Čo je to logo vo vektorovej grafike a prečo je pri tlači dôležité? | Blog
.
14.12.2021      Čas čítania: 3 min.

Čo je to logo vo vektorovej grafike a prečo je pri tlači dôležité?


Čo je vektor? Presne táto otázka sa vám zrejme vynorí v hlave, keď odošlete podklady na tlač a z tlačového štúdia príde naspäť mail s dopytom po grafike vo vektore.

kancelárske potreby s logom firmy, mockup

 

Vektor je základný parameter (vzor alebo bod), pomocou ktorého je vykreslený určitý objekt. Keďže ide o presne zadefinované zápisy pomocou matematických vzorcov, vektor (vektorový formát) možno zväčšovať či rozširovať do ľubovoľnej veľkosti bez toho, aby sa jeho kvalita vo výstupe – napríklad v tlači, zväčšovaním narušila.

Zaujíma vás o vektorovom formáte viac? V nasledujúcom článku sa dozviete:

  • Prečo je lepšie mať logo a podklady do tlače vo vektore?
  • Aký je rozdiel medzi vektorom a bitmapou?
  • V akých programoch sa vektorová grafika vytvára?

 

Prečo je vektor lepším podkladom pre vaše logo, tlačoviny či iné propagačné materiály?

Ako sme už v úvode spomenuli, väčšina grafikov a DTP tlačiarov bude od vás požadovať grafické podklady vo vektorovom prevedení. Dôvod je jednoduchý. Práve takto spracované a dodané podklady na tlač sú základom pre kvalitný výstup.

V prípade, ak je potrebné do podkladov nejakým spôsobom zasiahnuť alebo grafické prvky upravovať, je vektorová grafika najspoľahlivejším spôsobom, ako dizajn neporušiť. Pri zväčšovaní i zmenšovaní sa totiž nenarúša ich tvar, farba, odtieň alebo akékoľvek iné vlastnosti. Tvary (body, matematické vzorce atď.) sú totiž presne zadefinované svojimi parametrami.

 

Logo vo vektore je základ, ak ho chcete používať v rôznom spracovaní

Ak plánujete nové logo, prípadne práve riešite celú firemnú identitu, pri spracovaní dbajte o to, aby bolo vyhotovené práve vo vektorovom formáte. Keďže je predpokladom, že budete ďalej logo používať v propagačných materiáloch, vizitkách, pečiatkach či iných tlačovinách, bude súčasťou hneď niekoľkých podkladov, ktoré sa budú ďalej spracovávať.

Výhodou loga vo vektore je to, že je možné bez problémov meniť jeho veľkosť v návrhu. Či už ho použijete ako brand na reklamnom pere, alebo bude súčasťou grafiky na tlač veľkoplošného billboardu, prípadne si dáte vytvoriť sériu online bannerov na sociálne siete, všetky možnosti budú mať spoločného menovateľa. Grafik si od vás bude pýtať logo vo vektorovom formáte.

 

Čo je vektor, bitmapa a aký je medzi nimi rozdiel?

Kým vo vektorovej grafike vytvárajú objekty body a presné matematické objekty (trojuholníky, mnohouholníky a podobne), odlišným spôsobom spracovania grafiky je rastrová grafika. Denne sa s ňou stretávame napríklad pri fotografiách. Pre lepšie pochopenie, ide vlastne o drobné body s názvom pixle, ktoré sú umiestnené v sieti (rastri). Ich rozmiestnením do mriežky vzniká konkrétny obraz.

Porovnanie bitmapy a vektora
Zdroj: www.sk.wikipedia.org

 

Zásadný rozdiel medzi vektorom a rastrom, známym aj ako bitmapa, spočíva v jednom podstatnom detaile. Pri zväčšovaní bitmapy prichádza k priblíženiu pixelov a ich voľným okom viditeľnému narušeniu. Výsledkom je napríklad nekvalitná “rozmazaná” fotografia alebo plagát s “rozrastrovanými” prvkami. Na druhej strane však platí, že vykresliť obrázok s prvkami fotografie pomocou vektorovej grafiky nie je najšťastnejšie riešenie, nakoľko by bolo potrebné vyriešiť každý jeden bod. Pre tieto účely je raster priam ideálny, keďže každý pixel možno vygradovať určitým farebným odtieňom a dosiahnuť tak vo finálnom výsledku aj tie najjemnejšie farebné prechody.

Kým pre určitý druh grafického výstupu, a napokon i tlačoviny platí, že je vhodnejšie spracovať ho pomocou vektorovej grafiky, u iného je práve raster/bitmapa tou vhodnejšou alternatívou.

 

V akých programoch sa vytvára vektorová grafika?

Ako sme už vyššie spomenuli, vektory sú ideálnou voľbou, ako navrhnúť napríklad firemné logo, vizitky alebo akékoľvek tlačové výstupy. Svoje opodstatnenie majú dokonca i v prípade veľkoformátovej reklamy. Grafické podklady, vyhotovené vo vektorovej grafike, rozoznáte aj pomocou týchto koncoviek: SVG, EPS, AI, CDR, prípadne PDF.

Aby ste však mohli vektorovú grafiku vyhotoviť alebo upraviť už hotový návrh, vo vašom počítači by nemal chýbať jeden z nasledovných programov: Adobe Indesign/Illustrator, CorelDraw, prípadne Inkscape. Následne stačí grafické podklady odoslať na tlač.

Chýbajú vám potrebné grafické zručnosti alebo si nie ste istí, ako pripraviť podklady tak, aby bol tlačový výstup podľa vašich predstáv? Kontaktujte nás, radi vám v Printstudiu pomôžeme.

Potrebujem kvalitnú tlač




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.