Dovolenkám odzvonilo. Ako naskočiť na normálny režim? | Blog
.
28.08.2023      Čas čítania: 3 min.

Dovolenkám odzvonilo. Ako naskočiť na normálny režim?


Mnohí z nás už v tomto období na letnú dovolenku zabudli a nabehli na svoj tradičný pracovný alebo študijný režim bez problémov. Dokonca možno budú tvrdiť, že si na dovolenku ani nespomínajú.

Avšak na druhej strane sú tu tí, ktorým sa tento nástup do reálneho života nepodaril úplne podľa predstáv a stále sa nevedia nastaviť na obvyklé tempo. Patríte medzi nich? V tom prípade sme si pre vás pripravili zopár tipov, ako sa čo najrýchlejšie adaptovať a vrátiť do bežného rutinného života.

Partia priateľov na dovolenke vystrája vo vode pri západe slnka

Ako na bezproblémový návrat do práce alebo školy po dovolenke?

Hoci sú už tropické letné teploty dávno za nami, niekto si rád dopraje pohodovú dovolenku začiatkom jesene. Síce sa vyhne dovolenkovým zápcham na mýtnici a preplneným plážam, no o to ťažšie je potom zaradiť sa k svojim kolegom a nastúpiť na rozbehnutý pracovný vlak.

Stačí však trochu iný uhol pohľadu a malé triky, ako prekonať pohodový dovolenkový mód. Vyskúšajte napríklad:

1. Pozitívne myslenie.

Nalaďte sa na pozitívnu vlnu. Ako? Jednoducho vyžeňte z hlavy všetky tie myšlienky, ktoré vám tvrdú pracovnú alebo školskú realitu pripomínajú. Vyhýbajte sa ustavičným hundrošom a situáciám, z ktorých je jasné, že vašu náladu len zhoršia.

2. Neskáčte do toho naraz

Ak vás po návrate čaká významný klient, nový projekt alebo seminárna práca, ktorá si vyžaduje dôkladnú prípravu, pokúste sa tieto úlohy obísť. Myslite na ne už vopred a po dovolenke si naplánujte také úlohy, ktorým neublíži ani váš pomalší rozbeh. Namiesto toho, aby ste sa snažili zvládnuť všetko naraz, začnite postupne. Naplánujte si čas na prípravu náročnejších úloh a začnite pekne s jednoduchšími zadaniami, ktoré vám pomôžu vrátiť sa späť do pracovného či školského módu.

3. Motivujte sa

Motivujte sa, hoci aj drobnosťami. Doprajte si prestávku na kávu vo firemnej kuchynke, keď ukončíte prezentáciu. Alebo si vychutnajte obľúbený snack či dezert po zdĺhavej a náročnej pondelkovej porade s vedením. Aj malé veci totiž môžu zvýšiť vašu motiváciu a zlepšiť náladu.

4. Vylúčte monotónne úlohy

Samozrejme, vždy existujú pracovné povinnosti, ktoré nás dokážu riadne demotivovať alebo udupať akékoľvek nadšenie pre ďalšie štúdium. Ak vás čaká podobná monotónna nádielka, pokúste sa ju odložiť na neskôr alebo sa podobným zadaniam úplne vyhnúť.

5. Častejšie prestávky sú balzam na dušu

Ešte ste len zapli počítač a obed je v nedohľadne? V tom prípade si doprajte prestávku v čase, kedy pociťujete už prvotné signály s problémovou koncentráciou. Nechajte všetko tak a urobte si krátku prechádzku okolo budovy. Alebo zabehnite na kus reči a pre najnovšie klebety ku kolegyni.

Krátka prestávka v práci vyhradená na klebetenie s kolegyňami pri jednom z pracovných stolov v priestore open space kancelárie

6. Neschovávajte spomienky v šuflíku

Bola tohtoročná dovolenka naozaj tak skvelá? V tom prípade sa nesnažte bojovať s tým, ako vám chvíle pohody a oddychu chýbajú. Urobte pravý opak a jednoducho si tie najlepšie spomienky vystavte priamo v kancelárii na nástenke.

Náš TIP: Aká tlač je najvhodnejšia, keď si chcete vyhotoviť koláž z fotografií, vám poradíme v tomto článku.

7. Eliminujte stres doma a vo voľnom čase

V momente, ako dvere na kancelárii alebo študovni zavrieme, čaká nás druhá strana nášho života. Ak aj v nej nachádzate monotónne činnosti alebo stresujúce situácie, pokúste sa ich znížiť na minimum. Hoci si to možno neuvedomujete, aj tie si do práce prenášate. To platí, samozrejme, aj naopak.

8. Nadchnite sa pre niečo nové

Nezáleží na tom, či to bude beh, hodiny salsy, zabudnutá ruština so súkromným lektorom alebo zberateľská záľuba. Kúpte si bežecké topánky, slovník a vrhnite sa na to. Zápal, ktorý vám nová aktivita prinesie pozitívne ovplyvní aj vaše fungovanie v zamestnaní alebo škole.

9. Optimistický kalendár

Nielen letná dovolenka je dôvod, na ktorý sa možno počas roka tešiť. Vezmite do ruky kalendár, farebnú fixku a vyznačte si všetky dátumy, kedy vás čaká niečo príjemné. Voľno a sviatky, výlety, návštevy priateľov, oslavy alebo jednoducho obdobie, na ktoré máte dôvod sa tešiť.

10. Vytvorte si plán na nasledujúci rok

Bonbónik na záver. Vytvorte si koláž alebo grafiku, kde zahrniete niektoré zo spomenutých tipov. Spojte spomienky na obľúbené miesta alebo nesplnené dovolenkové sny s konkrétnymi termínmi napríklad počas budúcoročného leta. Dajte si takúto motivačnú tapetu vytlačiť na väčší formát a zaveste si ju priamo v kancelárii alebo v izbe.

Stôl plný fotografií, pekne dotvorených do koláže z letnej dovolenky

vďaka našim tipom môžete ľahko prekonať letný dovolenkový mód a vrátiť sa do pracovného režimu s novým elánom. S trochou úsilia a inšpirácie to čoskoro zvládnete a budete opäť fungovať v plnom nasadení.

Rozhodli ste sa, že si okrem toho vyhotovíte aj svoj optimistický kalendár alebo plán na budúci rok v podobe plagátu? Aj tieto body ľahko zrealizujete online z pohodlia domova. Váš návrat do práce po dovolenke alebo adaptáciu na študijný režim tak zvládnete ľavou zadnou už od prvých chvíľ.

Chcem si dať vytlačiť plagát na stenu




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.