Diár na rok 2020: Ako si ho jednoducho vyrobíte doma? | Blog
.
24.10.2022      Čas čítania: 4 min.

Diár na rok 2023: Ako si ho jednoducho vyrobíte doma?


Rok 2023 sa nezadržateľne blíži. Preto vám odporúčame pripraviť sa naň vopred, napríklad výberom či vytvorením diára, v ktorom budete skrývať všetky svoje podstatné termíny a poznámky.

Prečo si viesť diár?

Možno sa pýtate, načo je dobré v dnešnej digitálnej dobe vlastniť papierový diár, ktorý zbytočne zaberá miesto, musíte ho so sebou nosiť či prácne si doňho zapisovať všetky potrebné informácie. Benefity, ktoré však prináša tlačená verzia diára a organizácia povinností sú nepopierateľné:

Zlepšenie produktivity

Mať papierový plánovač vám pomôže lepšie sa sústrediť na vaše úlohy. Určite totiž aj vy poznáte podobné situácie: Vytiahnete telefón, aby ste si zapísali niečo dôležité, a o 15 minút neskôr zistíte, že si prezeráte Instagram Stories vašich priateľov, odpisujete na prijaté e-maily či vybavujete neodkladné smsky. Medzitým ste však úplne zabudli, čo ste chceli napísať.

Papierový denník však pomáha sústrediť sa na aktuálne úlohy bez všetkých upozornení a pokušení moderných technológií a sociálnych médií.

Prehľadnejšia organizácia

Digitálne plánovanie môže tiež rýchlo viesť k dezorganizácii a neporiadku, pretože úlohy sa často zdieľajú medzi viacerými digitálnymi kalendármi a plánovacími aplikáciami. 

S papierovým diárom však máte dostatok priestoru na zahrnutie viacerých plánov na jednom mieste, čím sa eliminuje akýkoľvek zmätok, ktorý sa spája s plánovaním vo viacerých aplikáciách.

Zníženie stresu

Poznáte ten nepríjemný pocit, že ste na niečo zabudli alebo že ste neurobili niečo dôležité, niečo neodkladné? Týmto situáciám môžete predchádzať vďaka tlačenému diáru.

Je oveľa jednoduchšie žiť pokojnejšie a pomalšie,, keď viete, že všetky potrebné informácie máte niekde zapísané. Všetko je tam, takže sa nemusíte zbytočne stresovať.

 

žena s diárom

Handmade diár na rok 2023 podľa vašich predstáv

Hoci sa vám môže zdať, že vytvoriť si vlastný diár je komplikované, opak je pravdou. Zaberie vám to hodinku, nanajvýš dve. A navyše kreatívnou činnosťou dokonale zresetujete svoju myseľ. Pozrite sa ako jednoducho si môžete vyrobiť vlastný diár v štyroch krokoch.

 

1. Premyslite si dizajn handmade diára

Niekto sa uspokojí s klasickým čiernym kancelárskym diárom v koženke. Ak na vás však takýto diár pôsobí príliš všedne, je táto úloha pre vás ako stvorená. Videli ste v obchode diár, ktorý sa vám páčil? Alebo presne viete, aké vzory či farby lahodia vášmu oku? Pri výrobe vlastného organizéru môžete experimentovať nielen s dizajnom, ale taktiež s materiálmi či formátom, aký bude váš nový diár mať.

Ak však nemáte žiadnu predstavu,ale myšlienka handmade diára sa vám už v prvom momente zapáčila, pokojne tento krok vynechajte. Postačí, ak sa necháte viesť svojou intuíciou a výsledok bude zaručene stáť za to.

 

2. Vyrobte si diár podľa svojho gusta jednoducho a šikovne

Na výrobu vlastného diára alebo plánovača budete potrebovať niekoľko základných pomôcok, bez ktorých sa nepohnete.

Pripravte si:

  • nožnice
  • hrubý papier/kartón
  • lepidlo
  • tvorivú náladu

Ostatné pomôcky si zvoľte podľa toho, z akého materiálu ste sa rozhodli svoje dielo vyrobiť. Pôjde najmä o spôsob, akým ozdobíte jeho obálku a ako vyriešite jeho väzbu.

dievčenský diár

NÁŠ TIP:

Kartóny, ktoré budú slúžiť ako obalové strany, a zároveň tak diár chrániť, nezabudnite zastrihnúť o 2-3 centimetre dlhšie, než bude samotná výplň (vnútro diára). Zaistíte tým dostatok priestoru pre prípadnú hrebeňovú či tepelnú väzbu z jednej strany a taktiež miesto pre prehľad záložiek na strane druhej.

