Majte spomienky na očiach | Blog
.
27.12.2019      Čas čítania: 4 min.

Majte spomienky na očiach


Aj vy ste dnes urobili zopár snímok so svojím smartfónom? Alebo ste sa práve vrátili z dovolenky a pamäťová karta na vašej zrkadlovke doslova praská vo švíkoch?

Nečakané momentky, ktoré vďaka modernej technike môžeme zachytiť hoc i každú hodinu, ale i významné životné okamihy a ciele, zhromažďujeme neustále. Kedysi bolo prirodzené zájsť do najbližšieho fotocentra a fotografie si dať z filmu vyvolať. Ako je to však s obrázkami z nášho života dnes?

Majte spomienky na očiach

 

Moderná doba – to je tlač fotiek doma a fotoplátno na stene

Okrem technológie, ktorú máme dnes ľahko prístupnú napríklad i doma, môžeme svoje spomienky zvečniť aj inými spôsobmi, na aké boli zvyknutí naši rodičia. Skôr, než si však niekoľko trendov v spracovaní fotiek spomenieme, skúste si zodpovedať otázku: Kde končí väčšinou to množstvo fotografií, ktoré neustále robíme?

 

Prečo si dať vytlačiť fotografie aj v dobe sociálnych sietí?

Odpoveď na otázku vyššie je takmer vždy rovnaká... Je vám tento scenár povedomý?

Podarí sa vám zachytiť momentku, kedy si pri vianočnom stole všetky tri generácie chlapov z vašej rodiny pripíjajú na zdravie. Chvíľa, ktorá sa zrejme už nebude opakovať, je v momente zvečnená pomocou 20 Mpx foťáku na vašom najnovšom smartfóne. V návale vianočnej eufórie zavesíte fotku priamo na Facebook i Instagram, otagujete každého, kto sa na nej čo i len mihne a už o pár hodín len sledujete, ako narastajú lajky na vašom príspevku. Na tom predsa nie je nič zlého.

Vzácne chvíle si však žiadajú vzácne zaobchádzanie. A okrem toho, že takéto jedinečné fotky zažiaria na moment na sociálnej sieti, je tu i iná možnosť, ako vyzdvihnúť ich hodnotu. Stačí len nenechať ich zapadnúť v priečinku v počítači s názvom “Vianoce 2019” a vyniesť ich na svetlo sveta. Pýtate sa ako? No predsa jednoduchým vyvolaním fotky alebo vďaka originálnemu fotoplátnu.

 

Chvíle stratené v zabudnutých postoch verzus čaro emócie na fotoplátne

Hoci si poviete, že vyvolať si fotky už dnes nie je trendy, opak je pravdou. Práve vďaka výdobytkom modernej doby a sociálnych sietí, kde fotku, na ktorej sa usmieva celé mužské osadenstvo vašej rodiny, ľahko vytlačia z piedestálu iné (a to už o niekoľko minút), hľadáme možnosti, ako vzácne fotografie pozdvihnúť na vyššiu úroveň. Čo tak napríklad vytiahnuť tie najlepšie fotky z útrob počítača či úložného disku a dať ich spracovať tak, aby sme ich mali dostupné, kedykoľvek si zmyslíme? Niektoré z nich dokonca i denne. Napríklad ako fotoobraz na stene v predsieni, ktorá dosiaľ zívala prázdnotou.

Majte spomienky na očiach

 

Nesmrteľné fotografie v albumoch s moderným spracovaním

Vytlačené fotografie si tak môžeme tradične poukladať do fotoalbumov. Dnes sú trendom najmä originálne handmade fotoalbumy z recyklovateľných materiálov a možnosťou niečo ku každej z fotografií dopísať. Predstavte si napríklad, keď sa stretnete na rodinnej vianočnej večeri znova o rok. Môže vás pohltiť jedinečná atmosféra, ktorú navodia spomienky pri prezeraní si originálneho albumu... Alebo môžete hodiny prehľadávať svoje príspevky na Facebooku s otázkou: “Kde je tá fotka z minuloročných Vianoc, keď bol dedo ešte medzi nami?”

