Atramentová vs. laserová tlačiareň: Ktorá z nich je ideálna do kancelárie? | Blog
.
26.01.2021      Čas čítania: 4 min.

Atramentová vs. laserová tlačiareň: Ktorá z nich je ideálna do kancelárie?


Listujete práve v katalógu tlačiarní alebo preklikávate stránky s ponukou multifunkčných zariadení? Ak plánujete kúpu zariadenia do kancelárie, prvá otázka, nad ktorou ste sa zrejme pozastavili, znie: Ktorá je vhodnejšia? Atramentová vs. laserová tlačiareň?

muž a žena stoja pri kopírke v kancelárii

V nedávnom článku na blogu sme sa zamerali na rozdiely medzi atramentovou a laserovou tlačou ako takou. V nasledujúcich riadkoch si posvietime na niekoľko rozhodujúcich parametrov. Vďaka nim zistíte, ako vybrať tlačiareň do strednej či väčšej kancelárie, alebo openoffice-u, kde tlačiareň zdieľa hneď niekoľko zamestnancov.

 

Ktoré parametre si pri výbere všímať? Veľké porovnanie: atramentová vs. laserová tlačiareň

V ideálnom prípade podlieha každý výber kancelárskej techniky malému prieskumu a porovnávaniu vlastností. Nie však hocijakých. Základom je preskúmať tie parametre, ktoré sú pre vás najdôležitejšie. Do kancelárie hľadáme najmä efektívne zariadenie. Na čo sa zamerať?

RÝCHLOSŤ TLAČE ROZHODUJE

Čo vás v práci dokáže neskutočne spomaliť a zároveň doháňať do šialenstva? Tipujeme, že odpovedí typu pomalá tlačiareň by bolo hneď niekoľko. V dileme atramentová vs. laserová tlačiareň je rýchlosť tlače zásadným parametrom. Doma vám totiž zrejme nebude až tak prekážať, keď bude vaša tlačiareň o niečo lenivejšia. O tom, aké dlhé sú sekundy čakania na výtlačok tesne pred začiatkom porady alebo prezentácie, by však vedel rozprávať zrejme každý z nás. Ak si porovnáme atramentovú a laserovú tlačiareň, v rýchlosti obstojí lepšie laserová.

Náš TIP: Ak si budete porovnávať jednotlivé zariadenia z hľadiska rýchlosti tlače, nezabudnite si posvietiť aj na dobu, ktorá je potrebná, aby sa zariadenie dostalo do prevádzkového režimu. Rozhodujúce sekundy pri tlači v kancelárii ušetríte i v momentoch, kedy márne čakáte, kým sa tlačiareň zahreje.

NEPREHLIADNITE NÁKLADY NA TLAČ

Každý majiteľ či nadriadený sa rád pozerá na čísla v kolonke náklady. Čím sú nižšie, tým je spokojnejší. Ak stojíte pred dilemou atramentová vs. laserová tlačiareň vedzte, že z pohľadu nákladov na prevádzku je do kancelárie vhodnejšia laserová tlačiareň. Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že sú tonery do nej drahšie, než atramentové náplne, podstatný rozdiel zbadáte, ak vezmete do úvahy aj ich výdatnosť. Pravdou je, že za toner do laserovej tlačiarne zaplatíte viac, avšak vytlačíte pomocou neho aj omnoho viac strán, než z atramentovej cartridge. V prepočte vás tak jedna vytlačená strana klasického textu vyjde lacnejšie, ak si do kancelárie vyberiete laserové zariadenie.

žena sa chystá kopírovať dokumenty

To, aké budú náklady na tlač či kopírovanie, napokon ovplyvní aj papier, ktorý do zariadenia použijete. Atramentové tlačiarne, ktoré sú určené pre detailné farebné výstupy, zväčša k dosiahnutiu tohto výsledku potrebujú aj špeciálne fotopapiere. V prípade laserovej tlačiarne sa bežne uspokojíte s klasickým kancelárskym papierom. Dobrou radou, ktorá sa odrazí na údržbe tlačiarne však je, vyberať kancelársky papier na takúto tlač určený. Papier s nižšou prašnosťou vám navyše ušetrí náklady na servis.

