Ako si vybrať nálepky? Poradíme vám, ako na to | Blog
.
29.01.2022      Čas čítania: 4 min.

Ako si vybrať nálepky? Poradíme vám, ako na to


Plánujete si nechať vyrobiť vlastné nálepky? Skvelý nápad!

Títo drobní pomocníci dokážu skvele označiť logom vaše produkty, výrobky alebo jednoducho odovzdať potrebné informácie ako napríklad návod na použitie všade, kde potrebujete. Nálepkami sú napokon i väčšie exteriérové polepy, ktoré si môžete nechať vyhotoviť na vozidlo alebo výklad obchodu.

 

biele nálepky

 

Ako si však vybrať tie správne?

Zhrnuli sme pre vás všetky potrebné informácie, ktoré vám pomôžu vo chvíli, keď sa rozhodnete nálepky zrealizovať.

 

Ako vybrať a objednať si nálepky, aby spĺňali vaše požiadavky?

Prvým krokom je, samozrejme, grafický návrh či dizajn nálepky. Ak nehovoríme vyslovene o nálepkách s jednoduchým textom, ktorých cieľom je odovzdanie informácií, napríklad o zložení produktu alebo návode na použitie, je na mieste nechať si vyhotoviť návrh u profesionálov. Tí vedia, ako navrhnúť nálepku s nápadom, ktorá predáva a v prípade, ak sa jedná o printové štúdio, odporučia vám najvhodnejší spôsob tlače a taktiež materiál, na ktorý nálepky vytlačiť.

Ak sa predsa len rozhodnete navrhnúť si vlastné nálepky či etikety vo vlastnej réžii, zrejme budete nad tým, ktorý typ tlače a materiál bude najvhodnejší, dlhšie premýšľať. Na čo sa teda zamerať?

 

Materiál na nálepky vyberajte podľa použitia a odolnosti. Aký je rozdiel medzi papierovými a PVC nálepkami?

Určujúcim parametrom je najčastejšie fakt, či budú nálepky použité v interiéri alebo exteriéri.

Papierové nálepky

V prípade vnútorných priestorov, ktoré nie sú vystavované častým mechanickým vplyvom, sú najjednoduchšou voľbou papierové samolepky. Okrem toho patria aj k lacnejšiemu variantu, ak ich porovnáme s nálepkami plastovými (z PVC materiálu).

Plastové (PVC) nálepky

Tieto môžete pokojne použiť aj v exteriéri. Okrem vody odolajú i oderu, UV žiareniu či iným vplyvom, ktoré by životnosť papierovej nálepky nekompromisne zničili.

Aj v prípade PVC nálepiek je však k dispozícii hneď niekoľko druhov. Klasická samolepka v matnom, lesklom alebo transparentnom prevedení, je vhodná do exteriéru a často po nej siahajú aj zákazníci, ktorí hľadajú odolnú interiérovú nálepku. Životnosť klasickej monomerickej nálepky v podmienkach exteriéru je zhruba dva až tri roky.

Ak hľadáte odolnejšie riešenie, správnou voľbou nálepky na polymerickej samolepiacej fólii. Tie odolne priľnú aj k mierne vlnitému povrchu a svoj vzhľad si zachovávajú približne dvojnásobne dlhšie než monomerické nálepky.

 

exteriérové nálepky na zemi

 

Unikátne nálepky bez lepidla

Tie najodolnejšie nálepky si však môžete zadovážiť pomocou technológie, ktorá, pozoruhodne, nevyužíva žiadne lepidlo. Samolepiaca Yupo Taco fólia (z japonského slova „chobotnica“) sa pomocou mikroprísavnej technológie YUPOTako® dokonale prisaje na hladký povrch. Výhodou je, že neobsahuje žiadne plasty, nezanecháva nevzhľadné bublinky a veľmi ľahko ju odstránite či opätovne obnovíte jej lepiacu schopnosť s použitím malého množstva vody.

 

Rozmer nálepky z jedného kusa má svoj limit. Ako vyskladať viac nálepiek na jeden hárok?

Vďaka veľkoformátovej tlači dnes nie je problém vytlačiť nálepky, ktoré dokážu označiť veľké plochy či polepy vozidiel. Kvôli jednoduchšej aplikácii sú však často rozdelené na niekoľko častí. Faktorm, ktorý napokon limituje rozmer nálepiek v jednom kuse, je potlačiteľná časť etikety/fólie a tlačový rozsah plotra.

