Ako správne nalepiť a odlepiť nálepku? Praktické rady | Blog
.
15.07.2021      Čas čítania: 4 min.

Ako správne nalepiť a odlepiť nálepku? Praktické rady


Skôr, než sa rozhodnete pre nový polep výkladu v predajni, reklamnú potlač formou nálepky v exteriéri alebo skrášlenie detskej izby pomocou veselých nalepovacích postavičiek, celkom iste sa vám zíde niekoľko dobrých rád, ktoré s lepením nálepky súvisia.

 

lepenie fólie na auto

 

Nuž, a ak ste si náhodou práve v copycentre vyzdvihli vytlačenú nálepku väčšieho formátu, príde vám tento článok naozaj vhod.

Dozviete sa:

  • ako čo najefektívnejšie nálepku nalepiť bez neželaných bubliniek a nerovností
  • ako si pripraviť povrch, na ktorý sa chystáte lepiť
  • ako môžete odlepiť aj staršie nálepky, ktoré sú neestetické alebo už neplnia svoj účel.

 

Lepenie nálepiek ako od profesionálov. Osvojte si najvhodnejší postup krok za krokom

Prvým krokom je dôkladne si zvážiť, akým spôsobom sa do lepenia nálepky pustíte. Ak ste už niekedy skúšali pracovať s väčšou nálepkou či potlačou, isto viete, že to nie je tak jednoduché, akoby sa na prvý pohľad mohlo zdať. Proces lepenia sa môže razom skomplikovať napríklad pri nevhodnom uhle, pod akým papier sťahujete, nečakaným posunom nálepky alebo, dokonca i v prípade, ak ste zabudli povrch dôkladne vyčistiť.

Čo všetko budete potrebovať a ako postupovať, aby všetko prebehlo hladko a nálepky pôsobili estetickým a profesionálnym dojmom?

 

Skôr, než sa do lepenia nálepky pustíte, nezabudnite na prípravu

Aj tí najskúsenejší polepovači vedia, že rovnako dôležitým bodom, akým je lepenie nálepky, je príprava samotného povrchu. Ten môže byť na prvý pohľad značne znečistený, avšak, do hry môžu vstúpiť aj nie príliš viditeľné nátery, zanesenie prachom alebo pozostatky z predošlých polepov.

Práve tieto faktory sú dôvodom, prečo je potrebné plochu pred lepením ošetriť a vyčistiť. Vo väčšine prípadov postačí teplá voda so saponátom či iným čistiacim prostriedkom, no niekedy je potrebné siahnuť aj po účinnejších zbraniach, akými sú napríklad lieh, technický benzín či špeciálne čističe na to určené. Vždy však dbajte o to, aby ste neporušili samotný povrch, na ktorý chcete nálepku nalepiť.

Čo však v prípade, ak je na mieste starší polep?

Ak sa jedná o klasickú papierovú nálepku staršieho dáta, väčšinou ju zvládnete odstrániť pomocou hubky na riad a teplej vody. Papier sa vo vode rozmočí a zvyšky lepidla postupne zošúchate drsnejšou stranou hubky. Ak to však nepostačuje, opäť raz odporúčame siahnuť po účinnejších prostriedkoch, ktoré lepidlo oslabia. Príkladom je lieh alebo dokonca i všadeprítomná dezinfekcia na ruky. Inou alternativou je dostupný zdroj tepla, napríklad fén, ktorý spôsobí nahriatie starého lepidla a tým aj jeho rýchlejšie odstránenie.

Podarilo sa? Tak teda, hor sa na samotnú aplikáciu nálepky!

 

nálepka na výklade

 

Ako lepiť nálepku na sucho – vhodné pri menších rozmeroch

Pod pojmom “lepenie na sucho” nehľadajte žiadne komplikované procesy. Znamená to totiž len to, že pri lepení nebudete potrebovať vodu, ktorá je v prípade druhého postupu nevyhnutná. Hovoríme teda o klasickom nalepení, kde rozmery nálepky (povedzme približne formát A3 – 297 x 420 milimetrov) nevyžadujú asistenciu niekoľkých osôb, ktoré by ju museli pridŕžať. Samozrejme, všetko záleží aj od šikovnosti a zručnosti osoby, ktorá nálepku aplikuje, a taktiež od obtiažnosti výrezu či dostupnosti plochy, kam ju plánujete umiestniť.

To, čo sa vám však aj pri klasickom nalepovaní zíde, je suchá handrička alebo plastová karta, prípadne špeciálna stierka, pomocou ktorej budete tlakom a jemným šúchaním nálepku pritláčať a zároveň vytláčať vzduchové bublinky – kašírovať.

 

Lepenie nálepky na mokro – platí, že pomaly ďalej zájdeš

Pri väčších formátoch nálepiek alebo komplikovanejších výrezoch sa osvedčil druhý spôsob ich nanášania, a to lepenie pomocou vody. Zásadný rozdiel spočíva v tom, že si okrem vyššie uvedených pomôcok pripravíte aj rozprašovač s vodou, ktorým pokropíte nielen povrch nálepky, ale taktiež plochu, ktorú plánujete polepiť. Alternatívou je jemná handrička a miska s teplou vodou, kam si ju budete v prípade potreby namáčať.

Práca s nálepkou sa vďaka vode zjednoduší, avšak treba rátať aj s väčšou opatrnosťou, nakoľko sa nálepka môže i jednoduchšie posunúť. Pri lepení na mokro tak pomocou stierky vytlačíte nielen prípadné vzduchové bubliny, ale aj vodu. Aby lepidlo plnohodnotne plnilo svoju funkciu, je potrebné počkať zhruba 2 dni, kým úplne zaschne a počas tohto obdobia nálepku nevystavovať prípadným mechanickým vplyvom, ktoré by ju mohli nenávratne porušiť. Tento proces môžete urýchliť pomocou fénu alebo iného zdroja teplého vzduchu.

Ak už ste dostali samolepku na požadované miesto a ste spokojní, menší zádrhel môže nastať v momente, ako budete odnímať prenosovú fóliu. Odliepa sa vám pôsobením vody spolu s fóliou aj nálepka? V takom prípade je potrebné opäť len počkať, kým lepidlo trocha zaschne a fóliu jednoducho odlepíte.

 

tlač samolepiek

 

Niekoľko dobrých rád na záver, aby lepenie nálepky nebolo katastrofou

  • vodu v miske majte po ruke aj v prípade, ak sa chystáte použiť postup lepenia na sucho, môže sa vám totiž zísť vo chvíli, keď už po ňu nebudete môcť odbehnúť
  • na kašírovanie používajte mierne ohybné karty, nie kreditky či preukazy, ktoré si môžete napokon aj nechtiac porušiť
  • papierovú časť nálepky (podklad) sťahujte vždy pod ostrým uhlom
  • skvelým pomocníkom je špendlík, pomocou ktorého môžete vzduchovú bublinu prepichnúť
  • prenosová transfer fólia je použiteľná niekoľkokrát
  • pri nalepovaní postupujte z horného stredu smerom do bokov a nadol

Ak už ste nasali všetky potrebné informácie, no stále vám chýba samotná nálepka či skôr inšpirácia, dobré rady a tipy nájdete aj v našom nedávnom článku o tom, ako navrhnúť nápaditú nálepku, ktorá predáva. V Printstudiu sme pripravení kedykoľvek vám ju pomocou profesionálnej veľkoplošnej tlače vyhotoviť, či prípadne pomôcť aj s jej návrhom.

Potrebujem vytlačiť nálepku




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.