ROZLÍŠENIE ATRAMENTOVÁ VS. LASEROVÁ TLAČIAREŇ

Poradili vám pri výbere domácej tlačiarne, aby ste siahli po tej, ktorá má čo najlepšie rozlíšenie? To je skutočne dobrá rada. Avšak v prípade, ak hľadáte tlačiareň, na ktorej sa budú tlačiť prevažne textové dokumenty, prípadne tabuľky, nepotrebujete ohúriť žiarivými farbami, množstvom odtieňov farebného spektra či detailom v tieňovaní. Postačí preto rozlíšenie 600×600 dpi, ktoré je bežné práve pri laserových tlačiarňach.

INÉ FUNKCIE, KTORÉ ZAVÁŽIA PRI VÝBERE ZARIADENIA

Okrem technológie tlače si nezabudnite všímať aj iné podstatné vlastnosti, ktoré vám uľahčia prácu v kancelárii. V prvom rade je potrebné rozlíšiť, či vám postačí čiernobiela, alebo potrebujete farebnú tlač. To poznačí aj veľkosť zariadenia. V prípade farebnej tlačiarne alebo multifunkčného zariadenia rátajte s omnoho väčšími rozmermi (takéto zariadenie v sebe ukrýva až 4 rôznofarebné cartridge).

Používate často obojstrannú tlač, prípadne kopírku? Bez duplexu to budete musieť riešiť ručne. Ak tlačíte aj vo formáte A3, hľadajte tlačiareň s viacerými zásobníkmi papiera a možnosťou takéto formáty potlačiť. Čerešničkou na torte sú funkcie, ktoré dokážu ušetriť množstvo času niekomu, kto využíva často triedenie, vkladanie či spinkovanie. Aj tieto veci dokáže šikovné zariadenie vyriešiť za vás.

Napokon si nezabudnite preveriť, či je možné zariadenie využívať v sieti. Laicky povedané, či sa dá pripojiť na viacero užívateľov, ktorí tak môžu bez problémov tlačiť priamo zo svojej kancelárie. Nepostrádateľnou funkciou je dnes bezdrôtové pripojenie, tlač z USB či priamo z telefónu alebo, v prípade väčších zariadení, šikovný LCD displej na dotykové ovládanie.

žena kopíruje dokument

 

Dilema atramentová vs. laserová tlačiareň vyriešená. V kancelárii lepšie obstojí laserové zariadenie, nezabúdajte však na pravidelný servis

Z porovnania rozhodujúcich parametrov je zrejmé, že ak hľadáte zariadenie do strednej alebo väčšej kancelárie, vhodnejšou voľbou je laserová tlačiareň (multifunkcia). Na prvý pohľad vás možno odradí vyššia obstarávacia cena, nedajte sa však zastrašiť. Nižšie náklady na tlač, rýchlosť reakcie a množstvo strán vytlačených za minútu, či rôzne iné šikovné funkcie laserovej tlačiarne vás presvedčia, že ste sa rozhodli správne.

Napokon nezabúdajte ani na dodávateľa kvalitného spotrebného materiálu za dobrú cenu a pravidelný servis. Šikovný servisný technik pomôže vášmu zariadeniu značne predĺžiť životnosť a zasiahnuť aj v prípadoch, kedy nový člen kancelárie hlási error.

Veríme, že sme vám vďaka našim radám pomohli rozlúsknuť rébus s názvom atramentová vs. laserová tlačiareň. Kým si svojho nového pomocníka zaobstaráte, radi vám pomôžeme vyriešiť tlač alebo finalizáciu dokumentov cez naše printstudio.

Chcem využiť služby Printstudia




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.