Fotokniha alebo fotoalbum? Predĺžte životnosť spomienok s Kodakom | Blog
.
15.01.2018

Fotokniha alebo fotoalbum? Predĺžte životnosť spomienok s Kodakom


Máte v zásuvke množstvo fotografií, či už z rodinných osláv, alebo zo stretnutí s priateľmi? Každá dôležitá udalosť v živote môže mať svoj vlastný príbeh, zachytený buď vo fotoknihe, alebo vo fotoalbume.  Že neviete, aký je medzi nimi rozdiel? Dôležité je porovnať pracnosť ich vyhotovenia, unikátnosť pri uchovávaní spomienok, životnosť a v neposlednom rade i cenu.

Fotokniha

Ak chcete dať vašim fotografiám tú pravú hodnotu, vytlačte si ich na papier – je to najlepšie, čo môžete spraviť. V minulosti sa žiadna rodina nezaobišla bez klasického fotoalbumu, ktorý však čoraz viac začínajú vytláčať fotoknihy. Dôvodov je hneď niekoľko.

 

Fotoalbum – majte najkrajšie spomienky po ruke

Fotoalbum sa začal využívať ešte v minulom storočí a dnes nájdete v predajniach jeho inovovanú modernú verziu. Ide o jednoduché knihy z pevného papiera, preložené listami z jemnej fólie, slúžiacej na ochranu fotiek. Stačí si vybrať obálku a potom len vyvolané snímky do neho zakladať.

Zasunovacie fotoalbumy obsahovali listy s priehľadnými okienkami, a do nich sa zasúvali fotografie podľa potreby. Samolepiace albumy mali kartónové listy pokryté lepidlom a priehľadnou fóliou.

Nevýhodou bolo, že ste museli dodržať zvyčajne presný rozmer fotografie, aby ste ho dostali do daného okna. Ak ste nemali fotoaparát s čipom v príslušnom pomere strán, museli ste odstrihnúť fotografie na potrebný rozmer (najčastejšie 10 x 15 cm).

Prípadne ste mohli prilepiť fóliu cez celú stranu fotoalbumu. V každom prípade ste si museli dať pozor, aby na fotkách nevznikli bubliny kvôli nesprávnemu lepeniu. Dnes sa už do fotoalbumov fotografie zvyčajne nelepia, ale je na nich obojstranná lepiaca páska.

 

Cena a životnosť fotoalbumu

Fotoalbum je možné zakúpiť si už od pár eur aj v papiernictve či fotopredajniach. Za kvalitu sa oplatí priplatiť si. Ak je napríklad zviazaný ručne, klasickou knižnou väzbou (kombinácia lepenia a šitia) zaručí to fotoalbumu dlhú životnosť až desiatky rokov dopredu. 

 

Fotokniha je viac než fotoalbum: podporuje kreativitu

Kým vo fotoalbume si môžete fotografie zakladať za sebou, bez možnosti popisu k nim, fotoknihy predstavujú úplne inú šálku kávy. S nimi pocítite skutočné cestovanie v čase i v spomienkach.

Fotokniha vám umožní vytvoriť si vlastný dizajn fotografií. Usporiadať ich môžete podľa svojich predstáv, uvádzať k nim popisky či krátky text. Fantázii sa v tomto prípade medze nekladú, môžete uplatniť kreativitu naplno.

Každá fotografia vo fotoknihe môže mať inú veľkosť i iný okraj. Pozadie môže byť ľubovoľne farebné, hoci na každej strane iné. Unikátne zábery môžete bez problémov vo fotoknihe umiestniť na dvojstrane a dať im osobitný nadpis. Postačí vám k tomu špeciálny editor a trochu snaživosti. Cena fotoknihy zvyčajne závisí od formátu, väzby, počtu strán a typu použitého papiera.  

 

Cena a životnosť fotoknihy od Kodaku

Hitom roka 2018 je jednoznačne fotokniha Kodak. Táto alternatíva fotoalbumu je určená na archiváciu digitálnych fotografií. Vytvoriť si ju je jednoduché. Stačí vybrať vaše najvydarenejšie fotky, doladiť vzhľad knihy podľa vašich predstáv vo stiahnutej aplikácii a o pár dní budete mať fotoknihu doma.

Fotoknihu Kodak môžete mať v štyroch rozmeroch, a to kompaktnú 15 × 20 cm, štvorcovú 20 × 20 cm, klasickú 20 × 30 cm a portrétovú 30 × 20 cm. Na výber máte dve prevedenia pevnej obálky, a to laminovanú, odolnú voči vode a oderu alebo luxusnú plátenú z pevných dosiek.

Z praktickej stránky je vhodné dať si urobiť fotoknihu Kodak s minimálnym počtom 10 listov už od ceny 16 eur. Cenovo zvýhodnené sú fotoknihy s počtom listov desať a pätnásť. Všetky fotoknihy od Kodaku sa vyznačujú veľmi vysokou kvalitou papiera, dlhou živnosťou a výnimočnou stálosťou farieb.

 

Vytlačte si svoje fotografie z pohodlia domova

 




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.