Originálne a štýlové: Vyrobte si etikety, ktoré predávajú | Blog
.
28.02.2021      Čas čítania: 4 min.

Originálne a štýlové: Vyrobte si etikety, ktoré predávajú


Predávate svoje vlastné výrobky? Alebo rozbiehate svoju handmade značku s oblečením či doplnkami? Ak ste ich ešte neoznačili logom, máme pre vás tip, ako to vyriešiť. Pomocnú ruku vám podajú etikety. Šikovné a dostupné riešenie, ako obrandovať každý výrobok alebo naň dostať potrebné informácie. Vytvoriť si svoju vlastnú etiketu nie je vôbec komplikované. Ako na to?

etikety na vínové fľaše

 

Ako si vyrobiť vlastné etikety? Od návrhu po vytlačenie vás delí len pár krokov

Skôr, než rozbehnete predaj, mali by ste dostať na produkt všetky potrebné informácie, vrátane loga či názvu výrobku. Práve to vás dokáže na prvý pohľad odlíšiť od konkurencie, a navyše, dodať vášmu handmade mydlu, sirupu z byliniek či drevenej hračke z vašej dielne tú správnu bodku.

Najideálnejším riešením sú etikety. Zloženie výrobkov, informácie o pôvode, návod na použitie alebo logo by nemali na vašich produktoch chýbať. Okrem toho, že niektoré jednoducho predpisuje zákon, každý výrobok je predsa vašou najlepšou reklamou. Etiketa či nálepka s logom vašej handmade dielničky sú skvelým riešením, ako si poradiť aj s produktom, ktorý sa označuje o niečo komplikovanejšie (napríklad pečivo, med či domáce zákusky).

Príjemným bonusom na záver je, že si také etikety zvládnete s malou pomocou vyrobiť aj sami. Poďme na to krok za krokom…

 

Navrhnite si etikety podľa svojich predstáv bez toho, aby ste ovládali grafiku

Prvým parametrom, ktorý si musíte už vo fáze návrhu ujasniť, je rozmer a tvar etikety. Vyskúšajte si vystrihnúť šablónu z klasického papiera a dosadiť na miesto, kde by ste chceli výrobok polepiť. Ak nájdete vhodnú veľkosť, nastal ten správny čas zapnúť počítač.

Preletelo vám práve hlavou, že nemáte skúsenosti s grafikou? Nehádžte flintu do žita. Dnes už existuje veľa programov, v ktorých zvládnete vytvoriť návrh etikety aj napriek tomu, že neviete čarovať s vektormi a bitmapami. Vyskúšajte napríklad Canvu. Pomocou preddefinovaných tvarov, nápisov či iných prvkov si pohodlne vytvoríte etiketu dokonca bez potreby čokoľvek inštalovať. Pre tých, ktorým navyše chýba inšpirácia, poskytuje Canva množstvo šablón. Stačí, ak si prispôsobíte farbu, text či typ písma.

 

Nezabúdajte na parametre tlače. To, akú tlačiareň a papier zvolíte, ovplyvní aj vaše etikety

Skôr, než sa pustíte do návrhu vlastnej etikety, predsa len existuje niekoľko vecí, na ktoré by ste si mali dať pozor, aby ste nemuseli začínať odznova. Týkajú sa najmä tlače, pre ktorú sa rozhodnete. Je totiž rozdiel, či si etikety vytlačíte na domácej tlačiarni alebo pošlete podklady do printového štúdia.

V domácich podmienkach môžete často natrafiť na problém s okrajmi etikety. Najmä v prípade, ak použijete vopred narezané hárky. Riešením je návrh etikety, ktorý zohľadní dostatočne veľkú bezpečnostnú zónu (text a samotná grafika by mali byť vzdialené niekoľko milimetrov od okraja etikety). Alebo stavte na dizajnovú nálepku bez pozadia, kde milimetre v posune nezaregistruje takmer nik.

domáca tlačiareň s vytlačenou grafikou

 

Ak tlač zveríte do rúk profesionálov, je potrebné zistiť, aké podklady vyžadujú a či nie je podobne, ako v prípade domácej tlačiarne, potrebné zohľadniť nejaké tlačové obmedzenia.

Napokon je vhodné odkomunikovať aj typ papiera, na aký chcete etikety potlačiť. Matná, lesklá i priesvitná etiketa dokážu vo finále poriadne zamiešať s kartami. So správnym výberom by vám mal odborník realizujúci potlač bez okolkov poradiť. Rozhodujúca môže byť napokon i odolnosť potláčaného materiálu. Sú totiž produkty, kde sa napríklad bez vodeodolnej etikety nezaobídete.

 

Etiketa je pri handmade výrobkoch nositeľom značky. Ako ju navrhnúť pútavo a zaujímavo?

Kým v minulosti platilo, že čím krikľavejší dizajn na svoj produkt nalepíte, tým skôr upúta, dnes je tomu inak. Čisté línie, jednoduché tvary a farebný minimalizmus stoja za úspechom dizajnovej etikety. Na nálepky môžete jednoducho umiestniť logo spoločnosti a názov výrobku. Ak použijete na oddelenie týchto dvoch prvkov zopár línií alebo ich len vycentrujete, rýchlo zistíte, že aj tadiaľto vedie cesta. Ak sa po nej vydáte, niet čo pokaziť.

Trendy sa menia z roka na rok. Pre handmade produkty sú to aktuálne napríklad jednoduché rukou písané názvy, v prípade potravín hrajú prvé husle veľké nápisy doplnené o zaujímavý abstraktný vzor. Platí však pravidlo, že nadčasová etiketa je často tou najjednoduchšou. Ako inšpirácia vám poslúžia aj najúspešnejšie značky konkurenčných výrobkov. Stačí si urobiť malý prieskum.

etikety na prírodné mydlo

 

Vytvorte si etikety, ktoré vdýchnu výrobkom dušu. Pomôžu vám získať a udržať si zákazníkov

Chcete, aby si vaše produkty našli cestu k čo najväčšiemu počtu zákazníkov? V tom prípade sú štýlové etikety nevyhnutnosťou. Darmo raz platí, že obal predáva. I keď sú vaše výrobky nadmieru kvalitné a unikátne, bez originálnej etikety na obale sa o tom dozvie len málo ľudí.

Ak sa vám podarí dostať svoje produkty do výkladu lokálneho obchodíku alebo sa zúčastňujete napríklad na domácich trhoch, potrebujete v prvom rade zaujať a odlíšiť sa od konkurencie. V momente, ako sa do vašich originálnych cupcakes, hrejivých pletených čiapok či nápaditých šperkov zákazníci zamilujú, budú ich hľadať práve podľa značky, ktorú na etikete nájdu.

A napokon, nemusíte ostať len pri tej. Pokojne ju doplňte pútavou reklamou, ktorá vďaka veľkoformátovej tlači odlíši váš stánok od ostatných. Prenosný a cenovo dostupný roll-up banner alebo citylight, ktorý nasmeruje ľudí priamo do predajne, sú skvelým spôsobom ako získať čo najviac zákazníkov. Radi vám s podobným riešením pomôžeme.

Mám záujem o veľkoplošnú reklamu




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.