Nekonečná inšpirácia pre malých aj veľkých. Ako si vyrobiť a vytlačiť nálepky? | Blog
.
25.03.2024      Čas čítania: 4 min.

Inšpirácia pre malých aj veľkých. Ako si vyrobiť a vytlačiť nálepky?


Technológie napredujú v každej sfére nášho života. I napriek tomu však existuje niekoľko vecí, ktoré sú tu s nami stále. Tak schválne. Používate nálepky? Pre lepší prehľad v špajzi, označenie svojho obeda v chladničke v práci alebo ste možno práve nálepkou so svojim logom prelepili zabalenú objednávku pre zákazníka.

Tak či onak, nálepky sú súčasťou nášho každodenného života, a zrejme ešte dlho ostanú. Ako si ich môžete vyrobiť sami a kedy je lepšie prenechať výrobu a tlač nálepiek na profesionálov? V nasledujúcich riadkoch sa dozviete o možnostiach, ktoré dokážu vaše nálepky posunúť o pár krokov vpred.

smajlíkové nálepky

 

Vyrobte si vlastnú nálepku: Od návrhu až po tlač

Nálepky sú všade okolo nás a ich variabilita a jednoduchosť nám každodenne uľahčujú život.  Farebné, guľaté, s obľúbenými postavičkami alebo nápisom, vodeodolné či dokonca exteriérové.
S prvými nálepkami ste sa zrejme stretli ešte ako deti. Aj vy ste sa už nemohli dočkať, kedy si svojho obľúbeného rozprávkového hrdinu nalepíte na skrinku či školskú tašku? Hoci už od tých čias prešlo niekoľko desiatok rokov, až tak veľa sa nezmenilo. Deti neustále nálepky milujú. A ich šikovné mamičky tiež. Prehľadné etikety na boxoch v mraziaku alebo domáce lekváre polepené nálepkami s dátumom výroby im denne uľahčujú život. Od značenia zaváranín až po reklamné účely, nálepky sú viac než len obyčajný kúsok papiera. S trochou kreativity a správnym prístupom môžete vytvoriť nálepky, ktoré nielenže splnia svoj účel, ale aj zaujmú.

Nálepky sú nástrojom reklamy a pomáhajú nám zorientovať sa

Tlač nálepiek môžete využiť aj na reklamné a propagačné účely. Olepiť logom spoločnosti tovar predstavuje efektívny spôsob, ako sa dostať do povedomia zákazníka. Nálepky môžete použiť aj na označenie aktuálnych produktov v akcii alebo upozorniť na zvýhodnené balíčky. Pracujete s tovarom, ktorému chýba popis v slovenčine alebo musíte dopĺňať na obal výrobku iné informácie? V tom prípade nám zrejme dáte za pravdu, že vám nálepky značne zjednodušujú rutinnú prácu. Najmä preto, že si môžete nechať na nálepku potlačiť čokoľvek, čo potrebujete.

Ako teda zvládnuť tlač nálepiek tak, aby presne zodpovedať vašim požiadavkám a potrebám?

 

Na čo sa zamerať pri tvorbe a tlači nálepiek?

Máte doma tlačiareň a prácu s grafickým editorom zvládate bez problémov? V tom prípade sa do tlače nálepiek môžete pustiť aj sami. Pri ich výrobe však musíte zohľadniť hneď niekoľko podstatných detailov, vďaka ktorým budú vaše nálepky použiteľné a funkčné.

Ak si na niektoré z nich netrúfate, je lepšie poradiť sa s odborníkmi. Tí poznajú všetky úskalia, ktoré tlač nálepiek prináša a vy sa tak vyhnete niekoľkým pokazeným hárkom a stratenému času, ktorý ste výrobe nálepiek venovali. Na čo by ste nemali zabudnúť?

