Diplomová práca vytlačená. 5 tipov ako sa pripraviť na štátnice | Blog
.
14.05.2018

Diplomová práca vytlačená. 5 tipov ako sa pripraviť na štátnice


Pozrieme sa na pár tipov, ako sa efektívne pripraviť na blížiace sa štátnice. Dôležitý je systém pri učení a sústredenie sa na veci podľa priorít. Nesmie chýbať ani disciplína a poctivý čas na štúdium. Okrem toho pridáme niekoľko rád, ako spoľahlivo odbúrať stres.

Dievča sedí otrávene nad knihami

Aj keď je máj vo všeobecnosti lásky čas, študenti majú plnú hlavu niečoho iného. Ak čítate tento článok, pravdepodobne máte za sebou tlač diplomovej práce, za čo si určite zaslúžite naše uznanie. Opadnutím tohto bremena však cesta za úspešným ukončením štúdia ešte nekončí a pomaly, ale isto, treba myslieť na blížiace sa štátnice.

Prípravy na vrchol piatich rokov štúdia určite netreba podceniť. Cesta za úspechom nie je dláždená chaosom. Preto je dôležité mať systém, s ktorým to pôjde ľahšie.

 

„Človek vydrží veľa, ak má cieľ.“ (T.G.Masaryk)

Keď ste si už uvedomili, že tlač diplomovej práce nie je všetko, nadišiel čas na nastavenie priorít a cieľov. Existuje veľa výskumov, ktoré hovoria o tom, že nastavenie cieľa pomáha úspešne ovplyvniť pozitívne zmeny v živote človeka.

To isté platí aj v prípade prípravy na štátnice. Preto je nutné rozumne rozložiť učivo podľa priorít a každý deň nastaviť určitý čiel, po ktorý s prípravou dôjdete. Nezabudnite si nechať čas aj na zopakovanie.

 

„Oddych je korením práce.“ (Plutarachos)

Nikto z nás nie je Superman, takže je dôležité si uvedomiť svoje limity. Vaša myseľ si nemôže udržať optimálnu úroveň koncentrácie bez toho, aby ste jej po dlhšom učení dopriali odpočinok.

Môže mať formu desaťminútovej prechádzky, tréningu v posilňovni, posedení s priateľmi na slnečnej terase alebo jednej epizódy obľúbeného seriálu. Pravidelné krátke prestávky navyše pomáhajú zlepšiť sústredenie a produktivitu. Dajte však pozor na prokrastináciu.

 

„Kto si nepamätá minulosť, je odsúdený k jej opakovaniu.“ (G.Santayana)

Je to zvláštne, ale niekedy len vstup na skúšobné, v tomto prípade štátnicové, územie stačí na to, aby ste zabudli na niektoré veci, ktoré ste sa naučili. Riešením je psychická príprava na tlak, že niektoré veci musíte ovládať naozaj presne.

Testovanie a pravidelné skúšanie sa sú skvelými spôsobmi, ako to urobiť. Nebojte sa, že od začiatku vám to nepôjde skvele. Čím viac si budete učivo opakovať, tým lepšie sa vám zapamätá.

 

„Náš život je taký, akým ho urobia naše myšlienky.“ (M.Aurelius)

Po starostiach s tlačou diplomovej práce vám zostáva už len jediná –- štátnice. Na úroveň štúdia a celkovú prípravu má veľký vplyv váš postoj. Ak stále hovoríte o tom, ako sa to nedá a nedokážete sa previazať s myšlienkou učiť sa, snaha o štúdium je pravdepodobne veľmi náročná.

Namiesto toho by ste mali zamerať svoju myseľ na pozitívne výsledky. Buďte pozitívni a sústreďte sa na to, ako k príprave na štátnice využiť svoje silné stránky. Keď budú pozitívne centrá vo vašom mozgu vykazovať väčšiu aktivitu, prestanete sa cítiť úzkostlivo a budete viac otvorení novým poznatkom.

 

„Stres patrí k životu rovnako, ako vzduch k dýchaniu.“ (H.Seyle)

Posledným stresom, ktorý ste prežívali, bol zrejme ten, či stihnete tlač diplomovej práce v stanovenom termíne. Pred štátnicami sa však stres zvykne ešte znásobiť. Ak s ním chcete úspešne bojovať, mali by ste si dopriať dostatok spánku.

Veľmi pomáha hovoriť s niekým o tom, ako sa cítite. Rozprávanie vás dokáže rozptýliť a uvoľniť napätie. Pomáhajú aj staré, ale overené techniky, ako dýchanie zhlboka, pomalé počítanie do desať, relax, prechádzky, pobyt v prírode či pravidelné cvičenie.

Zo všetkého najviac sa však snažte zostať pozitívne naladení a udržiavajte si svoj zmysel pre humor. S humorom ide totiž všetko oveľa ľahšie. Prajeme vám veľa šťastia!

Pozrite si našu ponuku




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.