Výroba pečiatok: Aké pečiatky máte na výber? | Blog
.
25.10.2023      Čas čítania: 3 min.

Výroba pečiatok: Z čoho máte na výber?


Pečiatka predstavuje užitočný nástroj, ktorý pomáha budovať imidž podniku. Okrem toho šetrí čas pri označovaní rôznych dokumentov a efektívne informuje o vašej firme. Pri výbere pečiatok máte niekoľko možností. Dnes sa pozrieme na tie najpoužívanejšie.

žena pečiatkuje papier

Prečo aj v digitálnej dobe stále siahať po pečiatke? 

Pečiatka nie je povinnou výbavou podnikateľa, ale napriek tomu sa u nás používa často. Prečo?

  • Formálnosť a profesionalita: Pečiatka dodáva dokumentom formálny a profesionálny vzhľad. Mnoho klientov a partnerov stále vníma pečiatku ako znak serióznosti a dôveryhodnosti.
  • Rýchlosť overenia: Pečiatka môže predstavovať rýchly spôsob, ako overiť dokument alebo potvrdiť jeho autenticitu, najmä v situáciách, keď nie je možné alebo praktické používať digitálne podpisy.
  • Zvyk a tradícia: V mnohých odvetviach je používanie pečiatok hlboko zakorenené v tradícii.

Ako si však vybrať z toľkých druhov pečiatok? 

Komplet pečiatka vs. štočokPečiatka Modico

Pečiatka má svoje „telo“ a štočok. Ide o plochu, na ktorej figuruje text, prípadne obrázok. Vo Faxcopy vám vieme vyrobiť celú pečiatku alebo iba jej štočok. Záleží, či ste predtým pečiatku používali alebo nie. Výrobu nového štočku robíme, samozrejme, aj spolu s výmenou. Avšak vtedy musíte prísť do našej predajne osobne.

Samonamáčacie pečiatky – nižší počet použití

V minulosti sa často používali pečiatky s poduškami. Ak ste chceli spraviť razítko do dokumentu, museli ste si pečiatku namočiť do atramentu v poduške. Z tohto princípu vznikli samonamáčacie pečiatky. Dnešné typy samonamáčacích pečiatok však majú podušku zakomponovanú vo vnútri.

Ich nevýhodou je, že sú určené na nižší počet odtlačkov (približne 2000). Sú vyrobené z kvalitných materiálov, najčastejšie z polyméru, a používajú sa jednoducho a spoľahlivo. Colop je jednou z najznámejších značiek samonamáčacích pečiatok. Potešia vás výhodnou cenou.

pečiatka Colop

Kancelárske pečiatky, vyrobené s ohľadom na vaše pohodlie

V prípade, že plánujete vašu pečiatku v práci používať často, je nutné, aby sa dobre držala. Naše kancelárske pečiatky s ergonomicky tvarovanou rukoväťou sú pohodlné. Môžete ich využívať bez námahy a sú skonštruované tak, aby vydržali. To znamená, že nezáleží na tom, či ich použijete dvakrát alebo dvadsaťkrát denne. 

Vreckové pečiatky - prenosné a šikovné

Tento typ pečiatok sa stáva veľmi obľúbený. Dokážete s nimi vytvárať odtlačky s veľkou plochou. Môžete si tak dopredu pripraviť rôzne tabuľky alebo formuláre, ktoré potom iba jednoducho otlačíte. Sú vyrábané tak, aby sa na ne dal navrhnúť akýkoľvek vzor, logo alebo text. 

Veľkoplošné pečiatky aj pre tabuľky a formuláre

Malé vreckové pečiatky si môžete zobrať so sebou kamkoľvek a skvele sa hodia na malé tlačové úlohy. Výborne poslúžia napríklad pri pečiatkovaní vášho mena, názvu firmy alebo adresy na šek. Sú prenosné, čisté a rýchlo použiteľné. Aj napriek tomu, že nezanechajú až taký veľký dojem ako väčšie pečiatky, ich úlohou je predovšetkým uľahčiť a zrýchliť menšie rutinné a administratívne úkony. 

Okrúhle pečiatky ideálne na logá, pečate či iné potreby

Sú ľahko použiteľné, cenovo dostupné a zanechávajú pôsobivý dojem pri rôznych potrebách. Okrúhle pečiatky sú ideálne napríklad na razenie loga alebo pečate. Jednoducho zvládnu premietnuť na papier rôzne vzory a môžu slúžiť k rozličným účelom, od kontrolných inšpekcií, cez označovanie firemných dokumentov, až po prianie na svadbu. Okrúhle pečiatky sú tiež k dispozícii vo viacerých farbách a vybavené ľahko uchopiteľnou rukoväťou.

Rýchloschnúce pečiatky vhodné na rôzne povrchy

Tieto pečiatky sú ideálnym a všestranným pomocníkom, ktorý sa hodí na rôzne porézne a neporézne materiály. Ich atrament má veľmi nízku dobu sušenia, vďaka čomu ich môžete použiť napríklad na plast, textil, gumu, kov či dokonca kameň. Sú dostupné vo viacerých farbách a využijete ich napríklad pri kontrole kvality alebo bonusových kartách.  

Najčastejší typ: Moderné flash pečiatky hotové už do hodiny

Flash technológia nám umožňuje vyrobiť pečiatku v rýchlom čase. Osvietenie mikroporéznej gumy (štočku) zabezpečí veľmi precízne a jemné línie odtlačkov. Jeden atramentový vankúš vystačí až na 15 000 odtlačkov.

Vyberte si z obdĺžnikových, okrúhlych či štvorcových pečiatok v rôznych veľkostiach. Farba štočku nemusí byť iba čierna, porozmýšľajte nad netypickou farbou (modrou či červenou). V našej ponuke nájdete i veľkoplošné pečiatky, ktoré vám umožnia „pečiatkovať“ v rozmeroch cca 80 x 40 mm.

muž pečiatkuje papier

Výroba pečiatky online: Ako na ňu?

Pečiatku si objednajte pohodlne cez internet. Vyberte si, či si chcete objednať iba štočok alebo celú pečiatku. Zvoľte si typ pečiatky a počet jej kusov. V online editore si taktiež musíte vybrať farbu telesa a odtlačku.

Text štočku si viete navrhnúť sami, ale ak si na návrh netrúfate, naši grafici vám s tým radi pomôžu. Do štočku viete pridať aj obrázok. Zbytočný riadok môžete vymazať, avšak neodporúčame vám riadky pridávať.

U nás, vo Faxcopy, nájdete kancelárske, veľkoplošné, vreckové, okrúhle aj rýchloschnúce pečiatky. Tie sa okrem toho líšia aj z hľadiska výroby. Poďme sa pozrieť na to, ako sa v nich vyznať a ktorý druh bude pre vás ten najideálnejší.




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.