Návod na formátovanie a viazanie prác | Blog
.
27.11.2017

Návod na formátovanie a viazanie prác


Napísanie samotnej diplomovej alebo bakalárskej práce dá zabrať. Jej obsah tvorí základnú, podstatnú časť hodnotenia študenta. Dôraz sa však kladie aj na vizuálnu podobu práce. Jej formátovanie a viazanie. Aby vaše celkové hodnotenie nepokazili vzhľad a úprava, pripomeňme si základné pravidlá pre formátovanie aj viazanie prác.

Dievča so záverečnou prácou ruke

Každá škola si môže pravidlá mierne upraviť a vydať samostatnú smernicu o úpravách záverečných prác. Najčastejšie stanovuje rozsah záverečných prác. Preto sa najprv oboznámte s pravidlami vašej školy.

 

Bakalárska práca

Rozsah bakalárskej práce býva 30 až 50 normostrán. Do počtu sa započítavajú aj úvod a záver. Ostatné strany, ako obsah, zoznam literatúry alebo prílohy, sa započítavať nezvyknú.

 

Diplomová práca

Tu je stanovený rozsah na 50 až 80 normostrán. Na rozdiel od bakalárskych prác sa zarátava aj zoznam literatúry alebo citácie. Nezarátavajú sa prílohy.

Jedna normostrana predstavuje 1800 znakov, čo predstavuje 30 riadkov so 60 znakmi.

 

Formátovanie strán záverečných prác

Typ písma v záverečnej práci má byť jednotný. Používa sa Times New Roman o veľkosti 12. Pri poznámkach a popisoch obrázkov volíme veľkosť 10. Nadpis prvej úrovne sa nastaví na veľkosť 16 a zvýrazní sa boldom. Podnadpisy majú veľkosť 14. Podnadpis druhej úrovne sa dáva do boldu a tretej do kurzíva.

Riadkovanie v celej práci nastavujete na 1,5 riadku.

Veľkosť každej strany záverečnej práce je A4. Texty sa zarovnávajú do bloku, podľa okrajov.

Okraje nastavíte nasledovne. Tu myslite už aj na to, aké viazanie použijete. Podľa toho patrične upravte hlavne ľavý okraj.

Ľavý okraj: 3,5 cm

Pravý okraj: 2 cm

Horný a dolný okraj: 2,5 cm

Nezabudnite ani na označovanie odsekov tabulátorom v prvom riadku o hodnote 1,25 cm. Ako aj na označovanie strán číslami. To sa začína na strane s úvodom a končí na použitej literatúre. Titulnú stranu nečíslujte. Čísla umiestňujte dole v strede alebo vpravo. Taktiež nezabudnite očíslovať kapitoly podľa obsahu, okrem úvodu, záveru a použitej literatúry.

 

Viazanie záverečných prác

Ak už máte záverečnú prácu dokonale naformátovanú a upravenú, volíte jej vhodné viazanie. Je to taktiež dôležitý prvok. Čím dôležitejšia práca, tým by ste mali voliť aj kvalitnejšie viazanie. V minulom článku sme sa venovali najčastejším otázkam o viazaní.

Pre bakalárske práce môžeme použiť hrebeňové viazanie, s plastovým alebo kovovým hrebeňom. Taktiež je vhodná lepená, pevná väzba v prehľadnej obálke, alebo termoväzba v papierovom obale.

Diplomovky by už mali byť v pevnej väzbe, tvrdých doskách s klasickou hĺbkovou razbou alebo potlačou titulnej strany zlatým alebo strieborným písmom.

Tak ako diplomovky sa viažu aj rigorózne a dizertačné práce. Ak im chcete dopriať tú najvyššiu dôstojnosť, môžete ju dať do koženej väzby so zlatým alebo strieborným gravírovaným písmom.

Je na vás, pre akú väzbu sa rozhodnete, no dbajte na to, aby práca spĺňala nielen obsahové, štylistické, ale aj vizuálne nároky.

 

Pozrite si širokú ponuku viazaní

 




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.