Atramentová vs. laserová tlač. Poznáte rozdiely? | Blog
.
14.04.2020      Čas čítania: 4 min.

Atramentová vs. laserová tlač. Poznáte rozdiely?


Potrebujete vytlačiť väčšie množstvo dokumentov alebo máte v rukách prezentačné materiály, ktoré sú plné detailných obrázkov? Skôr, než si ich vytlačíte doma alebo navštívite printstudio, mali by ste vedieť, že takmer vždy máte na výber.

Viete, kedy sa rozhodnúť pre laserovú a kedy pre atramentovú tlač?

V nasledujúcich riadkoch vám poradíme, aký je medzi týmito dvoma spôsobmi tlače rozdiel.

 

Biela tlačiareň a pamäťové karty

 

Veľké porovnanie atramentovej a laserovej tlače

Porovnávať laserovú a atramentovú tlač je ako hľadať rozdiely medzi hruškami a jablkami. Oboje sú ovocím a vo výsledku vám oboje dajú potrebnú dávku vitamínov. Otázka ostáva, aké presne vitamíny vám chýbajú a práve podľa toho si môžete vybrať, či sa skôr zahryznete do šťavnatého jabĺčka alebo hrušky s extra dávkou vlákniny. K tomu, aby ste zistili, ktorá technológia tlače lepšie zodpovedá vašim požiadavkám, je potrebné zamerať sa na to najdôležitejšie.

Ako obstojí atramentová a laserová tlač, ak si posvietime na kvalitu výtlačkov, rýchlosť tlače, jej cenu alebo náklady? Pre aký typ dokumentov je vybraná technológia vhodnejšia? Ak si odpoviete na tieto otázky, celkom isto nájdete aj riešenie večnej hádanky s názvom atramentová versus laserová tlač.

 

Kľúčová je technológia. Ako funguje atramentová tlač a ako laser?

Už prvý pohľad na atramentové a laserové zariadenie napovedá, že sa vo vnútri ukrýva odlišný mechanizmus, ktorý spúšťajú rôzne princípy. V prípade atramentovej tlačiarne vravíme o miniatúrnych kvapôčkach atramentu (cca 60 mikrónov), ktoré by sme mohli prirovnať k priemeru jedného vlasu. Tie sú ukryté v atramentovej náplni, ktorá sa následne osádza do tlačovej hlavy.

Elementárnym prvkom laserovej tlače je zrniečko suchého prášku. Aby sme v rukách mohli držať hotový výtlačok, sú potrebné určité fyzikálne zákonitosti. Konkrétne priťahovanie častíc s opačným nábojom, ktoré spôsobia, že sa častice toneru pomocou statickej elektriny na papier prilepia.

 

Ktorá tlač je kvalitnejšia?

Kvalita vyhotovenia pri oboch typoch tlače je rozdielna. Ľahko to spozorujete i voľným okom, ak vedľa seba položíte dva rovnaké výtlačky na takom istom médiu.

Ak sa pozorne pozriete na klasický textový dokument, môžete si všimnúť, že sa niekedy písmo, ktoré vytlačila atramentová tlačiareň, akoby “rozpíja”. Na prvý pohľad možno teda tvrdiť, že je laserová tlač ostrejšia. Faktom však ostáva, že farby vytlačené atramentovou tlačou vynikajú sýtejšími farbami. Z bežnej vzdialenosti, z akej sa na hárky papiera pri čítaní nejakého dokumentu dívame, získame, naopak, dojem, že je atramentová tlač tou výraznejšou. Laserový výtlačok pôsobí v porovnaní face to face o niečo jemnejšie a chladnejšie.

Ak sa rovnakým metrom pozrieme na výtlačky, ktoré obsahujú obrázky, prípadne samotné fotografie, víťaz je jasný. Vďaka hodnovernejšiemu zobrazeniu farieb sú grafy, obrázky a fotografie vytlačené na atramentovej tlačiarni neporovnateľne kvalitnejšie, než na tlačiarni laserovej. Pridajte kvalitný fotopapier a lepšia atramentová tlačiareň vám nahradí dosiaľ používaný fotolab.

 

Mužská kreslená postava obsluhuje farebnú tlačiareň

 

Je lacnejšia atramentová alebo laserová tlač?

