Nálepka s nápadom predáva. Ako si ju navrhnúť? | Blog
.
12.03.2024      Čas čítania: 3 min.

Nálepka s nápadom predáva. Ako si ju navrhnúť?


 

nálepky

Nálepky tu s nami boli a budú ešte nejakú tú dobu. Je to totiž jeden z najefektívnejších spôsobov, ako označiť produkt alebo výrobok. Hoci by sa mohlo zdať, že nálepkám na zaváraninových pohároch v komore našich babičiek už odzvonilo, opak je pravdou. V čase, kedy sú handmade výrobky opäť IN a obsah komory vašej babičky má priam nevyčísliteľnú hodnotu, si nálepky stále udržiavajú svoje miesto na výslní.

Kde všade vám poslúži, ako ju navrhnúť a ako vyriešiť čo najkvalitnejšiu tlač nálepky?

Kde všade môžete využiť nálepky?

V ére sociálnych médií a digitálneho marketingu si nálepky zachovávajú svoje čaro a účinnosť ako nástroj offline marketingu. Tieto malé, ale výrazné kúsky papiera môžu mať obrovský vplyv na zviditeľnenie značky a vytvorenie vizuálnej identity.

  • Nálepka slúži ako skvelý identifikačný štítok výrobku. Je to vhodná alternatíva najmä v prípade, ak nie je potlačený potrebnými informáciami produkt priamo. Okrem názvu výrobku môžete nálepku doplniť názvom či sídlom výrobcu alebo jeho logom.
  • Druhým prípadom sú detailnejšie informácie k výrobku, ktoré potrebujete z nejakého dôvodu doplniť. Všimli ste si, akým spôsobom sú riešené návody, zloženie či odporúčania k produktom? Najčastejšie (najmä, ak sa jedná o výrobky vyrobené mimo SR, ktoré potrebujú preklad) je to práve formou nálepky.
  • Nápaditá nálepka je napokon skvelým spôsobom, ako spropagovať udalosť alebo iniciatívu. Okrem letákov, billboardov či online reklamy je to možnosť, ako reklamu takouto formou umiestniť kamkoľvek, kde je to možné. To, čo je však na nálepke najdôležitejšie, je jej význam. Ak nie je iba doplnkovým nositeľom informácií, nechajte jej potenciál rozvinúť naplno. Nálepka s nápadom totiž skvele predáva.
  • Nálepky môžu slúžiť aj ako efektívny nástroj na podporu zákazníckej lojality, keď sú priložené k výrobkom ako forma poďakovania alebo sú súčasťou vernostných programov.

Výroba nálepky: Na čo sa pri jej tvorbe zamerať?

Vyrobiť nálepku predstavuje v podstate taký istý proces, ako sa pustiť do výroby plagátu, letáku alebo si vyrobiť vlastné etikety. Aby spĺňala nálepka všetky požiadavky, je dôležitá jej vizuálna stránka, ale i jej realizácia – tlač nálepky.

nálepky na krabičky s jedlom

Vyberte nápaditý dizajn, správnu farebnú kombináciu a kvalitné obrázky

Rozhodli ste sa vziať iniciatívu do vlastných rúk a pustiť sa do návrhu nálepky sami? V tom prípade vám pomôže niekoľko rád, vďaka ktorým oko nezainteresovaného diváka ani nepostrehne, že nálepku nevytvoril profesionálny grafik.

Ak nemáte práve k dispozícii grafické programy, prípadne s nimi neviete pracovať, nemusíte sa obávať. Na internete dnes nájdete množstvo skvelých nástrojov, ktoré obsahujú už hotové šablóny na nálepky. Stačí doplniť svoje údaje, názov produktu alebo logo spoločnosti a okulahodiaci dizajn nálepky je na svete. Nezabudnite vopred zvážiť tvar či veľkosť nálepky, napríklad podľa veľkosti produktu, ktorý chcete olepiť.

Nemusíte sa však zákonite držať šablóny. Nálepku si môžete pomocou jednoduchého a intutívneho ovládania navrhnúť sami. Toto sú základné všeobecné pravidlá, ktoré treba dodržiavať:

  • používajte logo a obrázky v dostatočnej kvalite pre tlačový výstup (300 DPI)
  • zohľadňujte bezpečnostnú zónu a spadávku pre potreby tlače
  • vytvárajte farebné kombinácie, ktoré vzbudzujú pozitívne emócie alebo aspoň nepôsobia nesúrodo

Zvážte tiež aktuálne trendy v dizajne, ako sú minimalizmus, eko motívy alebo retro štýl, ktoré môžu vášmu návrhu dodať súčasný vzhľad a pritiahnuť pozornosť špecifických cieľových skupín.

Pri tvorbe vlastného návrhu nálepky vám pomôžu bezplatné nástroje, ako napríklad Canva alebo interaktívny vzorkovník Material Palette. Článok s praktickými radami, ako pripraviť grafický podklad do tlače, nájdete na našom blogu.

Kvalitná tlač nálepiek a výber materiálu tvorí viac než polovicu úspechu

Predstavte si, že sa vám podarí navrhnúť dokonalú nálepku, no v momente, keď vám ju tlačiarni podajú do ruky, vaše nadšenie opadne. Kvalita tlače a to, na aký papier, etiketu či samolepiacu fóliu sa rozhodnete nálepku natlačiť, môže ovplyvniť výsledný efekt natoľko, že i skvelý návrh potlačí do úzadia.

muž pozerá na farby vytlačených vzoriek

Preto je dôležité vopred zvážiť, či bude nálepka používaná v exteriéri alebo interiéri, aké sú nároky na jej životnosť a akým vplyvom bude podliehať (oder, vlhkosť, pôsobenie slnka). To všetko sú rozhodujúce parametre pre výber materiálu na potlač. V profesionálnom copycentre vám následne odporučia aj typ tlače, ktorý zohľadní všetky nároky na využitie nálepky.

V dnešnej dobe sa zvyšuje dopyt po ekologicky udržateľných riešeniach. Zvážte preto použitie ekologických materiálov pre vaše nálepky, ako sú papier z udržateľných zdrojov alebo kompostovateľné plasty, ktoré zdôrazňujú váš záväzok voči životnému prostrediu.

Súčasné inovácie v oblasti tlačových technológií navyše umožňujú používanie širšej škály materiálov, vrátane recyklovateľných a biologicky odbúrateľných, čím prispievajú k udržateľnosti a zodpovednosti značky.

Pustite sa do tvorby nálepiek

Máte v hlave nápad, no myslíte si, že sa vám i napriek našim tipom nepodarí premeniť ho na reálnu a najmä kvalitnú nálepku podľa vašich predstáv?

V Prinstudiu vám radi pomôžeme nielen s jej vytlačením, ale i návrhom či radou, aký materiál bude na jej vyhotovenie najvhodnejší. Ak si však trúfate na návrh sami, veríme, že sa vám i vďaka týmto radám podarí, a vy si tlač nálepiek môžete pohodlne objednať i online.

Objednať nálepky




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.