Digitálna tlač alebo ofset? Vytlačte letáky rýchlo, výhodne a kvalitne | Blog
.
06.11.2019      Čas čítania: 2 min.

Digitálna tlač alebo ofset? Vytlačte letáky rýchlo, výhodne a kvalitne


Premýšľate nad tlačou reklamných letákov alebo billboardu? Neviete si vybrať medzi digitálnou a ofsetovou tlačou? Niet sa čomu čudovať. Táto otázka polarizuje názory odborníkov aj laikov už dlhé roky. Oba spôsoby majú svoje výhody aj nevýhody, ktoré sú vhodné pre rôzne zámery. Poznáte ich?

Digitálna tlač alebo ofset? Vytlačte letáky rýchlo, výhodne a kvalitne

 

Ofsetová tlač je známa už približne sto rokov a je staršou, klasickou technológiou. Princíp tejto tlače je založený na vzájomnom odpudzovaní mastnej farby a vody. V prípade digitálnej tlače sa dáta prenášajú z počítača na papier bez predošlého nanášania farieb na tlačovú dosku alebo valec.

Tradičný ofset

Ofsetová tlač dokáže zabezpečiť autentické a živé farby vo vysokej kvalite. Je cenovo výhodná, najmä keď potrebujete vyprodukovať veľké množstvo tlačovín. Devízou tejto technológie je aj univerzálnosť, pretože máte možnosť tlačiť veľkosti až do formátu A10. Vybrať si môžete z rôznych druhov papiera, metalických či reflexných farieb.

Tento druh teda využijete najmä pri billboardoch, polepoch áut a iných veľkých prezentačných plochách. Pri rozmere väčšom ako A3 a náklade 200 až 300 kusov je najvýhodnejšou voľbou ofsetová tlač. Pri menších formátoch je ekonomické tlačiť od 500 kusov a viac.

Novodobý digitál

Ak potrebujete niečo narýchlo vytlačiť, siahnite po digitálnej tlači. Na druhý deň už môže byť všetko pripravené. Jeden výtlačok má v tomto prípade fixnú cenu. Z tohto dôvodu je výhodnejší pri menšom počte výtlačkov. Nižšia cena má však aj svoju nevýhodu. Výsledný produkt musíte obmedziť na formáty A3 alebo A2.

Ohľadom digitálnej tlače prevláda názor, že je menej kvalitná. Toto tvrdenie však platilo najmä v minulosti. Dnes nájdete mnoho digitálnych výtlačkov, ktoré sú na tom kvalitatívne lepšie ako ofsetové.

Zvážte svoj výber

Pred samotnou tlačou je potrebné zamyslieť sa, aké množstvo tlačovín potrebujete, v akej kvalite a v akej veľkosti. Od týchto troch údajov by sa malo odvíjať vaše konečné rozhodnutie.

Ak tlačíte malé alebo stredné množstvo, siahnite po digitálne tlači. V prípade veľkej objednávky je vhodnejšie vybrať ofset, ktorého cena bude pri veľkom množstve výtlačkov prijateľná. V prípade ďalších otázok nás môžete kedykoľvek kontaktovať. Radi vám na ne zodpovieme.




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.