Technológia laserovej tlače napovedá, že v prípade, ak chcete tlačiť väčšie množstvo dokumentov, bude vás jeden výtlačok stáť omnoho menej, než keby ste zvolili atramentovú tlač. Spotrebný materiál – toner do laserovej tlačiarne, je stavaný na niekoľko tisíc výtlačkov. Náplň do atramentovej tlačiarne len na niekoľko stovák. A to je práve jedným z ukazovateľov, ktoré sa odrazia na výslednej cene.

Ak by ste si však chceli porovnať cenu výtlačku vzhľadom na domáce podmienky a podľa toho kupovať zariadenie, treba zvážiť niekoľko ďalších faktorov, ktoré možno napokon rozhodnú v prospech atramentovej tlačiarne. Tým najhlavnejším je obstarávacia cena. Tá je pri laserových tlačiarňach omnoho vyššia. Najmä, ak vravíme o farebných zariadeniach. Pokiaľ potrebujete tlačiť alebo kopírovať len občasne, vo výpočtoch na domáce použitie obstojí lepšie atramentová tlačiareň.

Viac informácií o kvalitnej tlači v domácich podmienkach nájdete v našom článku, ktorý rozlúskne dilemu, kedy tlačiť doma a kedy v profesionálnom štúdiu.

 

Je rýchlejšia atramentová alebo laserová tlačiareň?

Rýchlosť tlače nebýva rozhodujúcim ukazovateľom, ak tlačíte zopár strán v copycentre. Za zmienku však stojí, ak toho máte na tlač viac, prípadne potrebujete tlačiť väčšie množstvo dokumentov častejšie. Tu sa miska váh nakláňa na stranu laserovej tlačiarne. Prečo? Rozdiel hľadajte opäť v konštrukcii oboch strojov.

Keď si porovnáme technológiu laseru, ktorý sa dokáže pohybovať neskutočne rýchlo, len máloktorá veličina mu môže konkurovať. V našom prípade hovoríme o mechanickom pohybe tlačovej hlavy v atramentovej tlačiarni. Okrem toho, že je neporovnateľne pomalšia, nanáša farbu na papier postupne, akoby po riadkoch. Kým vám atramentová tlačiareň vytlačí napríklad záverečnú alebo diplomovú prácu, stihnete si dať jednu kávu.

 

Aký typ a aké množstvo dokumentov zvláda lepšie laserová a aké atramentová tlač?

Ako sme už vyššie spomenuli, nie je tak celkom jedno, čo potrebujete vytlačiť. Na základe toho si potom vyberáte technológiu tlače, ktorá je pre vás kvalitou, ale i cenou výhodnejšia.

Chcete tlačiť obrázky alebo fotografie? Dokumenty s veľkým množstvom grafov alebo prezentácie s farebnými prvkami? V tom prípade vyberajte atramentovú tlač. Pri použití toho správneho papiera na tlač budete s výsledkom určite spokojní.

Ak, naopak, potrebujete vytlačiť textové súbory alebo riešite napríklad najvýhodnejšiu tlač diplomovej práce, je pre vás laserová tlač najrýchlejšie riešenie za najlepšiu cenu.

 

Obsluhovanie veľkého tlačiarenského stroja v copycentre

 

Záverečné zhrnutie veľkého porovnania laserovej a atramentovej tlače

Mnohí často nevedia, že pri tlači v copycentre majú na výber, či chcú svoje dokumenty tlačiť na laserových alebo atramentových tlačiarňach. Samozrejme, v profesionálnych predajniach vás odborne vyškolený personál upozorní na výhody jedného i druhého riešenia. V opačnom prípade vám určite pomôže, ak sa budete rozhodovať podľa toho, či potrebujete tlačiť text alebo obrázky a akú kvalitu výtlačku v porovnaní s cenou požadujete.

Veríme, že vám v rozhodovaní pomôže aj naše porovnanie, vďaka ktorému získate vždy presne také výtlačky, aké očakávate.

 

NÁŠ TIP:

Ak potrebujete tlačiť diplomovú prácu s obrázkami vo vyššej kvalite, vyskúšajte obe tlače skombinovať. Postačí, ak strany alebo prílohy s obrázkami vytlačíte na atramentovej tlačiarni a zvyšok práce s textovým obsahom na tlačiarni laserovej.

Potrebujem vytlačiť a zviazať diplomovú prácu




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.