Ako si vybrať vhodný papier na (nielen) kreatívne tlačoviny? | Blog

Vážení zákazníci, 

dovoľujeme si Vás informovať o plánovanej údržbe kartového systému Tatra banky, ktorá sa uskutoční dňa 27.04.2024 v čase od 00:00 hod. do 02:00 hod. v trvaní maximálne 60 min. V uvedenom čase nebude možné využiť službu CardPay/ComfortPay

Za spôsobený diskomfort sa vopred ospravedlňujeme.

.
30.04.2022      Čas čítania: 5 min.

Ako si vybrať vhodný papier na (nielen) kreatívne tlačoviny?


Aby mali vaše tlačoviny vizuál podľa vašich predstáv a splnili svoj účel, je potrebné dbať o niekoľko dôležitých parametrov. Okrem kvalitnej tlače a zodpovedajúceho vizuálu je tu ešte jedna podstatná vec. Viete, ako si vybrať papier?

kancelársky papier

 

Práve médium – vhodný papier, fólia, etiketa a podobne, totiž dokáže podtrhnúť alebo, naopak, úplne pokaziť tlačový výstup. Prečítajte si, z akých typov papierov vyberať, aké údaje na balení si všímať a ktorý druh papiera na čo použiť.

 

Gramáž, formát a ostatné parametre, ktoré by ste mali pri výbere papiera poznať

V skratke, nie je papier ako papier. Ešte zo školských lavíc si zrejme pamätáte minimálne na klasický papier a o niečo hrubší výkres. Ak ste však počas štúdia tlačili nejakú prezentáciu, prípadne neskôr v práci riešili veľkoformátovú tlač výkresov, projektov alebo reklamných bannerov, zrejme ste natrafili na väčšie množstvo papierov. Aké rôzne parametre by ste mali sledovať, ak neviete, ako si vybrať papier pre svoj tlačový výstup?

Gramáž papiera

Gramáž papiera je údaj, ktorý bežne nájdete na obale každého balenia papiera. Či už kancelárskeho, ozdobného alebo fotopapiera. Tento údaj udáva hmotnosť papiera v rozmere 1 meter štvorcový. Klasický kancelársky papier má najčastejšie 80 g/m2. Ak sa rozhodnete pre ťažší alebo lepšie povedané hrubší papier, je dobré overiť si, či je vhodný pre domácu tlačiareň.

Formát papiera

Ten najpoužívanejší – formát papiera A4, má rozmery 210 x 297 milimetrov. V tomto formáte nájdete nielen širokú ponuku kancelárskeho papiera, ale i ozdobné papiere na vizitky, oznámenia či iné tlačoviny. O niečo väčším, druhým najpoužívanejším, je papier formátu A3. Jeho rozmery sú dvakrát väčšie a používa sa najčastejšie napríklad na plagáty alebo tlač brožúr s výsledným formátom A4. Menej používané papiere sú tie s označením B. V prípade veľkoplošnej tlače sú rozmery najčastejšie udávané podľa typu reklamného nosiča (billboard, citylight ai.) alebo v konkrétnych rozmeroch podľa zadania. Cena materiálu s potlačou je udávaná v metroch štvorcových.

Opacita papiera

Opacita papiera určuje jeho priehľadnosť. Pri klasickej tlači v kancelárii alebo v prípade domácej tlačiarne tento údaj nezohráva veľkú úlohu. Ak však potrebujete tlač obojstrannú, papier s vyššou opacitou vám príde vhod. Podobne je to aj pri propagačných materiáloch či letákoch, ktoré potrebujete umiestniť na podklad, ktorý vyžaruje svetlo, prípadne je priehľadný.

Kvalita papiera

Kvalitu papiera udáva jeho trieda. Ten najkvalitnejší je označený písmenom “A”, papier z nižšou kvalitou nájdete s označením “B” alebo dokonca “C”. Prečo sa týmto údajom zaberať, ak neviete, ktorý papier si vybrať? V prípade kancelárskeho papiera je informácia o kvalite a jeho prašnosti dôležitá najmä z dôvodu, že vplýva na tlačiareň. Pri občasnej, domácej tlači, až tak nezaváži. Pri kancelárskych alebo často využívaných zariadeniach však môže výrazne ovplyvniť časté servisné zásahy a potrebné čistenie tlačiarne či kopírky.

tlačiareň na stole

 

Ako si vybrať papier, podľa typu alebo druhu?

Na trhu je hneď niekoľko druhov papierov, ktoré sa následne líšia výrobcom, formátom či rôznou dodatočnou úpravou. Medzi tie najčastejšie používané patria:

Kancelársky papier

Klasický kancelársky papier (ofsetový papier) sa predáva v balení po 500 ks a je neoddeliteľnou súčasťou každej kancelárie či domácnosti. Pri občasnej tlači v zásade nie je potrebné riešiť jeho vlastnosti. Ak však tlačíte alebo kopírujete na laserovom zariadení, dostupné sú kvalitnejšie papiere s vyššou belosťou, vhodné najmä pre prezentačnú tlač.