 

Keď obraz z fotky mení dom na domov

Na úplnom piedestále stoja prirodzene fotografie, ktoré sú nášmu srdcu najbližšie. Vďaka novým možnostiam, ako mať neopakovateľný záber neustále na očiach, si ho môžeme zvečniť na obľúbenom fotoobraze. Stačí si zvoliť požadované rozmery a profesionálne zábery detí od fotografa alebo svadobná fotka môžu zdobiť stenu v obývačke či v spálni. Okrem reprezentatívneho spracovania má fotka na fotoplátne aj svoje neopakovateľné čaro. Do každého domu alebo bytu vnášajú naše spomienky a vzácne momenty zvečnené práve na fotoobraze nádych domova.

Stále váhate, či je tlač fotiek správnym krokom, ako ich uchovávať? Prečítajte si náš článok o tom, prečo si dať vytlačiť fotky v dobe digitálnej a vaše pochybnosti v okamihu zmiznú.

 

Aké fotky si dať vytlačiť alebo vyhotoviť na fotoplátno?

Skôr, než si sadnete k počítaču a začnete prehľadávať jednotlivé priečinky, aby ste si mohli dať vyvolať fotky či objednať fotoplátno, vedzte, že nie každá fotka je na to vhodná.

O tom, či bude výstup kvalitný a fotka nebude “rozmazaná”, rozhoduje najmä kvalita fotografie. Rozlíšenie fotografie by malo zodpovedať minimálne hodnote 5 pixelov na 1 mm tlače. Fotky stiahnuté z internetu alebo zo sociálnych sietí majú často omnoho nižšie rozlíšenie. Preto sa vždy snažte dopracovať sa k originálnej fotografii, ktorej kvalitu Instagram či Viber neznížili.

Veľkosť fotky zohráva dôležitú úlohu aj pri výbere fotografií na tlač. Príliš veľké súbory vám pri online tlači fotografií obvykle nebudú spracované a naopak, tie menej kvalitné so zníženou veľkosťou, môžu byť rozmazané a v konečnom dôsledku úplne iné, než obrázok, ktorý vidíte na monitore. Vyvarovať by ste sa mali i fotiek, ktoré ste upravovali pomocou filtrov, rôznych editorov alebo vyčlenili len ich výrez. Farbený režim, v ktorom sú fotky vytláčané, totiž nemusí s daným filtrom korešpondovať. Základom teda ostáva, dať si spracovať vždy pôvodnú fotografiu.

Majte spomienky na očiach

 

Milé malé fotopredmety s veľkým významom

Ak už fotografia na plátne zdobí vašu stenu a tie najlepšie fotky zo svadby, krstín i minuloročnej dovolenky odpočívajú polepené v albumoch, máme pre vás ešte niekoľko tipov, ako nechať vyniknúť zábery, ktoré sú vášmu srdcu najbližšie. Pomocou fotky vytvoríte pre svojich blízkych napríklad i originálne darčeky v podobe prívesku s vlastnou fotkou alebo foto magnetky, ktoré si zamilujú. Stálicou ostávajú fotokalendáre, fotoknihy a na svoje si taktiež prídu aj tí, ktorí milujú hry. Pexeso s vlastnou fotkou či dokonca fotopuzzle sú skvelým nápadom, ako si spríjemniť dlhé zimné večery.

Pochytila vás práve náhla túžba zaloviť v súboroch na záložnom disku? Smelo do toho! Vzácnu momentku alebo záber, ktorý vám vždy vyvolá úsmev na tvári či milé spomienky, si môžete vytlačiť hoc i teraz, z pohodlia svojho domova.

 

CHCEM SI DAŤ VYTLAČIŤ FOTKY




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.