To, ako budú vyzerať vnútorné strany a samotný obsah vášho ručne robeného diára, záleží len na vás. Okrem klasických šablón na jednotlivé dni, ktoré nájdete napríklad i na internete alebo si ich necháte vytlačiť v printstudiu, môžete svoj osobný plánovač doplniť o časť poznámky a motivačné ciele. Jednotlivé mesiace či týždne nezabudnite viditeľne oddeliť. Alebo si k nim doplňte obľúbené citáty, vlastné fotky či checklist so splnenými cieľmi. Fotky si môžete vytlačiť v rôznych formátoch a prispôsobiť si ich tak, aby sa dokonale zmestili do vášho nového kalendára.

Nuž a napokon časť, s ktorou sa môžete vyhrať najviac – obal diára.

Kartón alebo tvrdý papier môžete ľubovoľne pokresliť, oblepiť farebným papierom, či látkou. V špecializovaných predajniach a e-shopoch zaoberajúcich sa scrapbookingom dokonca nájdete k tomuto hobby množstvo kreatívnych doplnkov. Papierové výrezy, etikety, pásiky z rôznych materiálov, farebné lepiace pásky, flitre a mnoho iných otvára vašej fantázii dvere do sveta nekonečných možností.

 

3. Dokončite svoje dielo

Nad tým, ako diár zviažete, musíte myslieť už na začiatku jeho výroby. Ak sa rozhodnete pre lepenie, pevne prichyťte strany organizéra s obálkou k sebe a zafixujte ich niečím ťažškým. Pri aplikácii lepidla si dajte pozor, aby ste jednotlivými časťami nehýbali a aby sa lepidlo dostalo všade tam, kde je potrebné strany spojiť.

Jednou z možností, ako spojiť jednotlivé strany a obal nového plánovača je, že si vyberiete už spojený zošit či blok a vami vytvorený obal už len nalepíte na pôvodné obalové strany.

kancelárské potreby a diár

Tou najjednoduchšou a zároveň veľmi praktickou možnosťou, ako časti diára spojiť, je viazanie do hrebeňovky. Ako sme však už vyššie spomenuli, je potrebné nechať okraj, ale i vnútro o niečo širšie. Okrem toho, že má takto zviazaný diár dlhšiu životnosť, bude sa vám v ňom aj ľahšie listovať a zapisovať dôležité udalosti. Viac o výhodách hrebeňovky nájdete v našom nedávnom článku na blogu.

 

4. Nezabudnite svoj DIY diár používať

Podarilo sa? V tom prípade ste si práve sami vyrobili diár na rok 2023, ktorý je skutočne originálny. Nielenže ste si jeho obsah prispôsobili podľa seba, ale vďaka svojej kreativite vlastníte jedinečný kúsok, ktorý inde nenájdete.

Nuž a napokon, aby vaša práca nevyšla navnivoč, nezabudnite svoj handmade diár aj používať. Verte, že s takýmto originálnym kúskom, do ktorého ste vložili kúsok seba, budú aj termíny v roku 2023 menej šibeničné.

Bonus:

Váš diár je viac než len nástroj na plánovanie. Využite svoje poznámky na maximum, aby ste mali jasno vo veciach, ktoré sú pre vás dôležité. Aby ste presne vedeli, na čo sa chcete v roku 2022 zamerať. Nechajte si miesto pre zoznam kníh, ktoré si chcete prečítať, bary a reštaurácie, ktoré chcete navštíviť, poznačte si ľudí, na ktorých vám záleží, na ktorých si chcete vyhradiť čas, uveďte filmy na pozeranie a miesta, ktoré môžete navštíviť. Vytvoríte si tak jasný zoznam vecí, na ktoré chcete sústrediť svoj čas v roku 2023.

CHCEM SI DAŤ ZVIAZAŤ SVOJ HANDMADE DIÁR




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.