Ako ochrániť dom, keď idete na dovolenku | Printstudio.faxcopy.sk | Blog
.
22.05.2023      Čas čítania: 3 min.

Ako ochrániť dom pred odchodom na dovolenku


Leto sa blíži a s ním prichádza aj čas dovoleniek, výletov a spoznávania. Chystáte sa aj vy za teplom alebo vás čaká dlhšia služobná cesta, počas ktorej ostane vaša domácnosť opustená? V tom prípade sú nasledujúce rady určené práve pre vás. Najmä, ak nechcete zo svojho domu urobiť ľahký terč pre zlodejov.

Lupič prichytený pri čine priamo pred domom aj s lupom v ruke

Zabezpečenie domu pred odchodom na dovolenku môže byť pre mnohých majiteľov domov stresujúce. Avšak existuje niekoľko jednoduchých krokov, ktoré môžete podniknúť, aby ste ochránili svoj dom a mohli sa na dovolenke cítiť pokojne a bezpečne.

5 tipov, ako zabezpečiť domácnosť pred vlámaním počas vašej dovolenky

Zrejme vám automaticky napadne – alarm. Spoľahlivý zabezpečovací systém dnes patrí takpovediac k základnej výbave každej domácnosti. Jeho napojením na pult ochrany, miestnu políciu alebo bezpečnostnú službu určite neurobíte krok vedľa. Existuje však ešte niekoľko možností, ako znížiť riziko potenciálneho záujmu lupičov alebo vandalov. Zaujíma vás, ktoré sú to?

1. Dojem obývaného domu

Kedysi to tak fungovalo bežne, no dnes často ani nevieme, kto je naším susedom. Táto vedomosť a dobré vzťahy so svojím okolím vám ale v prípade, ak odchádzate na dovolenku, môžu byť viac než nápomocné. Ak je totiž váš dom v hľadáčiku zlodejov, prípadne po ňom len pokukujú, všímajú si najmä detaily, ktoré vašu neprítomnosť prezradia.

Riešenie? Poproste susedu, aby vám raz za čas vymenila topánky pred dverami, vybrala plnú schránku, alebo presunula čosi na priedomí. Ak sú vaše vzťahy so susedmi nadštandardné, máte vyhraté. Zjavná manipulácia so žalúziami, roletami alebo chvíľkové zapnutie svetla podvečer odradí každého potenciálneho vlamača.

2. Starý dobrý chlpatý alarm

Niekedy môžu aj tie najlepšie zabezpečovacie systémy zlyhať. Mnohé z nich dokážu zlodeji dokonca odpojiť tak, že sa do vašej domácnosti dostanú za pár minút. Ak nechcete nič nechať na náhodu, poistite sa. Ideálne štvornohým kamarátom s tak trochu väčšími rozmermi a najmä odstrašujúcim chrupom. To však len v prípade, že máte opäť dobrého suseda alebo kamaráta, ktorý vášho chlpáčika príde nakŕmiť, doplniť mu vodu a trochu sa s ním poprechádzať. Niekedy možno postačí zastrašiť potenciálnych vandalov hliníkovou ceduľkou alebo tabuľkou z tvrdeného plastu s motívom psa na bráne, ktorá aj okoloidúcemu jasne napovie, koho teritórium je priamo za ňou. Tuctové "pozor, zlý pes" môžete nahradiť vtipným varovaním alebo jednoduchým a jasným oznamom. 

Vlčiak s vycerenými tesákmi, ktorý útočí na ruku cudzieho človeka

Vyrobiť ceduľku na bránu

 

3. Nezabudnite zabezpečiť aj záhradu

Dom je jedna vec, a ak v ňom máte nainštalovaný alarm, máloktorí zlodeji si trúfnu na jeho vykradnutie. Omnoho ľahšie však môžu vyrabovať veci z vašej záhrady, ak sa pred odchodom na dovolenku dostatočne nepripravíte a nezamyslíte nad týmto krokom. Pred odchodom na dovolenku je dôležité zabezpečiť tieto veci tak, aby boli v bezpečí pred krádežou alebo poškodením.

Jedným z najlepších spôsobov, ako zabezpečiť záhradné náradie a nábytok, je ich uskladnenie v interiéri vášho domu alebo v uzamknutom záhradnom domčeku.

A ak niečo predsa musí ostať vonku, spravte to hlavne nenápadne. Čím menej viditeľné sú vaše veci z ulice, tým menej sa stávajú cieľom pre neprajníkov.

Nakoniec, mali by ste tiež zvážiť zabezpečenie vašej záhrady ako celku. Mohli by ste nainštalovať bezpečnostné kamery alebo detektory pohybu, ktoré vám môžu upozorniť na akúkoľvek podozrivú aktivitu v okolí vášho domu.

4. Fotky na sociálnych sieťach

Nedá nám nespomenúť ešte jednu vec. Niekedy si to sami možno neuvedomujeme, ale zlodejom tak trochu podávame pomocnú ruku. Do svojich domácností, ale i životov často púšťame neobmedzené množstvo ľudí. Pridávate aj vy fotky z dovolenky na sociálne siete? Ešte k tomu ako verejne dostupné? V tom prípade sa nečudujte, pretože ste práve vďaka Facebooku, Tiktoku alebo Instagramu celému svetu prezradili, že kým si vy užívate na dovolenke, vaša domácnosť zíva prázdnotou.

5. Nepriateľské aplikácie

Napokon ešte jedna vychytávka, ktorá vás vo svete najmodernejšej techniky, dát a aplikácii dokáže nečakane ohroziť. Máte vo svojom telefóne zapnutú automatickú polohu, ktorá zaznamenáva každý váš krok? Nuž, potom stačí malá nepozornosť, nevinný status o počasí, alebo vytúžené víťazstvo v obľúbenej hre na sociálnej sieti, a vaše malé tajomstvo je vonku. Pred odchodom na dlhší čas si preto nezabudnite lokalizáciu vypnúť, vyhnete sa tak neželanému úniku informácií.

Žena si na dovolenke fotí výhľad na mesto

Ale aby sme nezneli len prísne a vážne, ponúkame vám aj malý tip pre vaše krásne spomienky. Nechajte si po návrate domov, ktorý po prečítaní týchto rád určite plnohodnotne zabezpečíte, vytlačiť fotografie z dovolenky. A ak si lámete hlavu nad otázkou, prečo ich vytlačiť, keď ich môžete aj pohodlne uložiť do počítača? Prečítajte si v našom článku na blogu.




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.