Otvárate si vlastnú ambulanciu? Zistite, čo má obsahovať vaša pečiatka | Blog
.
16.01.2020      Čas čítania: 3 min.

Otvárate si vlastnú ambulanciu? Zistite, čo má obsahovať vaša pečiatka


Kto všetko má povinnosť vlastniť pečiatku a či ju potrebujete, ak ste napríklad živnostník, sme rozoberali v nedávnom článku na našom blogu. Tentokrát sa pozrieme detailnejšie na lekársku pečiatku. Čo všetko by mala obsahovať, aká je správna forma pečiatky pre lekára a kde si ju môžete dať vyhotoviť?

Otvárate si vlastnú ambulanciu? Zistite, čo má obsahovať vaša pečiatka

Ako by mali vyzerať pečiatky pre lekárov?

Keby si každý doktor či ambulancia vyhotovili pečiatku podľa seba, bol by v tom jeden veľký chaos. Lekárska pečiatka má predsa svoju vážnosť a taktiež opodstatnenie. Skôr, než nastúpila éra elektronického receptu, vám dokonca bez pečiatky od doktora nevydali v lekárni ani potrebné lieky. Alebo si spomeňte na svoje študentské časy. Nepomysleli ste azda ani raz na to, ako sfalšovať lekársku pečiatku?

Práve z toho dôvodu zverejnil na svojich stránkach Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Metodické usmernenie o pečiatkach lekárov, vybraných pracovníkov v zdravotníctve a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti. V preklade ide o akýsi manuál, ktorý presne definuje formu, výzor a ostatné náležitosti lekárskych pečiatok.

Lekárska pečiatka a jej forma

Lekári a vybraní pracovníci v zdravotníctve potvrdzujú dokumenty pečiatkou, ktorá má tvar obdĺžnika a je orámovaná. Odporúčané rozmery odtlačku pečiatky sú 21 mm x 56 mm, najmenší možný rozmer je 18 mm x 46 mm. Pečiatka je rozdelená na dve časti zvislou čiarou v prvej tretine obdĺžnika.

Výnimku tvoria napríklad zubní technici, výdajne zdravotníckeho materiálu či záchranné služby. Tí používajú bežne pečiatku bez orámovania.

Otvárate si vlastnú ambulanciu? Zistite, čo má obsahovať vaša pečiatka

Čo musí obsahovať pečiatka lekára?

Smerodatnou informáciou a rozpoznávacím znakom na razítku lekára je jeho kód. Svoj kód pozná každý lekár a v nemennom tvare l99999sll by mal mať na pečiatke rozmery 5 mm x 30 mm.

Ďalej sa lekárske pečiatky nezaobídu bez základných informácií, akými sú:

  • názov a sídlo prevádzkovania zdravotníckeho zariadenia
  • kód zariadenia v presne úradom určenom tvare – p99999sppyzz
  • titul, meno a priezvisko lekára alebo vybraného zdravotníckeho pracovníka
  • odbornosť lekára uvedenú slovom (ak ide o lekára bez dosiahnutej špecializácie, píše sa názov lekár bez špecializácie alebo názov všeobecné lekárstvo

Ako a kde si dať vyhotoviť lekárske razítko?

Pre vyhotovenie pečiatky dnes nepotrebujete predkladať žiadne osvedčenia či certifikáty. Urobia vám ju dokonca na počkanie v najbližšej predajni, kde sa výrobou pečiatok zaoberajú. Šikovný grafik vám za pár minút navrhne náhľad pečiatky, ktorú po vašom odsúhlasení zadá do výroby. Na pečiatku nemusíte čakať niekoľko dní a môžete si ju priamo z predajne odniesť a začať používať.

Dokonca si lekársku pečiatku môžete dať vyhotoviť sami, z pohodlia domova alebo priamo ambulancie. Do online editora pre vyhotovenie pečiatky zadáte potrebné údaje alebo nahráte hotový návrh, ktorý ste si pripravili v inom programe. V nasledujúcich krokoch zvolíte ostatné parametre razítka a už len čakáte, kedy vám ho kuriér o pár dní doručí.

Aký druh pečiatky si vybrať?

Pri výbere lekárskeho razítka sa riaďte najmä veľkosťou plochy, na ktorú je potrebné údaje vtesnať. Odporúčania a pokyny nedefinujú striktne farbu atramentu (štočka) pečiatok pre lekárov, avšak normatívne sa používa čierna, prípadne modrá farba. Výber farby tela pečiatky (tá časť, za ktorú ju držíte, resp. obal) ostáva plne vo vašej kompetencii. Či už sa rozhodnete pre zelenú alebo bordovú, podstatná je najmä funkčnosť a životnosť pečiatok.

 

NÁŠ TIP:

Najčastejšie používanou pečiatkou pre lekára je typ Modico 4 alebo Colop EOS 40, ktoré veľkosťou presne zodpovedajú pokynom v metodickom usmernení pre lekárov.

Otvárate si vlastnú ambulanciu? Zistite, čo má obsahovať vaša pečiatka

Našťastie dnes výrobcovia pečiatok mysleli aj na jednoduché a najmä praktické používanie, preto sa nemusíte obávať, že vám napríklad farba v pečiatke zaschne. Pri rýchloschnúcich pečiatkach dokonca ani v prípade, ak ich necháte otvorené bez krytu. Razítko môžete používať denne, životnosť jednej farebnej podušky (bez potreby doplnenia farby) je minimálne 15.000 otlačkov. A to je veru skutočne veľké množstvo dokumentov, lekárskych správ a receptov, ktoré môžete bez problémov opečiatkovať.

 

CHCEM SI DAŤ VYHOTOVIŤ PEČIATKU ONLINE

 

 

zdroj: Metodické usmernenie o pečiatkach lekárov, vybraných pracovníkov v zdravotníctve a poskytovateľov zdravotnej starostlivosti - MU 3/1/2016




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.