V prípade, ak sú vaše nálepky menších rozmerov, môžete si ich nechať vytlačiť na hárky rozmeru A4 alebo A3. Podľa informácií uvedených vyššie si vyberiete materiál – etiketu, na ktorú chcete nálepky potlačiť, a hotové etikety obdržíte už narezané na hárku pre lepšie odlepovanie. Výrez nálepiek je pravidelných tvarov, ako napríklad kruh, štvorec, obdĺžnik, ovál s minimálnym priemerom 3 centimetre.

Náš TIP:

Pri príprave podkladov na tlač nálepiek na hárkoch nezabúdajte na okraje okolo jednotlivých kusov. Podľa toho, či sú s farebným podkladom, alebo bez, je potrebné dodržať vzdialenosť minimálne 2 – 4 milimetre. Ak má potlač presah (maximálne 2 milimetre za okrajom orezu), môžu sa jednotlivé nálepky navzájom dotýkať.

 

Povrchová úprava zvýši odolnosť nálepky

Odolnosť a vlastnosti samotnej nálepky určuje najmä vybraný materiál a kvalita tlače. Avšak, tieto vlastnosti dokáže vyzdvihnúť aj povrchová úprava. Okrem toho, že vplýva na vzhľad nálepky (lesk/mat), zvyšuje aj jej odolnosť voči vonkajším aj vnútorným mechanickým vplyvom, ako je napríklad častý oder. Povrchovú úpravu je pri niektorých typoch nálepiek možné zabezpečiť pomocou dodatočnej laminácie.

Ak sa rozhodujte medzi lesklou a matnou nálepkou, záleží najmä na vašich preferenciách. V prospech matnej nálepky však hovorí fakt, že pri použití v exteriéri alebo na mieste, kam dopadá veľká časť slnečných lúčov, dokáže matná úprava lepšie spracovať neželené odrazy a odlesky.

 

Narezané na hárkoch alebo vyrezávané nálepky po kuse? Rozhodnite sa podľa účelu

Vďaka presným laserom dnes nie je problém ani výrez nálepiek nepravidelných tvarov. Ak už ste sa rozhodli pre konkrétny typ materiálu, porozmýšľajte aj nad tým, ako sa vám v prípade menších nálepiek bude s nimi pracovať.

Rozhodli ste sa pre nálepky na hárku? Okrem možnosti, kedy ich obdržíte na hárku vopred narezané (ostávajú na hárku, z ktorého ich v požadovanom pravidelnom tvare odlepíte), je možné objednať si nálepky vyrezané z hárka (každá nálepka zvlášť). Táto možnosť je skvelá v prípade, ak nálepky neaplikujte priamo vy, ale ich napríklad rozdávate na detskej párty alebo účastníkom seminára.

 

notebook polepený nálepkami

 

Pri cene nálepky zohrávajú veľkú rolu množstevné zľavy

Cena nálepiek sa v prípade veľkoplošnej tlače odvíja od metroch štvorcových podľa konkrétneho materiálu, ktorý si na vyhotovenie nálepiek zvolíte. Platí však, že čím väčšie množstvo (rozmer) vznikne, tým je cena za nálepky nižšia. Vďaka množstevným zľavám tak získate nálepky za výhodnejšiu cenu.

Pozor však aj na minimálne účtované množstvá vo veľkoformátovej tlači. V prípade, ak potrebujete menej než pol metra štvorcového potlače, je väčšinou výhodnejšie siahnuť po hárkovej tlači.

Napokon, aj cena tlače nálepiek na hárky závisí od typu etikety, na ktorej budú nálepky vytlačené. Vyrezanie z hárku ovplyvňuje výslednú cenu smerom nahor.

Nenašli ste odpoveď na otázku, ktorú ste potrebovali v súvislosti s tlačou nálepiek vyriešiť? Alebo máte netradičné požiadavky a zaujíma vás výsledná cena, ktorú za konkrétne nálepky zaplatíte? V tom prípade nás neváhajte kontaktovať, v Printstudiu vám radi poradíme.

Vytlačiť nálepky




Pridať komentár


Povinný údaj, v diskusii sa nebude zobrazovať

Meno/prezývka, bude zobrazené v diskusii

Žiadne komentáre

NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.