Aké netradičné odbory môžete na Slovensku študovať? | Blog
.
24.01.2024      Čas čítania: 4 min.

Diplomovka z umelej inteligencie? Pozrite sa, aké netradičné odbory môžete na Slovensku študovať


Čas sa kráti, všakže? Opäť raz nastáva obdobie, kedy všetci nádejní bakalári, magistri a inžinieri neveriacky vrhajú pohľady na kalendár na stene. A z kalendára späť na monitor počítača, kde vo väčšine prípadov svieti prázdna stránka vo Worde. Ak sme práve trafili klinec po hlavičke, a tento prípad sa dotýka i vás (áno, platí to i v prípade, ak máte horko-ťažko napísaných 5 strán diplomovky), možno si kladiete podobnú otázku:

Na čo som sa to ja dal/a? Študovať filozofiu? Právo? Ekonómiu?

študenti vyhadzujú čiapky nad hlavu

Nemárnite však čas hľadaním odpovede. Túto otázku si pri písaní diplomovej práce pokladá drvivá väčšina študentov. Zmeniť študijný odbor len preto, že termín diplomovky už klope na dvere, nie je riešením. Máme však pre vás niekoľko rád, ako sa z nej nezblázniť a navyše vám ukážeme druhú stranu mince – netradičné a zaujímavé odbory na našich vysokých školách, ktoré vás možno presvedčia, že ste si napokon vybrali dobre. Vedeli by ste si napríklad predstaviť, že by ste v tejto chvíli sedeli nad diplomovkou zo synekológie?

Ako zvládnuť diplomovú prácu bez zbytočného stresu

Nech už študujete výživu ľudí alebo sociológiu, diplomovej práci sa naozaj nevyhnete. Existuje však niekoľko tipov, ktoré vám dopomôžu k tomu, aby pre vás jej písanie nebolo časovanou bombou.

1. Nepodceňujte prípravu

Základný predpoklad pre úspešné napísanie a odovzdanie diplomovky alebo bakalárky v požadovanom termíne je jasný. Nenechávajte si ju na poslednú chvíľu. Reč nie je len o samotnom písaní. K tomu, aby bola práca ohodnotená dobrou známkou, predchádza predsa dostatočný čas na štúdium zdrojov alebo aj premýšľanie nad jej konceptom, či účasť na seminároch k diplomovej práci. Ak nepodceníte tieto prípravné body, pôjde vám samotné písanie ako po masle.

2. Sústreďte sa a nepoľavujte

Keď už začnete písať, vytvorte si na to ideálne podmienky. Vravíme napríklad o príjemnom prostredí, kde vás nebude nikto a nič rušiť, ale aj tej správnej nálade a odhodlaniu posunúť sa v písaní práce vpred. Ak si sadnete za počítač v piatok o pol jedenástej večer, kedy v telke beží váš obľúbený seriál, a vy ste už nabehli na víkendovú vlnu, veľký progres nečakajte. Vyskúšajte to, naopak, v prvej polovici týždňa v dopoludňajších hodinách, kedy ste plní elánu a váš mozog pracuje na plné obrátky.

3. Stanovte si realistické ciele

Rozdeľte si prácu na menšie časti. Napríklad, namiesto toho, aby ste si povedali, že napíšete celú kapitolu, stanovte si za cieľ napísať len jednu konkrétnu sekciu kapitoly.

Stanovte si ciele, ktoré sú výzvou, ale sú zároveň dosiahnuteľné. Ak si naplánujete príliš veľa, môže to viesť k frustrácii a stresu.

Pomôcť vám môže aj používanie nástrojov na sledovanie úloh a termínov, ako sú Trello, Google Calendar alebo Microsoft Planner.

žena za notebookom píše poznámky do diára

4. Plánujte vopred

Najväčší stres prichádza nakoniec, keď už termín odovzdania neúprosne klope na dvere. Vy sa mu však môžete vyhnúť, a to napríklad tak, že si dáte obal práce alebo inak povedané dosky vyhotoviť skôr, než budete mať prácu napísanú. Predídete tak šibeničným termínom a preplneným copycentrám so zástupom študentov, ktorí sa budú musieť prispôsobiť tomu, ako rýchlo im vedia obal diplomovej práce vyhotoviť a následne zviazať.

