Ako si jednoducho upraviť fotky pred tlačou? Poradíme vám | Blog
.
16.08.2020      Čas čítania: 4 min.

Ako si jednoducho upraviť fotky pred tlačou? Poradíme vám


Plní sa vám pamäť na telefóne alebo foťáku rýchlosťou blesku? Ak ju už potrebujete prečistiť a radi by ste si niektoré zábery nechali premeniť do tlačovej podoby, tlač fotiek vás neminie. Celkom isto sa však medzi tými skvelými zábermi z dovolenky alebo špeciálnej udalosti nájde niekoľko, ktoré neminie potrebná úprava fotiek.

fotograf si prezerá výtlačok fotky

Vedeli ste, že si fotky môžete upraviť aj sami? Stačí, ak dodržíte niekoľko potrebných zásad a výsledokvytlačené fotky bez chybičiek krásy môžete držať v ruke už onedlho.

 

Úprava fotiek, ktorú zvládnete aj z pohodlia domova. Ako ju zvládnuť bez chýb?

Prvou otázkou, ktorú si treba ujasniť je, prečo chcete fotku upravovať. Najčastejšie je to práve jej znížená kvalita alebo ostrosť, prípadne je záber príliš tmavý, alebo naopak bledý. Menej často sa stane, že potrebujete z fotky len určitý výrez, no i v tomto prípade si dokážete pomôcť a získať tak fotku presne podľa svojich požiadaviek. Čo všetko budete k tomu potrebovať?

 

Programy a software na úpravu fotiek

Skôr, než sa do úpravy fotografie pustíte, mali by ste zvážiť, čo všetko potrebujete vylepšiť. Podľa toho ľahko nájdete vhodný program, v ktorom môžete začať čarovať.

Základné úpravy, akými je jas, kontrast či intenzita fotky, zvládnete poľahky dokonca vo svojom smartfóne. Bez toho, aby ste museli sadnúť k počítaču či notebooku upravíte záber z kamery mobilného telefónu dokonca pomocou prednastavených filtrov, ktoré vám uľahčia prácu i čas.

Ak však idete upravovať viacero fotiek, prípadne na jednom zábere je toho na korektúru o niečo viac, budete musieť zrejme siahnuť po niektorom z dostupných programov, ktoré sú na to určené. Prvé miesto v programoch na úpravu fotografií drží stabilne známy Photoshop, ideálne vždy v najnovšej verzii. Vlajková loď celosvetovo známeho balíku Adobe prináša detailné nástroje na úpravu fotiek a obrázkov už roky. Dokonca i tí najväčší machri nepoznajú všetky možné a dostupné vylepšenia, vďaka ktorým vznikajú nielen vylepšené zábery z rodinnej dovolenky či prázdnin, ale i dychberúce grafiky a kompozície. Ak sa radi vzdelávate a objevujete nové možnosti, je Adobe Photoshop tou správnou šálkou kávy práve pre vás.

úprava fotky v mobile

Nechcete do programu na úpravu fotiek investovať príliš veľa, prípadne by ste sa uspokojili aj s online verziou zdarma? Potreby základných úprav vašich záberov pred tlačou dokonale vyrieši obľúbená Canva alebo BeFunky, kde si bonusové nástroje môžete dopriať vo vyšších, platených verziách.

 

Hlavné zásady pri úprave fotiek. Čomu sa vyvarovať?

Hoci to dosiaľ možno znelo tak trochu jednoducho, možno vás prekvapí, keď počas editovania fotografie natrafíte na množstvo nastavení a nástrojov, ktoré môžete využiť. Pravdou je, že fantázii sa medze nekladú a ak by ste radi nejakú originálnu fotku, ktorú si následne založíte do vášho ručne robeného rámiku, skúšaním a metódou pokus-omyl sa vám podarí aj vskutku avantgardný kúsok.

NÁŠ TIP:

Niekoľko nápadov na výrobu originálneho rámiku na fotku nájdete v našom nedávnom článku Vytlačiť fotky nestačí. Vložte ich do originálneho rámiku z vlastnej dielne.

Ak však chcete upravovať najmä tie základné “nedostatky” vašich momentiek, máme pre vás niekoľko rád, ktoré vám pomôžu dosiahnuť potrebnú kvalitu fotiek na tlač bez toho, aby ste sa hodiny trápili nastavovaním jednotlivých parametrov.

 

RADA PRVÁ – PRE JAS A KONTRAST JE SMERODAJNÁ BIELA FARBA

Toto pravidlo platí obzvlášť pre fotky, ktoré boli vytvorené niekde v interiéri. Ak sa vám zdá byť fotografia príliš tmavá, mali by ste vedieť, že po jej vytlačení bude váš dojem ešte silnejší. Preto je namieste trošku sa pohrať s rovnováhou kontrastu, jasu a intenzity. Ako vedieť, kedy ste to neprehnali? Orientujte sa podľa bielej farby. Tieto parametre by ste mali nastavovať tak, aby biele časti na fotografii dosiahli intenzívne a jasné odtiene.

 

RADA DRUHÁ – AK CHCETE TLAČIŤ FOTKY, POHĽADAJTE ORIGINÁL

V dnešnej dobe sociálnych médií sa často stáva, že namiesto originálneho záberu odošleme do tlače ten, ktorý sme odoslali prostredníctvom rôznych messengerov alebo e-mailu. Prípadne stiahli a uložili priamo z Facebooku alebo Instagramu. V rukách potom držíme menej kvalitnú fotografiu, než tá, ktorú sme obdivovali na displeji. Prečo je tomu tak? Aby sme mohli veľké fotky zdielať medzi svojimi priateľmi alebo si posielať momentky hoci len tak, pre potešenie, prichádza zo strany média k automatickému zmenšeniu veľkosti fotografie. Ak si vyberáte fotky na tlač napríklad zo svojho telefónu, tento rozdiel sotva postrehnete. Preto by ste sa mali vždy presvedčiť, že fotografia, ktorú ste práve poslali vytlačiť online, je originálom.

 

RADA TRETIA – NEPREŽEŇTE TO S RETUŠOU

Na dobre a kvalitne upravenej fotke nie je vidno, že by bola upravovaná. Ak sa však do toho doslova “zažeriete”, môže sa stať, že vám uletí ruka a vy to tak trochu prepísknete. Výsledkom je prehnaná retuš a použitie príliš okatých efektov, ktoré doslova zmenia pôvodnú emóciu fotky. A pre tú ste si ju predsa vybrali, či nie? Príkladom je prílišné presvetlenie – jas, kedy majú osoby doslova vybielené bielka očí a pripomínajú tak osoby z inej dimenzie alebo neprirodzené vyhladenie kontúr a plôch, keď človek na zábere pripomína voskovú figurínu.

grafička retušuje portrét

Chystáte sa vytlačiť si fotky, no nie všetky sú presne podľa vašich predstáv? V tom prípade veríme, že vďaka našim radám a tipom získate zábery, ktoré splnia vaše očakávania. Správna úprava fotiek je prvým krokom k nim. Jednoducho si ich môžete potom nechať vytlačiť aj z pohodlia svojho gauča a to dokonca v rôznych rozmeroch.

Chcem vytlačiť fotky




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.