Ako sa nakopnúť k písaniu diplomovky v lete | Blog
.
04.07.2023      Čas čítania: 4 min.

Ako sa nakopnúť k písaniu diplomovky v lete? Vyskúšajte naše tipy


Niektorí ju už majú za sebou, iných ešte len čaká. Diplomovka je možno formalitou, ale bez nej len ťažko preleziete dokončenie vysokej školy. V lete je jej písanie ešte o čosi náročnejšie ako inokedy. Ako sa k nej prinútiť, keď je vonku pekne a vás to ťahá k vode? Prinášame vám jedinečné tipy, ako sa prinútiť aj počas krásnych slnečných dní a naštarovať svoj mozog a kreativitu.

Dievča leží v knihách na stole

Obhajoby diplomových prác sa zvyčajne konajú v máji alebo júni. Spolu so štátnicami uzatvárajú päť ročné štúdium na vysokej škole a prinášajú na istú chvíľu do vášho života aj trochu stresu.

Avšak nie všetci majú to šťastie, že môžu školu ukončiť už pred letom. Niektorí ju totiž musia krvopotne dorábať v lete, zatiaľ čo ich kamaráti leňošia pri vode a chytajú slnečné lúče... Prvé kolo odovzdania jednoducho nestihli a obhajoba ich čaká v auguste. Alebo je pre nich odklad diplomovej práce nutný kvôli pracovným povinnostiam, keďže študujú externe.

Otázkou teda ostáva, ako nabrať motiváciu a zvládnuť diplomovku čo najľahšie?

Pri diplomovke začnite tou najťažšou časťou

Je pre vás najväčšou tragédiou teoretická časť? Alebo sa neviete prinútiť k praktickej časti, ktorá sa vám zdá až príliš namáhavá? Začnite práve ňou. Ak postupne dokončíte to, čo je z celej záverečnej práce najťažšie, odpadne vám zo srdca bremeno. Ostatné časti diplomovej práce už potom budú maličkosťou.

Keď píšete, záverečnú prácu, nerobte nič iné

Každému z nás je asi dobre známy pojem prokrastinácia. Je to taký červíček v našej mysli, ktorý nám v čase, keď sa chceme učiť, našepkáva, aby sme šli upratovať, pozreli si správy na Instagrame alebo len jednu časť seriálu. Veď len na chvíľu a potom sa vrátime naspäť k svojej práci. :-)

Aby ste však odkladaniu vecí úplne nepodľahli, stanovte si pevné časy na písanie. Ak sa vám najlepšie pracuje doobeda, vyhraďte si na prácu napríklad dve hodiny, ktoré sa ale budete naplno sústrediť. Robte si medzi nimi iba krátke pauzy. Pomôcť by vám mohla aj známa metóda Pomodoro.

Bez motivácie nie sú koláče alebo ako sa odmeníte vy po dopísaní diplomovky.

Hlavnou motiváciou by malo byť dokončenie školy, však? To však pre mnohých nie je dostatočne zaujímavé. :-) Preto ak sa chcete nakopnúť, skúste si dať iný typ motivácie, napríklad taký, že po obhajobách pôjdete na vysnívanú dovolenku. Nájdite niečo, kvôli čomu sa vám oplatí obetovať pár týždňov na napísanie a dokončenie diplomovej práce.

Občas aj oddychujte a zabávajte sa

Počas písania, nezabudnite na to, že si potrebujete aj oddýchnuť. Čas, keď nepracujete, vyplňte činnosťami, ktoré vás bavia: choďte si zaplávať, opaľovať sa, na túru alebo s kamarátmi na pivo. Vtedy zabudnite na školu a všetky povinnosti. Bez dostatku spánku a regenerácie budete len nervózni a nesústredení.

Začítajte sa do príbehu

Dobrá kniha vás prenesie do iného sveta. Vďaka tomu nielen zabudnete na starosti s diplomovkou, ale príbeh vás môže aj inšpirovať pri písaní. Okrem fikcie môžete siahnuť aj po odborných knihách, ktoré vám pomôžu s každodenným životom.

Čítanie zlepšuje predstavivosť, sústredenie a rozširuje vedomosti. Je mentálnou stimuláciou, vďaka ktorej odbúrate stres. Vďaka čítaniu si takisto rozšírite slovnú zásobu, ktorá sa vám pri písaní diplomovej práce bude rozhodne hodiť.

Určite máte doma na polici nejednu neprečítanú knihu. Vezmite si ju najbližšie k vode, alebo sa začítajte pred spaním.

Zahrajte sa logické hry

Kedy naposledy ste skladali puzzle alebo Rubikovu kocku? Vyberte karty, šach, alebo lúštite sudoku, hranie hier je skvelým spôsobom, ako sa odreagovať a prebrať myseľ. Hranie hier je mentálnou výzvou, pri ktorej sa naštartuje mozog, a zároveň sa pri nej zabavíte. Okrem toho tiež zlepšuje pamäť a koncentráciu.

Podľa vedcov mozgu pomáha aj hranie videohier. Zlepšuje schopnosť rýchlo sa rozhodovať, plánovať a vytvárať nové stratégie.

Rozhýbte sa

Pohyb preberie nielen myseľ, ale aj telo. Je vedecky dokázané, že cvičenie zlepšuje činnosť mozgu, a dokonca podporuje tvorenie nových neurónov. Pomôže vám zbaviť sa stresu a nadopuje vás endorfínmi.

Obujte si kolieskové korčule, bežecké tenisky alebo si zacvičte jogu. Ak je na vás letné počasie príliš horúce, choďte si zaplávať do bazéna alebo do prírodného jazera. Skvelou aktivitou je tiež obyčajná prechádzka. Čerstvý vzduch a zvýšená hladina serotonínu vám pomôžu pri práci.

Zajedzte si

Aj jedlo vám môže pomôcť, keď potrebujete naštartovať mozog. Chia semiačka alebo banány vám dodajú energiu, čučoriedky zase pomôžu so zlepšením pamäte. Keď chcete počas písania chrúmať niečo zdravé, čo preberie váš mozog, nasypte si do misky hrsť vlašských orechov. Orechy obsahujú antioxidanty a omega-3 mastné kyseliny, ktoré vášmu mozgu prospejú.

Dávate prednosť niečomu sladkému? Siahnite po horkej čokoláde, ktorá produkuje endorfíny a vďaka flavonoidom zlepšuje prúdenie krvi do mozgu. A áno – nemožno zabudnúť na milovanú kávu. V lete do nej môžete hodiť niekoľko kociek ľadu.

Podarilo sa vám diplomovú prácu dokončiť? Hor sa do tlače diplomových prác vo Faxcopy

Ak všetky uvedené body splníte, určite sa vám podarí diplomovku dopísať rýchlejšie, ako by ste čakali. Tlač diplomovej práce aj s viazaním si potom môžete s dobrým svedomím objednať v niektorej z našich predajní Faxcopy alebo online.

Chcem si objednať diplomovku




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.