Ako zvládnuť posledný ročník na strednej? | Blog
.
19.09.2023      Čas čítania: 3 min.

Ako zvládnuť posledný ročník na strednej?


Stredoškoláci, gymnazisti a všetci tí, ktorých práve čaká posledný ročník, si už isto brúsia zuby na niekoľko zlomových momentov, ktoré ich tento rok zaručene neminú. Niektoré očakávajú tak trochu s obavami, iné, naopak, s neskrývaným nadšením.

Na ktoré udalosti sa musia stredoškoláci v maturitnom ročníku pripravovať už od prvých septembrových dní tak, aby nebol ich posledný rok v škole nepríjemnou spomienkou?

Mladí študenti kráčajúci po ulici po skončení školského vyučovania

Najdôležitejšie udalosti v maturitnom ročníku

Už nadpis napovedá o tom, aké prídavné meno sa bude v ich ústach skloňovať najčastejšie. Maturita. Tú možno zaradiť k tým obávanejším bodom programu. Predtým, než prvú skúšku života zložia, označia maturanti svoje hrude zelenou stužkou. Tí, ktorým sa bude za školou cnieť a plánujú v štúdiu pokračovať, stihnú dokonca aj prihlášky na vysoké školy.

Premýšľate práve aj vy nad tým, ako v poslednom ročníku preplávať s tým najlepším možným skóre vo svoj prospech?

Po návrate do školy po letných prázdninách je dobré vytvoriť si dobrý time management. Zistite, čo vás čaká, kedy sa čo naučiť a na čo sa pripraviť. Kľúčom bude dodržiavať naplánované dátumy, aby sa vám úlohy nekumulovali a vy ste sa vyhli nepotrebnému stresu.

Tieto zručnosti napokon využijete aj v budúcom zamestnaní alebo štúdiu na vysokej škole. Nie nadarmo sa totiž vraví, že maturitný ročník je prípravou na reálny život.

Stužková a maturitné oznámenia

Na začiatok jedna milá povinnosť. Maturitné oznámenia máte už vyriešené? Vtipná alebo nostalgická fotka na originálnom maturitnom oznamku je základ. Chýba vám inšpirácia? Určite sa pozrite na tieto skvelé tipy. Ak máte, naopak, v hlave super nápad, stačí nájsť firmu, kde ho zrealizujú presne podľa vašich predstáv. Stačí doplniť motto a nápaditý text, a voilá, dokonalé maturitné oznámenie je na svete.

Študenti, ktorí sa dobre bavia na svojej stužkovej

Cez zimu sa celkom isto zachová v pamäti stužková. Dievčatá v najnovších trendoch spoločenských šiat a chlapci v oblekoch ako vystrihnutí z katalógu. Originálny program, tak trochu spomienok na spoločne strávené chvíle v školských laviciach... a potom neviazaná zábava, ktorá doznie na tradičných dozvukoch. Celkom príjemné, hneď na začiatok. Nemyslíte?

Prihlášky na vysokú a veľtrhy vysokých škôl

Po tých príjemných bodoch programu prichádzajú na rad aj tie z druhého súdka. Povinnosti. Ak ste sa ešte nerozhodli,, kde študovať na vysokej škole, je čas začať s výberom. Popozerajte si webové stránky rôznych univerzít alebo vysokoškolské informačné portály. Zistite si kritériá prijatia, aby ste mohli včas začať s prípravou na prijímacie skúšky.

V súčasnosti sa konajú aj veľtrhy vysokých škôl, ktoré vám môžu poskytnúť cenné informácie o možnostiach štúdia. Prípadne, keď si vyberiete konkrétnu školu, zistite si dátum dňa otvorených dverí a navštívte ho. Na mieste vám poskytnú odpovede na všetky otázky týkajúce sa štúdia.

Taktiež si nezabudnite včas podať prihlášku na vysokú školu. V hre je vaša budúcnosť, preto sa nevypláca nNechať si túto administratívnu činnosť na poslednú chvíľu.

Príprava na maturitu

Príprava na maturitu je čosi, na čo by ste mali myslieť sústavne. Keďže pripraveným šťastie praje, celkom iste nadobudnete pevnú pôdu pod nohami, ak si maturitné otázky vopred sami vypracujete.

Ak nemáte vlastné poznámky alebo nemáte chuť ich písať, obráťte sa na starších spolužiakov a požiadajte ich o ich materiály. Dajte si aspoň záležať na tom, aby ste sa k nim nedostali po prvý raz počas akademického týždňa.

Nezabúdajte v maturitnom ročníku na mentálne zdravie

V maturitnom ročníku často kladieme dôraz na akademické úspechy a prípravu na budúcnosť. Avšak, mentálne zdravie a sebapoznanie sú rovnako dôležité aspekty tohto prelomového obdobia.

Maturitný ročník môže byť plný stresu, tlaku a neistoty. Je dôležité nájsť si čas na relaxáciu, meditáciu alebo iné aktivity, ktoré vám pomôžu udržať si pokojnú myseľ. Diskusie s kamarátmi, rodinou alebo odborníkmi môžu byť tiež užitočné pri hľadaní vlastnej identity a stanovení životných cieľov. 

Venujte sa sebe, svojim pocitom a emocionálnym potrebám. V konečnom dôsledku je to, ako sa cítite a ako sa poznáte, rovnako dôležité ako vaše akademické úspechy.

Koncoročná bodka

Tá predsa nesmie chýbať. Hoci eufória z úspešne absolvovanej maturitnej skúšky nie je už taká čerstvá, zaslúžite si ju, i keď o pár týždňov neskôr. Naplánujte si výnimočný koncoročný výlet a oslávte so spolužiakmi posledné spoločne strávené chvíle skôr, než sa rozpŕchnete do sveta. Hoci platí, že tie pravé priateľstvá nerozdelí vzdialenosť ani čas, vrátiť späť sa nedá ani jeden moment.

Kamaráti zo strednej školy sediaci vedľa seba v objatí

Chcem vytlačiť maturitné oznámenia online




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.