Ako napísať záverečnú prácu? | Printstudio.faxcopy.sk | Blog
.
16.01.2023      Čas čítania: 4 min.

5 tipov na písanie záverečnej práce


Vraví sa, že človek má v živote len dve istoty – karmu a dane. Ak ste však študenti, máte ešte tretiu, tou je záverečná práca. Už v minulom článku sme rozoberali najčastejšie otázky pri jej tvorbe. Aby nemali vaše spomienky na ňu trpkú príchuť, ponúkame vám tentokrát päť základných tipov, ako cez úskalia preplávať s ľahkosťou obratnej šťuky.

Zároveň sa pozrieme aj na to, prečo by ste si diplomovú prácu nemali dať napísať za peniaze, a čo vám pri tomto spôsobe môže okrem zlého svedomia hroziť.

Dievča nad knihami

1. Urobte si časový plán a systém

Aby ste chaoticky nepobiehali od jedného k druhému, treba si nájsť systém. Ak si na všetko vyhradíte dostatok času, pri tvorbe vám to len pomôže. Stanovte si termíny, kedy sa budete venovať výhradne práci a ničomu inému. Spíšte si približné body a osnovu toho, čoho sa chcete dotknúť, i logickú následnosť. Skrátka, treba mať vo veciach poriadok.

Praktická rada: Zostrojte si prehľadnú tabuľku, ktorá bude vaším oporným bodom. Môže slúžiť ako časový harmonogram. Taktiež vám pomôže držať sa témy.

2. Téma naša každodenná

Nezabudnite: s témou, ktorú si zvolíte na začiatku, budete žiť niekoľko mesiacov. Nepodceňujte jej výber a poriadnu prípravu. Skôr, ako sa pustíte do prvej čiarky, googlite, čítajte, študujte. Ku každej téme sa dá nájsť množstvo zaujímavých materiálov.

Praktická rada: Nezabúdajte na univerzitné knižnice. Je to zdroj nekonečných informácií.

3. Dĺžka, šírka ako záchranné mantinely

Ak ste už s témou dokonale oboznámení, je treba stanoviť si, do akej hĺbky sa danej problematike budete venovať. Záverečná práca má odzrkadľovať, čo ste sa za roky štúdia naučili. Neznamená to však, že musíte napísať úplne všetko :). Už na začiatku si stanovte mantinely hovoriace o šírke a hĺbke témy a tých sa držte.

Praktická rada: Aj tu pomôže tabuľka, ktorú sme spomínali v prvom bode.

4. Keď stratíte niť, prichádza brainstorming

Zrejme každému sa to stane  odrazu neviete kam ďalej. Je jedno či je to na začiatku, v strede, či na konci tvorby. Je to normálne a je to v poriadku. Vtedy platí staré známe – viac hláv, viac rozumu. Sadnite si a len tak sa rozprávajte so spolužiakmi, s kolegami, so školiteľom. Iný pohľad na vec vám zaručene pomôže opäť sa nakopnúť.

Praktická rada: Skúste sa držať základných pravidiel. Na začiatku prichádza oboznámenie kolegov s témou. Nasleduje zber informácií. Všetky myšlienky si zapíšte. I tie, ktoré sa na začiatku zdajú bláznivé. Môžu sa hodiť. Neskôr si doprajte prestávku. Tá slúži na získanie odstupu a odosobnenia. Nakoniec si zozbierané informácie vyhodnoťte a tie čo sa hodia, použite.

5. Výskum sa bez teórie neobíde

Takmer žiadna práca sa neobíde bez výskumu. Netreba sa báť konfrontovať ho s teóriou. Práca má pôsobiť ucelene a nie ako dva separátne svety. Takže hodnoťte, posudzujte, porovnávajte. Nezabúdajte na rozumné argumenty podložené faktami.

Praktická rada: Dbajte na to, aby praktická časť priamo nadväzovala na teóriu a dopĺňala ju. Často sa stáva, že po prebdených nociach písaním je prax čiastočne “od veci”. Ušetríte kopec času prepisovaním textu.

Diplomovka „na kľúč“: Prečo si nedať vypracovať diplomovku za peniaze?

Biznis s písaním diplomoviek zažíva v posledných rokoch zlatý vek. Obrovské množstvo vysokoškolákov sa k tomu dostane náhodou, ale i cielene. Či už ste sa rozhodli diplomovku niekomu napísať, alebo sami hľadáte takúto pomoc, dávajte si veľký pozor a toto rozhodnutie zvážte.

Diplomovky na stole

Kto píše nielen diplomovky a aké riziko tu hrozí?

Profesionálne firmy i jednotlivci. Za slušný balík peňazí vám kompletne spracujú bakalársku alebo diplomovú prácu. Vy už následne nemusíte robiť žiadne úpravy. Napíšu vám abstrakt, úvod, záver, aj „vaše vlastné“ postrehy.

S týmto počinom sa však spájajú viaceré hrozby.

  • V prvom rade ide o daňový podvod. Keď si niekto vypýta za diplomovku niekoľko stoviek či tisícok eur, mal by mať živnosť a zdaniť ich. Možno však pochybovať o tom, že by čo i len jeden z týchto autorov mal otvorenú živnosť a svojim diplomovkovým zákazníkom vystavoval faktúry.
  • Druhým rizikom je porušenie autorského zákona. Ak vysokoškolák prehlasuje, že prácu napísal sám, porušuje tým vysokoškolský, ale i autorský zákon. Škola môže na študenta podať žalobu a je bežnou praxou, že ho okamžite vylúči. Ak by však aj všetko hladko prešlo, z etického hľadiska získa študent titul prakticky podvodom. Na väčšinu týchto podvodov sa skôr či neskôr aj tak príde.

Neriskujte a napíšte si záverečnú prácu radšej sami, s našimi tipmi to zvládnete

Písanie záverečnej práce je akt, ktorý má ukázať vaše schopnosti využívať poznatky nadobudnuté počas štúdia. Na vysokú školu sa hlásime, aby sme sa niečo naučili. Nie aby sme získali papier podvodom. Napíšte si záverečnú prácu tak, aby ste pri jej tlači mohli byť sami na seba hrdí a pri obhajobe sa nemuseli báť, či niekto príde na to, že to nie je vaša práca.

Písanie diplomovej práce sa môže zdať skľučujúce, najmä keď prvýkrát vstúpite na vysokú školu. Ale skúste si predstaviť prácu nie ako masívne dielo, ale ako súbor kapitol. S každou kapitolou, ktorú napíšete, ste o krok bližšie k dokončeniu svojej diplomovej práce. S jasným náčrtom a pravidelnými stretnutiami so školiteľom môže byť omnoho jednoduchšie dokončiť vašu záverečnú prácu kvalitne a načas.

Bonbónik na záver - nepodceňujte tlač a väzbu záverečnej práce

Treba myslieť na to, že práca musí aj nejako vyzerať, preto sa radšej spoľahnite na odborníkov u nás, v Printstudiu. Preto je dobré dbať na výber kvalitnej tlače a väzby. Knihu podľa obalu síce neradno súdiť, no stále platí, že obal predáva.

Vytlačte si záverečnú prácu bez stresu

 




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.