Recyklovaný papier

Záleží vám na ekológii a snažíte sa hľadať alternatívne riešenia aj v prípade tlače? Recyklovaný papier bude potom pre vás ideálnym riešením. Vhodný pre atramentové i laserové tlačiarne, dokonca i vo formáte A3. Jeho drobnou nevýhodou je, že nemôžete od neho očakávať konzistentnú a jasnú belosť.

Natieraný papier

Nájdete ho aj pod označením coated alebo kriedový papier. V lesklej aj matnej verzii sa môžete spoľahnúť na žiarivý a efektný tlačový výstup v špičkovej kvalite. Dostupné sú papiere natierané z jednej i oboch strán v rôznych formátoch a gramážou až do 300 g/m2. Najčastejšie sa používa v laserových zariadeniach, napríklad v prípade potlače prezentačných materiálov.

Ozdobný papier

Už názov napovedá, že papiere tohto typu sa vyznačujú akousi povrchovou úpravou. Či už je to jemná textúra v matenej, alebo lesklej verzii, tieňovanie alebo jemné flitre, ozdobné papiere často nájdete aj pod názvom vizitkové. Samozrejmosťou je vyššia gramáž, široká paleta farieb a odtieňov a taktiež o niečo vyššia cena. Ich použitie má najčastejšie ozdobný charakter, pre tlač rôznych kariet, oznámení a, samozrejme, vizitiek.

papier s kvetmi

 

Naše tipy: Ako si vybrať papier na tlač vizitiek, brožúr, plagátov a podobne?

Na záver prinášame niektoré konkrétne tipy, aký papier vybrať pre najčastejšie tlačoviny. Veríme, že vďaka tomuto prehľadu budete nabudúce v ponuke papiera zorientovaní. V profesionálnom printstudiu vám však vždy radi poradia nielen s kvalitnou tlačou, ale i s tým, ako si vybrať papier napríklad pre:

Vizitky, oznámenia, kalendáre

názov vizitkový papier napovedá, že bude na tlač vizitiek tým správnym. Jeho konkrétnejší výber je vhodné podriadiť dizajnu vizitky a taktiež jej finálnemu prevedeniu. Základom však je siahnuť po papieri s vyššou gramážou. Nielen z dôvodu reprezentatívneho, ale i toho praktického. Len si predstavte, koľko by vaše vizitky vydržali, ak by ste si zvolili tlač na klasickom, tenkom papieri? Podobne je to aj s oznámeniami či pozvánkami. Vyššia gramáž papiera je na mieste napríklad aj v prípade kalendárov (nástenných, mesačných a pod.), ktoré majú menej strán. Ideálnym výberom sú natierané kriedové papiere, najmä pre laserovú tlač.

Plagáty, bannery, billboardy

Všetky možno zastrešiť pod názvom veľkoplošná tlač. Najmä v prípade, ak ide skutočne o väčšie formáty. Médium, na ktoré sa tlačí, však nie je len papier. Najmä pri exteriérových riešeniach sa jedná o rôzne PVC materiály, etikety či fólie. V prípade interiéru ide napríklad o potlač do roll-up bannerov alebo plagátov. Ak plánujete výtlačok umiestniť napríklad za sklenú výplň (vitráž alebo moderný citylight), zvážte použitie matnejších papierov. Kombinácia skla a lesklého papiera môže totiž značne znížiť viditeľnosť vytlačených informácií. Samostatnú časť tvoria projektové dokumentácie. Tlač technických výkresov je riešená pomocou veľkoformátových papierov, ktorých výber závisí od požadovaného rozmeru, ale taktiež zariadenia – plotra, v ktorom by mali byť použité.

Náš TIP:
Hľadáte prenosné propagačné riešenie, ktoré zbalíte do pár minút a presuniete kamkoľvek potrebujete? Vieme o takom. Prečítajte si, čo všetko by ste mali vedieť o tlači roll-up bannerov.

Brožúry a interné dokumenty

Ak riešite dilemu, ako si vybrať papier pre domácu tlačiareň či multifunkciu, prípadne ste dostali za úlohu zabezpečiť papier do kancelárie, stačí sa riadiť vyššie uvedenými radami. Dôležitú rolu zohráva formát papiera, ale taktiež zariadenie, ktoré budete na tlač používať. Podľa intenzity tlače vyberajte kvalitu papiera, aby ste zohľadnili aj jeho prašnosť. Samozrejme, ak tlačte napríklad brožúry alebo iné prezentačné materiály, je možné kombinovať viaceré druhy papierov (hrubší či ozdobnejší pre obálku, klasický pre vnútorné listy).

Ideálnym riešením, keď si nie ste istí, ako si vybrať papier pre vaše tlačoviny, je poradiť sa s odborníkmi. Alebo sa spoľahnúť na profesionálnu tlač.

Potrebujem tlačiť




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.