Ako sa kedysi vyrábali pečiatky: Nazrite do dávnej histórie | Blog
.
14.09.2017

Ako sa kedysi vyrábali pečiatky: Nazrite do dávnej histórie


História pečiatok je bohatá a podľa archeológov siaha až do obdobia 4 – 5-tisíc rokov pred naším letopočtom. Od hlinených pečatidiel prešiel tento kancelársky pomocník naozaj dlhú cestu. Viete, kde sa to všetko začalo?

 

historická listová súprava s pečaťou

 

Namiesto atramentu ovocná šťava

Prvé pečiatky sa vyrábali už niekoľko tisíc rokov pred začiatkom nášho letopočtu v Indii. Boli vyformované z blata. Namiesto do atramentu sa namáčali do štiav z ovocia, bylín či korenín, do odvaru z kôry alebo iných prírodných materiálov.

Neskôr sa ako materiál na výrobu pečiatok objavila trvanlivejšia koža. Odtlačkami predchodcov pečiatok sa označoval najmä dobytok a remeselné výrobky, neskôr sa overovala pravosť dôležitých dokumentov, zmlúv a dokonca aj samotných kuriérov, ktorí prinášali dôležité listy.

 

Zlatá éra pečatidiel

Prelom v pečiatkovaní znamenal vynález pečatenia do vosku a s ním aj unikátne pečatidlá, vyrezané do kameňa, kostí a neskôr vyrazené do kovu. Vtedajší rytci mali naozaj ťažkú prácu, pretože každé pečatidlo bolo vzácny originál a znamenalo dlhé hodiny ručnej práce. Prvé pečatidlá do vosku sa objavili dokonca už v období starobylej Mezopotámie, teda okolo 3-tisíc rokov pred naším letopočtom.

 

Najdôležitejší vynález je od Krištofa Kolumba

Gumenú pečiatku používame už asi 500 rokov a touto technológiou sa vyrába dodnes. Objav kaučuku a z neho vyrobenej gumy pochádza z obdobia krátko po objavení Ameriky. Pri jednej z výprav Krištofa Kolumba námorníci náhodou objavili pružnú hmotu, ktorú používali domorodci. Názov kaučuk dostala podľa hračky v podobe lopty, s ktorou sa hrali.  

Keď potom v polovici 19. storočia Charles Goodyear objavil, že kaučuk zmiešaný so sírou vytvorí pružný a vysoko odolný materiál – gumu, bol už len krôčik k výrobe pečiatok, aké poznáme dnes. Pružná gumená pečiatka dobre prenáša pečiatkovací atrament a odtlačok pečiatky je zreteľný a stály. Na rozdiel od minulosti sa však už dnes pečiatky dokončujú laserovou technológiou.

 

Pečiatka je sprievodcom životných udalostí aj užitočnou pomôckou pri učení

Dnes pečiatky stále slúžia najmä na overenie pravosti dokumentov – zmlúv, vysvedčení, či diplomov. Ich funkcie sa však rozšírili. Vlastnou pečiatkou dnes umelci aj remeselníci značia svoje originálne výrobky. Doma za pomoci štýlovej pečiatky môžeme označiť svoje ručne pečené keksíky či koláčiky. A detskí psychológovia či učitelia potvrdia, že pečiatkovanie milujú aj deti. Rozvíja v nich totiž hravosť a zmysel pre detail.

 

Páčila by sa vám vlastná pečiatka?

Pečiatka sa stala malým, ale nesmierne cenným pomocníkom pri práci, hre aj v učení.

Ak aj vy túžite po vlastnej a modernej pečiatke pre váš biznis či pre rozvíjanie hravosti vašich detí, určite si pozrite ponuku Printstudia, kde pre vás vyrobíme vlastné pečiatky presne podľa vašich predstáv. Určite si vyberiete takú, ktorá dá originálny punc vašej osobnosti každému dokumentu, obalu či remeselnému výrobku.

 

Chcem vlastnú pečiatku

 




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.