Čaká vás diplomovka? 5 aktivít, ktoré nakopnú mozog aj cez prázdniny | Blog

Vážení zákazníci, 

dovoľujeme si Vás informovať o plánovanej údržbe kartového systému Tatra banky, ktorá sa uskutoční dňa 27.04.2024 v čase od 00:00 hod. do 02:00 hod. v trvaní maximálne 60 min. V uvedenom čase nebude možné využiť službu CardPay/ComfortPay

Za spôsobený diskomfort sa vopred ospravedlňujeme.

.
14.08.2018      Čas čítania: 3 min.

Čaká vás diplomovka? 5 aktivít, ktoré nakopnú mozog aj cez prázdniny


Od písania až po tlač diplomovky vedie dlhá cesta, ktorá je občas tŕnistá. Možno písanie odkladáte na neskôr, prípadne si k diplomovke sadnete a po chvíli zistíte, že pozeráte na blikajúci kurzor a mozgu nič nenapadá. Zrejme len potrebuje nakopnúť. Tu je 5 aktivít, ktoré pomôžu.

žena s otáznikom na čele

V septembri vás čaká písanie diplomovej práce a mozgu sa nechce fungovať? Cez letné horúčavy lenivie nielen telo, ale aj myseľ. Pre študenta, ktorý stojí pred písaním diplomovky, je lenivý mozog počas leta horší než pokožka spálená od slnka. Pomôžte mozgu naštartovať sa vďaka týmto piatim aktivitám.

 

Začítajte sa do príbehu

Dobrá kniha vás prenesie do iného sveta. Vďaka tomu nielen zabudnete na starosti s diplomovkou, ale príbeh vás môže aj inšpirovať pri písaní. Okrem fikcie môžete siahnuť aj po odborných knihách, ktoré vám pomôžu s každodenným životom.

Čítanie zlepšuje predstavivosť, sústredenie a rozširuje vedomosti. Je mentálnou stimuláciou, vďaka ktorej odbúrate stres. Vďaka čítaniu si takisto rozšírite slovnú zásobu, ktorá sa vám pri písaní diplomovej práce bude rozhodne hodiť.

Určite máte doma na polici nejednu neprečítanú knihu. Vezmite si ju najbližšie k vode, alebo sa začítajte pred spaním.

 

Zahrajte sa logické hry

Kedy naposledy ste skladali puzzle alebo Rubikovu kocku? Vyberte karty, šach, alebo lúštite sudoku, hranie hier je skvelým spôsobom, ako sa odreagovať a prebrať myseľ. Hranie hier je mentálnou výzvou, pri ktorej sa naštartuje mozog, a zároveň sa pri nej zabavíte. Okrem toho tiež zlepšuje pamäť a koncentráciu.

Podľa vedcov mozgu pomáha aj hranie videohier. Zlepšuje schopnosť rýchlo sa rozhodovať, plánovať a vytvárať nové stratégie.

 

Rozhýbte sa

Pohyb preberie nielen myseľ, ale aj telo. Je vedecky dokázané, že cvičenie zlepšuje činnosť mozgu, a dokonca podporuje tvorenie nových neurónov. Pomôže vám zbaviť sa stresu a nadopuje vás endorfínmi.

Obujte si kolieskové korčule, bežecké tenisky alebo si zacvičte jogu. Ak je na vás letné počasie príliš horúce, choďte si zaplávať do bazéna alebo do prírodného jazera. Skvelou aktivitou je tiež obyčajná prechádzka. Čerstvý vzduch a zvýšená hladina serotonínu vám pomôžu pri práci.

 

Zajedzte si

Aj jedlo vám môže pomôcť, keď potrebujete naštartovať mozog. Chia semiačka alebo banány vám dodajú energiu, čučoriedky pomôžu so zlepšením pamäte. Keď chcete počas písania chrúmať niečo zdravé, čo preberie váš mozog, nasypte si do misky hrsť vlašských orechov. Orechy obsahujú antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny, ktoré vášmu mozgu prospejú.

Dávate prednosť niečomu sladkému? Siahnite po horkej čokoláde, ktorá produkuje endorfíny a vďaka flavonoidom zlepšuje prúdenie krvi do mozgu. A áno – nemožno zabudnúť na milovanú kávu. V lete do nej môžete hodiť niekoľko kociek ľadu.

 

Postavte sa novým výzvam

Okrem týchto tipov môžete do svojho života zaradiť tiež niekoľko výziev, ktoré váš mozog zaručene preberú. Skúste používať druhú ruku. Druhou rukou si umývajte zuby, píšte ňou alebo jedzte. Jedzte namiesto príboru paličkami na jedenie, zvoľte inú cestu domov alebo choďte nakupovať do iného obchodu než bežne. Sú to malé drobnosti, pri ktorých mozog prehodí z automatu na manuál a bude nútený sa naštartovať.

Môžete tiež skúsiť hru na novom hudobnom nástroji, alebo sa odviazať pri maľovaní a kreslení. Kreatívne činnosť znižujú stres a zvyšujú koncentráciu.

Nenechajte svoj mozog počas leta lenivieť. Vďaka týmto tipom ho zabavíte a zároveň zlepšíte myslenie a koncentráciu. Písanie práce zvládnete sami, tlač diplomovky pre vás zariadime my.

Viac o tlači diplomovej práce




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.