Evolúcia plagátov. Ako vyzerali pred 200 rokmi? | Blog
.
28.05.2018

Evolúcia plagátov. Ako vyzerali pred 200 rokmi?


Plagáty komunikujú s publikom už viac ako dve stovky rokov. Propagovali politiku, regrutovali vojakov, predávali produkty. Cieľ plagátov od ich vynálezu po dnes zostal rovnaký, no techniky veľkoformátovej tlače sa naprieč históriou zmenili.

 

Vylepené plagáty

 

Nie je možné, aby ste na ceste z práce domov nenarazili na jediný plagát. Plagáty propagujú najnovšie výrobky, upozorňujú na novinky v kine alebo informujú o politických udalostiach. Od tlačových médií sa plagát dostal i do digitálneho sveta, kde získal dominantné zastúpenie.

 

Na začiatku stála litografia

Za míľnik v histórii grafických návrhov považujeme litografiu, známu aj ako kameňotlač. Vynález litografie sa pripisuje Aloisovi Senefelderovi, ktorý v roku 1798 ako prvý využil princíp vzájomného odpudzovania mastnoty a vody.

Pri litografii sa používal litografický kameň, na ktorý sa kreslilo litografickou ceruzkou, tušom alebo inými materiálmi. Tlačová platňa bola vo veľkých rozmeroch a mala hrúbku i 10 cm. Niektoré platne vážili aj viac ako 100 kg. Časom sa technika litografie modernizovala.

 

Ako si umelci zamilovali litografiu

Litografiu si obľúbilii francúzski umelci, ako Édouard Manet, Edgar Degas, Auguste Renoir, Alfons Mucha, Jules Chéret, Henri de Toulouse-Lautrec a mnohí iní.

Medzi najznámejšie diela litografických plagátov patrí napríklad cyklus litografií Toros de Buerdos, v ktorom sa jeho autor Francisco de Goya inšpiroval býčími zápasmi. Známe sú tiež diela ako Moulin Rouge od Henriho de Toulouse-Lautreca alebo Musee Grevin od Julesa Chéreta.

Litografický plagát zažil svoju slávu na poli umenia. Toulousovou smrťou v roku 1901 sa mnohé zmenilo a umelci sa od litografického plagátu postupne začali odkláňať.

 

Plagát rekrutuje vojakov

Okrem umenia sa plagát využíval i v politike. Azda najznámejším plagátom je plagát Uncle Sam s nápisom „I want YOU for U. S. Army”, ktorý vytvoril James Montgomery Flagg. Týmto plagátom vláda rekrutovala mladých mužov do boja v 1. a 2. svetovej vojne.

 

Plagát predáva produkt

Plagát si prebojoval svoje miesto od surrealizmu cez pop kultúru a politiku až po marketing. V komunikácii s publikom bol tak efektívny, že sa v 20. storočí stal dominantnou formou reklamy.

Plagát propagoval filmy, knihy, časopisy, produkty. Plagát predával. Veľkú obľubu získal predovšetkým vďaka filmovému priemyslu. Filmové plagáty zobrazovali hercov a motívy filmov a priťahovali tak pozornosť divákov.

Techniky výroby plagátu sa za posledné storočia zmenili, no jeho účely zostali rovnaké. Nech sa už plagát využíval v akomkoľvek odvetví, jeho cieľom vždy bolo pritiahnuť pozornosť a vytvoriť určitú akciu.

 

Historický plagát

 

Veľkoformátovú tlač plagátov môžete využiť i vo Prinstudiu. Vybrať si môžete z exteriérovej a interiérovej tlače, ako aj z čiarovej techniky. Navštívte naše pobočky alebo si plagát dajte vytlačiť z pohodlia domova.

Navštívte našu pobočku




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.