Ako využiť akademický týždeň na maximum | Blog
.
02.04.2024      Čas čítania: 3 min.

Ako využiť akademický týždeň na maximum?


Maturity sú každoročne skúškou, ktorá naruší pokojný spánok veľkému množstvu stredoškolákov. Patríte tento rok medzi nich aj vy?

V tom prípade sme si pre vás pripravili návod, ako môžete nadchádzajúci akademický týždeň využiť skutočne na maximum.

Ako využiť akademický týždeň na maximum

Akademický týždeň – efektívne vyplnenie každej minúty

Mnohí študenti sa na akademický týždeň spoliehajú ako na svoju poslednú záchranu. Je prirodzené, že prípravu na maturitu z niektorých predmetov zvládame rýchlejšie a jednoduchšie, no pri iných pociťujem miernu bezradnosť. Najmä s blížiacim sa termínom maturitnej skúšky.

Existuje však niekoľko rokmi (a najmä študentami) osvedčených rád, vďaka ktorým môže byť akademický týždeň čas, kedy sa dá ešte veľa zachrániť.

  • Vyberte si vhodný čas na učenie

Ako študent určite viete, kedy vám učenie sa ide najlepšie. Všeobecne platí, že sa človek najlepšie sústredí v dopoludňajších hodinách. Ak však patríte k výnimkám a najlepšie vám to páli v nočných hodinách, nebojujte s tým. Naplánujte si svoj deň s dostatočným odpočinkom, aby ste sa večer mohli naplno venovať učeniu.

  • Nájdite to správne miesto, kde sa učiť

Máte pocit, že sa steny vašej izby pomaly ale isto k sebe približujú? V tom prípade akademický týždeň strávený v priestore medzi nimi nie je ten najlepší nápad. Porozmýšľajte nad alternatívou. Zmena prostredia môže mať zázračný vplyv na vašu produktivitu. Prázdna izba u babičky na dedine? Opustený posed na okraji lesa? Študovňa v knižnici? Možností je hneď niekoľko. Skúste ich využiť a možno zistíte, že vám učenie ide skutočne ako od ruky.

Ako využiť akademický týždeň na maximum

  • Vypnite na chvíľu od sociálnych sietí a internetu

V dnešnej dobe sú sociálne siete a internet neoddeliteľnou súčasťou nášho života. Avšak, keď sa snažíme využiť akademický týždeň na maximum, môže nám pomôcť, keď si od nich nachvíľu dáme pauzu.

Odpojenie sa od nepretržitého prúdu informácií a notifikácií vám umožní lepšie sa sústrediť na učenie.

Nastavte si konkrétne časy, kedy si dovolíte kontrolovať sociálne siete, a zvyšok dňa ich nechajte bokom. Tento jednoduchý krok môže výrazne zvýšiť vašu produktivitu a sústredenosť.

Zlatým pravidlom pri sústredenom učení sú:

  • nerušivé prostredie (vypnutý telefón, aplikácie a sociálne siete)
  • prísun čerstvého vzduchu
  • denné svetlo alebo dostatočné nočné osvetlenie
  • uspokojené základné potreby (hlad, smäd, spánok a pod.)
  • Chce to systém a pozitívne myslenie

Myslieť už od prvých dní na to, že to jednoducho nezvládnete alebo nestihnete, ešte nikomu nepomohlo. Práve naopak. Uchopte to od začiatku za ten správny – pozitívny koniec a možno budete svedkom toho, že aj zázraky sa dejú.

  • Obmieňajte spôsoby učenia

Ak ste si dosiaľ mysleli, že jediný spôsob, ako sa pripraviť na skúšky počas akademického týždňa je memorovanie sa od rána do večera, vyvedieme vás z omylu. Okrem prestávok na jedlo a odpočinok si môžete svoj čas zorganizovať napríklad aj tak, že zaradíte iný spôsob ako čítanie si dookola.

Skvelou alternatívou je video alebo zvukový záznam. Ak ho nemáte, jednoducho si ho zaobstarajte. Nahrajte sami seba, ako učivo čítate. Ideálne z podkladov, ktoré si vopred pripravíte a zviažete napríklad do praktickej hrebeňovej väzby.

Potrebujem zviazať otázky do hrebeňovky

Takúto nahrávku môžete potom využiť napríklad pri pravidelnom behu, cvičení vo fitku alebo v čase, kedy sa budete presúvať hromadnou dopravou, či na bicykli. Určite však neodporúčame preháňať to. Aj vaša hlava a myšlienky potrebujú oddych. Doprajte si ho v optimálnej miere, napríklad pri iných prípravách, ktoré vás čakajú v maturitnom ročníku.

To najjednoduchšie na koniec a najťažšie na začiatok?

Určite sú pred vami témy, ktoré si zvládnete opakovať iba s bežným prečítaním. A naopak tie, ktoré vám už teraz naháňajú husiu kožu. Tie druhé si určite nenechávajte ako zlatý klinec programu. Najefektívnejší spôsob je striedať rôzne obtiažne otázky alebo priamo predmety. Nebudete tak pred sebou tlačiť balvan najťažšieho učiva a zároveň budete mať chvíľami pocit, že vám to skutočne ide jedna radosť.

Ako využiť akademický týždeň na maximum

 




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.