Obsah diplomovej práce nestačí: Prečo myslieť aj na formu? | Blog
.
21.02.2023      Čas čítania: 5 min.

Obsah diplomovej práce nie je všetko. Prečo treba myslieť aj na formu diplomovky?


Obdobie odovzdávania záverečných prác na vysokých školách je opäť pred nami. Ako každý rok, aj teraz čaká na študentov povinná jazda, bez ktorej vysokoškolský diplom neobdržia. Týka sa strašiak menom diplomová práca aj vás? Alebo vás čaká menšia, no za to tiež dôležitá skúška menom bakalárska práca?

Naplniť záverečné práce kvalitným obsahom však nestačí. Okrem toho, akú hypotézu sa rozhodnete overiť alebo vyvrátiť, závisí hodnotenie aj od toho, ako bude vaša diplomovka alebo bakalárka vyzerať.

Študentka stoja pri sebe a prezerajú si v knižnici bakalársku prácu iného študenta

Prečítajte si niekoľko rád, ako napísať bakalársku či diplomovú prácu s rovnako skvelou formou ako samotným obsahom.

Štandardy pre písanie záverečnej práce

Ak ste poctivo navštevovali seminár k diplomovej práci, nič podobného vás prekvapiť nemôže. Každá univerzita či vysoká škola má svoje smernice a nariadenia, ktorými sa treba pri písaní záverečnej práce riadiť. Ak ste zopár prednášok vynechali, nezúfajte. Celkom určite nájdete pokyny pre písanie diplomovej práce vašej fakulty v zozname interných dokumentov alebo sa so žiadosťou o ne obráťte priamo na svojho školiteľa.

Ich dodržiavaním nestratíte cenné body, ktoré vám môže komisia pre hodnotenie diplomovej práce alebo váš oponent odobrať rýchlosťou blesku. Výsledkom tak môže byť nižší stupeň známky i napriek tomu, že ste si dali na obsahu záverečnej práce extra záležať. Poďme sa teraz ale konkrétne pozrieť na to, čo by ste si mali pri jej písaní dodržať?

Normy pre formátovanie a vnútorné členenie diplomovej práce

Možno ste už pri písaní bakalárskej či inej odbornej práci zistili, že až tak voľnú ruku vlastne nemáte. K tomu, aby odborná komisia dokázala objektívne zhodnotiť každoročne niekoľko desiatok alebo dokonca stoviek záverečných prác, zaviedli univerzity a vysoké školy určité normy. Týkajú sa najmä formátovania a výsledného výzoru práce vo finálnom bode. Zadefinoval sa tak určitý štandard, na ktorom vysokoškolskí pedagógovia trvajú. Pre nich samotných totiž znamená aj akési uľahčenie práce pre vystavenie objektívneho posudku z pozície školiteľa i oponenta.

Zničená študentka má pisateľský blok pri tvorbe svojej diplomovej práce

Ani málo, ani veľa. Aké je ideálne množstvo strán pre diplomovú prácu?

Dress code pre záverečné práce alebo inak povedané normy, upravujú napríklad počet strán, na ktorých by ste mali svoje myšlienky rozviesť. Samozrejme, nehovoríme o presnom čísle, ale rozmedzí, do ktorého by ste sa mali pri písaní vtesnať. Ak napríklad pokračujete v diplomovej práci rozšírením témy, akú ste spracovali vo svojej bakalárskej práci, najčastejšie sa jedná o dvojnásobné množstvo strán, než aké mala vaša bakalárka. Skôr, než sa skutočne rozpíšete, odporúčame zistiť si minimálny a maximálny povolený počet strán.

Okrem počtu strán však záleží aj na tom, koľko znakov by mala normatívne jedna strana diplomovej práce obsahovať. Pojem normostrana tak definuje rozmedzie, vďaka ktorému tak nemusí komisia skúmať, či ste náhodou nenapísali omnoho viac, alebo naopak menej, i napriek tomu, že ste dodržali počet strán určených v metodike k záverečnej práci.

Nezabudnite na časté odstavce

Používanie odstavcov a oddeľovanie textu v záverečnej práci je veľmi dôležité pre jej lepšiu čitateľnosť, prehľadnosť a usporiadanosť. 

Odstavce umožňujú čitateľovi jednoduchšie sledovať vaše myšlienky a argumenty, pretože text je rozdelený na menšie časti. Okrem toho odseky umožňujú čitateľovi, aby sa mohol na chvíľu zastaviť, zvážiť dané informácie a pripraviť sa na ďalšie myšlienky a tvrdenia.

Každý odstavec by mal mať jednoznačnú a jasnú tému, ktorú rozvíjate. Oddeľovanie textu prostredníctvom odstavcov a iných formátovacích prvkov, ako sú hlavičky a podhlavičky, tiež prispieva k celkovému vzhľadu a dizajnu práce. Tým, že text vyzerá čitateľnejšie a profesionálnejšie, zvyšuje sa aj jeho dôveryhodnosť a hodnota pre čitateľa.

