Posledné úpravy diplomovky: Na toto rozhodne nezabudnite! | Blog
.
19.04.2023      Čas čítania: 3 min.

Posledné úpravy diplomovky. Na toto určite nezabudnite!


Poznáte už svoju diplomovku alebo bakalárku naspamäť? Spredu, odzadu, dokonca ju recitujete aj o polnoci?

Ak ste si svojou prácou istí, využili ste všetky tipy a dobré rady pri písaní, a dokonca sa vám podarilo zapracovať všetky odporúčania školiteľa, nastal čas finálnej fázy.

notebook a poznámkový blok na stole

Obhajobu diplomovky však na mysli ešte nemáme. Na to, aby ste k nej mohli pristúpiť, potrebujete prácu v požadovanom termíne odovzdať. Je však jej verzia naozaj finálna?

Možno ste tam niekde zabudli na nejakú malú chybičku, ktorá by však mohla znehodnotiť výsledok práce. Preto si na to dajte pozor a nenechajte nič na náhodu. Ak chcete mať na konci ten najlepší výsledok, odporúčame vám, aby ste si našli čas na posledné úpravy. Prejdite si preto s nami, čo ešte finálne skontrolovať pred samotným tlačením a odovzdaním a predíďte tak všetkým prípadným “čo ak” alebo iným nemilým prekvapeniam.

Kontrolný checklist pred tlačou diplomovky

V momente, keď držíte zviazanú prácu v rukách, nie je horšieho zistenia, ako to, že ste niečo zabudli doplniť. Že niečo nie je správne. Že sa posunulo číslovanie strán. Alebo vám hneď v abstrakte diplomovky svieti hrúbka ako päsť na oko. Tomu všetkému však možno predísť.

1. Dodržiavajte pokyny pre písanie diplomovky alebo špeciálne nariadenia

Možno vám v niektorých prípadoch prídu ako nezmyselné, no každé z nich má svoje opodstatnenie. To, na čom si musíte dať záležať, je ich dodržiavanie. Namiesto filozofovania, načo sú vlastne dobré, venujte svoj čas radšej tomu, že skontrolujete, či ste všetky splnili. Určite sa zamerajte aj na technické parametre. Typ písma, jeho veľkosť, odseky alebo riadkovanie.

2. Vyhnite sa plagiátorstvu

Aj keď ste si prácu písali zodpovedne sami, môže sa stať, že ste zabudli označiť nejakú citáciu alebo parafrázovanie. Prejdite si preto dôkladne všetky kapitoly, aby vašu prácu kontrolný systém zbytočne neoznačil za plagiát.

3. Skontrolujte obsah diplomovej práce

Skontrolujte, či ste vo vašej práci pokryli všetky body a otázky, ktoré boli stanovené v požiadavkách na vašu prácu. 

Prejdite si ešte raz, či vaša práca splnila cieľ, ktorý ste si stanovili na začiatku práce. Uistite sa, že ste v práci zodpovedali na otázky, ktoré ste si položili v úvode.

Takisto venujte pozornosť záveru a odporúčaniam. Ešte raz si preverte, či sú vaše závery založené na dôkladnom výskume a analýze a potvrďte si, že sú vaše odporúčania relevantné a uskutočniteľné.

4. Správne označenie citácií a odkazov

Forma diplomovky má skutočne svoje zaužívané pravidlá. A tie treba dodržiavať aj v prípade odkazov pod čiarou a citácií. Keď už viete, že ste označili všetky myšlienky, ktoré nie sú vaše, skontrolujte si pri každej z nich, či sa na zdroje odvolávate správne. Na internete sú dnes dostupné online generátory, ktoré vám dokonca formát citácie podľa požiadaviek vytvoria.

notebook, diár a knihy na stole

5. Diplomová práca bez hrúbok a preklepov

Gramatika dokáže potrápiť takmer každého z nás. Zopár chýbajúcich čiarok alebo nespisovných výrazov vám zrejme školiteľ, a dokonca i komisia na čele s oponentom odpustia. No hrúbky, ako napríklad nesprávne “natipovaný” ypsilon, sú vecou, ktorá do záverečnej odbornej práce nepatrí. Ak si nie ste istý, spoľahnite sa na niekoho zručnejšieho a dajte mu prácu z gramatickej stránky skontrolovať. Prípadne môžete využiť nástroje ako sú kontrola pravopisu a gramatiky vo vašom textovom editore alebo gramatické nástroje online.

6. Dajte prácu prečítať iným ľuďom

Poproste odborníka na danú tému, absolventa vášho odboru alebo kamaráta s dobrými jazykovými schopnosťami, aby si prácu ešte pred finálnym vytlačením prečítal. Tak môžete získať užitočnú spätnú väzbu a zlepšiť svoju prácu.

7. Posledná kontrola diplomovky pred tlačou

Skôr, než svoju prácu pošlete priamo k horúcim valcom tlačiarne, prejdite si napokon ešte raz pohľadom jej strany. Sedí vám číslovanie s obsahom? Zalomili ste jednotlivé strany správne? Až v momente, keď je nad slnko jasnejšie, že vám nehrozí rozhádzané formátovanie a vytlačená verzia sa zhoduje s tou, na ktorú ste mesiace hľadeli do obrazovky, môžete sa pustiť do viazania diplomovky.

Potrebujem zviazať diplomovku




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.