Náš TIP:

Obálku si môžete dať vyhotoviť už v momente, kedy vám bude jasný počet strán vašej diplomovky. Dokonca ani nemusíte vedieť presné číslo. Postačí rozsah, podľa ktorého sa zvolí šírka hrebeňa väzby a vy môžete smelo pokračovať v písaní s dušou na mieste a ušetrenými hodinami, či dokonca dňami plnými stresu a obáv, či stíhate diplomovú prácu odovzdať načas. Vytlačenú prácu dodáte, keď bude hotová, prípadne si ju dáte priamo v jednej z predajní vytlačiť. Toto všetko navyše zvládnete z pohodlia domova, hoci aj o polnoci.

Zaujímavé študijné odbory, o ktorých ste možno ani netušili

Ak by to ale naozaj nešlo, a napísať záverečnú prácu v odbore, ktorý študujete, je pre vás nedosiahnuteľný cieľ, zrejme by ste sa predsa len mali zamyslieť nad zmenou. A možno vás inšpiruje aj náš malý výber z netradičných študijných odborov, z ktorých môžete získať titul. Avšak pozor, písaniu bakalárskej alebo diplomovej práce sa nevyhnete ani tu.

Filológia

Zaujíma vás obdobie antiky? Chceli by ste sa naučiť grécky alebo dokonca latinský jazyk? V tom prípade je štúdium filológie presne to, čo by vás napĺňalo.

Forenzná a kriminalistická chémia

Existujú ľudia, ktorých lákajú prírodné vedy a majú blízko k chémii, a zároveň ich bavia detektívne seriály ako „Kriminálka Miami“ alebo „NCIS“. Pre tých je tu štúdium forenznej a kriminalistickej chémie. Tento zaujímavý odbor ponúka Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici na Fakulte prírodných vied. A pre tých tých, ktorí majú záujem o environmentálne aspekty, je tu možnosť študovať forenznú a kriminalistickú environmentalistiku na Technickej univerzite vo Zvolene, kde sa zameriavajú na rastúci problém kriminálnych činov proti životnému prostrediu.

Získavanie a spracovanie zemských zdrojov

Pri štúdiu tohto odboru sa pripravte na množstvo informácií o surovinách, ktoré nám odhaľuje naša Zem. Naučíte sa ich spoznávať, získavať, spracúvať, ale i chrániť.

Bezpečnosť a obrana štátu

Ideálne toho nášho, avšak každý absolvent tohto oboru dokáže zastať tie najvyššie pozície v oblasti riadenia a velenia bezpečnostným zložkám hoci aj v zahraničí.

Diskrétna matematika

Matematika môže byť vo svojej hĺbke naozaj diskrétna. Najmä pre mnohých z nás. V tomto prípade však očakávajte jeden z najvyšších levelov matematických zákutí.

Študent a knihy ležiace na stole

Synekológia

Radí sa medzi ekologické a environmentálne vedy a poskytuje odpovede, ktoré sa vynárajú pri skúmaní štruktúry a vzťahov organizmov, ekosystémov a biotopov.

Umelá inteligencia

Hoci by ste to nepovedali, umelá inteligencia je súčasťou vysokoškolského štúdia už dlho. Ak vás baví informatika, moderné technológie a vývoj autonómnych systémov s možnosťou učenia sa, sú takéto odbory presne pre vás.

Nevzdávajte to a dotiahnite štúdium do úspešného konca

Prehodnocujete práve svoje študijné zameranie? Výber je naozaj bohatý. Veríme, že i napriek tomu, že vám náš netradičný prierez študijnými odbormi odokryl zaujímavé pojmy, ste stále plní odhodlania dokončiť svoju diplomovku do zdarného konca. Ak chcete staviť na istotu, určite sa obráťte na odborníkov, ktorých rukami prešli stovky prác. Rýchlo sa tak presvedčíte o tom, že keď sa jedná o diplomovku, oplatí sa riadiť vyššie spomenutými radami a nezaspať na vavrínoch.




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.