Požiadavky na formátovanie

Diplomovka má svoje požiadavky aj pre členenie textu a vyznačovanie dôležitých častí. Okrem presne určenej vnútornej štruktúry, ktorá zahŕňa časti ako obalová strana, titulná strana, obsah, úvod, samotné jadro a záver (v prípade tej-ktorej fakulty alebo vysokej školy môžu v rámci štruktúry pribudnúť aj iné časti), kladú normy diplomovej práce dôraz aj na formu samotného textu.

Čo to znamená?

Najčastejšie hovoríme o veľkosti písma (12 bodov), type písma (Times New Roman/Arial), zarovnaní (do bloku), riadkovaní (medzery medzi riadkami 1,5 alebo 2,5 cm) a okrajoch (stránky by mali mať dostatočný okraj, obvykle sa používa 2,5 cm). Tieto čísla a hodnoty sú presne zadefinované a mali by sa striktne dodržiavať. Obzvlášť opatrní buďte pri nastavení okrajov, nakoľko tie zohrávajú dôležitú úlohu pri viazaní práce. A práve pri ňom vás čakajú ďalšie normy, ktoré jednoducho nepustia.

NÁŠ TIP:

Skôr, než si dáte diplomovú prácu vytlačiť, nezabudnite nastaviť zalomenie strán a stránkovanie. To, čo vidíte na obrazovke svojho počítača vy, nemusí zobraziť samoobslužný monitor v copycentre. Ideálnou voľbou je pripraviť si dokument na tlač vo formáte pdf.

Keď je aj obal (diplomovky) dôležitý

Určite to poznáte – nesúď knihu podľa obalu. V prípade záverečných prác, na ktoré kladú vysoké školy osobitné nároky, to ale neplatí.

Obal diplomovej práce má taktiež predpísané štandardy, ktoré je potrebné dodržať. Najčastejším je práve požiadavka na viazanie, aké je pri finalizácii diplomovky použité. Tu sa vyžadujú tvrdé dosky, ojedinele mäkká obálka. Spôsob, ako bude samotná väzba alebo potlač obalových dosiek vyhotovená, záleží ďalej na vašom výbere. Stále nemáte jasno v tom, ktorý si vybrať? Nech sa páči, malý prehľad.

Štós farebných záverečných prác na stole profesorov

Digitálna potlač (FoliXpress)

Tento typ pevnej väzby záverečnej práce je bežne dostupný v každom lepšom copycentre. Množstvo strán, ktoré možno zviazať, sa pohybuje od 25 až do 160. Vybrať si môžete zo základných farieb obalu a klasickej zlatej či striebornej farby písma. Strany diplomovky drží pevne oceľový profil, ktorý umožňuje výmenu listov aj po zviazaní práce (Uff…).

Hĺbková razba (Opus)

Tak trochu vás pri písaní záverečnej práce kopla múza a potrebujete zviazať viac strán? V tom prípade je pre vás razba tou správnou voľbou. Vďaka mechanickému lisu vám dokážu zviazať až 300 strán a v prípade potreby listy po zviazaní, taktiež, vymeniť. Tento spôsob viazania diplomoviek sa vyznačuje elegantnejším dojmom, nakoľko je razba písma na farebnej obálke reliéfna (pri dotyku ju cítite).

Digitálna potlač (UniCover Soft)

Mäkká väzba prináša nové možnosti. Ak má vaša práca menej ako 80 listov, môžete vyskúšať všetky pozitíva, ktoré ponúka. I napriek lepenému chrbtu stále poskytuje možnosť výmeny jednotlivých listov, potlač obálky zlatou alebo striebornou fóliou a dokonca i čosi navyše. Ak si dáte diplomovú prácu zviazať práve týmto spôsobom, môžete na jej obal pridať aj jednoduchú grafiku (napríklad logo univerzity).

Transférová potlač (CMP)

Nie sú pravidlá viazania na vašej univerzite také striktné? Máte možnosť plnofarebného textu alebo dokonca grafiky na obale práce? V tom prípade ju určite využite a s pomocou technológie transférovej tlače dodajte obalu tú správnu iskru. Potlačiť je možné dokonca celú plochu perlovo bielej obálky. Spolu s kvalitnou väzbou tak môžete komisiu zaujať skôr, než sa dostanú k samotnému obsahu práce.

Dajte si záležať ako na obsahu, tak aj na formáte

Písanie záverečnej práce by sa nemalo považovať len za nutné zlo, ale skôr ako príležitosť prezentovať svoje myšlienky a výsledky. A keď ju ešte k tomu „oblečiete“ do správnych šiat, úspech sa zaručene dostaví. Veríme, že sme vám v článku ponúkli dobré rady, ktoré sa vám podarí pri písaní diplomovej práce využiť vo svoj prospech.

HORÚCI TIP NA ZÁVER:

Ak si neradi nechávate dôležité veci, ako je viazanie diplomovky, na poslednú chvíľu, neváhajte využiť možnosť objednať a potlačiť si obal diplomovky skôr, než ju budete mať napísanú. Vďaka rozpracovanej väzbe sa tak vyhnete stresu na poslednú chvíľu a prácu odovzdáte načas.

Chcem si objednať viazanie diplomovky




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.