  • Grafické podklady na tlač nálepiek zvládnete so šikovným editorom či šablónami

Skôr, než budete riešiť samotnú tlač a výber etikety či fólie, potrebujete si nálepku vytvoriť. Ideálnou možnosťou, v prípade graficky zložitejších obrázkov a koláží, sú služby grafika. Ten, okrem vašich požiadaviek, spracuje dokument do finálnej podoby tak, aby tlač prebehla bez chýb.
Ak ste však tak trochu kamaráti s počítačom, jednoduché obrázky alebo text zvládnete aj sami s pomocou predvolených šablón alebo voľne dostupných grafických editorov. V tomto prípade nezabúdajte na správne rozlíšenie použitých obrázkov, zachovanie proporcionálnych rozmerov či dostatočnú kvalitu. Napokon, nikdy nie je na škodu presvedčiť sa aj o parametroch samotnej tlačiarne (okraje, nastavenie tlače) či doriešiť iné detaily s copycentrom skôr, než odošlete nálepky na tlač.

  • Materiál na tlač nálepiek vyberajte podľa ich použitia

Potrebujete odolnejšie nálepky? Alebo budú slúžiť na krátkodobé označenie, kde nebudú vystavené vplyvom počasia, či vyššiemu opotrebeniu? Odpoveď na túto otázku vám značne zúži výber materiálu na potlač nálepiek. V prípade prvej možnosti odporúčame siahnuť po etiketách, PVC fóliách či inom materiáli, ktorý je určený priamo do exteriéru. Okrem toho, že budú vaše nálepky odolnejšie voči slnečnému žiareniu (nehrozí ich rýchle vyblednutie), nenaruší ich ani prípadná vlhkosť či priamo dážď.

prázdne etikety na koreničkách

  • Vyberte si tvar nálepiek

Dnes sú v copycentrách dostupné už nálepky rezané priamo na hárku, ktoré vám kvalitne potlačia a následne narežú pravidelné tvary ako kruh, štvorec, obdĺžnik či ovál s priemerom aspoň 3 cm. V prípade atypických tvarov a rozmerov alebo nálepiek s dôrazom na zvýšenú odolnosť, je vhodnejšie využiť veľkoplošnú tlač samolepiek. V širokej ponuke materiálov nájdete aj špecialitky, ako napríklad transparentné či polymerické fólie, ktoré majú ešte vyššiu odolnosť a trvácnosť.

A napokon, ak potrebujete naozaj odolné nálepky, ktoré budú podliehať častému oderu či priamym vplyvom počasia, odporúčame finálnu úpravu laminovaním. Zaručene tak získate odolnú nálepku, po ktorej môžu vaši zákazníci napríklad aj dennodenne šliapať. Viac o veľkoformátovej tlači na profesionálnej úrovni nájdete v našom článku na blogu.

žena lepí prázdnu etiketu na papierovú tašku

 

Zvoľte si tlač nálepiek podľa ich použitia a vašich možností

Ak už teda presne viete, ako by mala vaša nálepka vyzerať, a čo všetko by mala vydržať, ostáva už len posledný – ten najdôležitejší krok k jej získaniu. Či už sa rozhodnete vyskúšať tlač nálepiek doma, alebo ju zveríte do rúk profesionálov, je otázkou vášho technologického vybavenia.

S atramentovou tlačiarňou, ktorú väčšinou v domácnostiach nájdeme, sa vám podarí vytvoriť jednoduchšie nálepky vhodné na použitie v interiéri. Napríklad presne tie, ktoré urobia poriadok v neprehľadnej komore, zabavia vaše ratolesti počas daždivých dní alebo označia logom vaše handmade produkty.

Ak však vyžadujete väčšiu kvalitu a odolnosť, jednoznačne vsaďte na laserovú tlač. V kombinácii s rôznymi trvácnejšími materiálmi (PVC fólie, dodatočná laminácia) získate profesionálne nálepky, na ktorých životnosť sa môžete spoľahnúť dokonca aj v náročnejších podmienkach. Pri ich výrobe a tlači vám radi poradíme.

Potrebujem vytlačiť nálepky




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.