť čas, je namiesto klasického nalepovania fotiek na oznamko, priamo ich zakomponovať do návrhu a vytlačiť. Dajte si však záležať na tom, aby boli fotky v dobrej kvalite a nepôsobili rozmazane.

Výber papiera dokáže maturitné oznamko vyzdvihnúť do výšin

Aj taká, na prvý pohľad nepodstatná vec, akou je výber papiera, môže vášmu oznámeniu pridať na atraktivite a zaujímavosti.

Technický vizuál podtrhne jemne štrukturovaný papier, elegantné oznámenia sa skvele vynímajú na lesklých papieroch. Ak sa rozhodnete zakomponovať pauzovací papier alebo fóliu, bude vaše oznámenie skutočne netuctové.

Netradične pôsobia aj oznamká, ktoré sú potlačené bielou farbou. V tomto prípade existujú však pri výbere papiera mierne obmedzené možnosti, keďže sa týmto spôsobom nedá potlačiť každý typ.

Buďte kreatívni a pracujte v triede ako tím

Zosúladiť vizuálnu stránku, vymyslieť obsah a jeho umiestnenie a nakoniec vybrať aj vhodný papier, dá skutočne zabrať. Ak však chcete originálne oznámenie, budete sa musieť do toho riadne zahryznúť a vyvarovať sa chybám, ktoré sme popísali vyššie. Konzistentná vizuálna a obsahová stránka je dôsledkom tímovej práce. Neponáhľajte sa a nechajte si čas na detaily, ktoré môžu váš návrh posunúť na vyšší level. Keď bude návrh úplne podľa vašich predstáv, vytlačiť maturitné oznámenia si môžete aj z pohodlia domova online. Prípadne sa neváhajte poradiť so skúseným grafikom, ktorý vám pomôže doladiť technické veci a detaily, ktoré si možno zabudnete všimnúť.

Potrebujem vytlačiť maturitné oznámenia




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.