7 jednoduchých tipov, ako fotiť krajšie zábery pomocou mobilu | Blog
.
06.10.2022      Čas čítania: 5 min.

10 jednoduchých tipov, ako fotiť krajšie zábery pomocou mobilu


Ruku na srdce. Kedy ste naposledy použili fotoaparát na bežné každodenné snímky a kedy ste siahli po foťáku v mobile? Fotenie pomocou mobilu sa stalo dostupnou a rýchlou možnosťou, ako zachytiť čaro momentu hocikedy si zmyslíme. A aby to čaro naozaj stálo za to, existuje niekoľko skvelých, a zároveň veľmi jednoduchých tipov, ako môžete aj foťákom v mobile urobiť omnoho krajšie snímky. Poznáte ich?

žena si robí selfie so psom

 

S bleskom či bez blesku, vychytávka na spúšť alebo tajomstvá kompozície. Fotenie pomocou mobilu zvládnete ako profík

Väčšina smartfónov má dnes zabudované vysokovýkonné fotoaparáty. Najnovšie modely majú viac megapixelov a lepšie obrazové snímače ako kedykoľvek predtým, pričom niektoré majú dokonca dve alebo tri šošovky namiesto štandardnej jedinej. Výrobcovia smartfónov sa pretekajú v tom, aby do výbavy zakomponovali čo najlepší fotoaparát.

Čo však z toho, ak sú fotky vo výsledku málo ostré alebo ich musíte dodatočne upravovať rôznymi filtrami. Pritom stačí niekoľko základných pravidiel, ktorými by ste sa mali riadiť a vaše fotky si s radosťou môžete nechať vytlačiť a vložiť napríklad do albumu.

Pozrite si preto tieto tipy a vyťažte tak zo svojich fotiek omnoho viac, ako by ste čakali.

Tip 1 – Nepoužívajte ZOOM, radšej urobte pár krokov vy sami

Na to, že používanie ZOOM-u alebo priblíženia znižuje kvalitu fotky, ste už možno prišli aj sami. Čím viac si objekt pomocou funkcie ZOOM priblížite, tým menej bude váš záber ostrejší. Ak chcete odfotiť niečo, čo je vzdialenejšie, radšej urobte pár krokov naviac, prípadne priložte svoj telefón bližšie. Výkonnejšie modely smartfónov dnes disponujú aj teleobjektívom, vďaka ktorému bude aj napriek priblíženiu vaša fotka v najlepšej kvalite. Prípadne si môžete externý teleobjektív na svoj mobil dokúpiť zvlášť.

Tip 2 – Svetlo hrá dôležitú rolu, preto sa naučte správne s ním pracovať.

Kvalita svetla je nesmierne podstatnou súčasťou pri fotení. Ak robíte zábery v exteriéri,, najlepší čas na fotenie je počas dvoch magických hodín, tesne po východe slnka a pred jeho západom, keď je osvetlenie jemnejšie. Ak však potrebujete urobiť fotky aj uprostred dňa, vyhnite sa zaostrovaniu na ľudí na priamom slnku. Skúste nájsť tieňované miesto, kde bude osvetlenie rovnomernejšie. Na fotografovanie vonku je tiež vhodný zamračený deň, pretože svetlo rozptyľuje oblačnosť.

Tip 3 – Pracujte s expozíciou

Expozícia môže urobiť alebo rozbiť akúkoľvek fotografiu a je rozdielom medzi tým, či objekt predvediete v celej jeho nádhere, alebo skončíte záberom, ktorý bude priemerný až podpriemerný. 

Senzory na fotoaparátoch smartfónov majú obmedzený dynamický rozsah, alebo schopnosť zachytiť informácie od najjasnejšej časti fotografie po najtmavšiu. Aby ste zaistili, že zachytíte čo najviac svetelných informácií, nastavte expozíciu (klepnutím na obrazovku) na najjasnejšiu časť, ktorou je zvyčajne obloha.

Tip 4 – S bleskom opatrne okrem červených očí získate aj menej kvalitnú fotografiu

Každý profesionálny fotograf vám povie, že ak nemusí, blesk radšej nepoužíva. Osvetlenie, ktoré vďaka nemu v blízkej tesnosti objektívu vzniká, fotke na kvalite veru nepridá. Čo však v prípade, ak je svetlo nedostatočné? Skúste sa poobzerať po nejakom inom, alternatívnom zdroji. Ak fotíte vo vnútri, zapnite umelé osvetlenie. Ak vonku, a situácia to dovoľuje, zaujímavou možnosťou je napríklad využitie svetla pouličných lámp, výkladov obchodov alebo áut v premávke.

čistenie mobilu handričkou

 

Tip 5 – Nespoliehajte sa na jednu snímku, urobte ich rovno viac

Fotíte často deti alebo domácich miláčikov v pohybe? Určite poznáte to sklamanie, keď sa pozriete na fotku a zistíte, že ste ten nádherný úsmev svojej ratolesti nestihli zachytiť. Namiesto toho máte rozmazanú momentku, kde už otáča hlavu iným smerom a vám ostali len oči pre plač. Riešenie je jednoduché. Poistite sa a nasnímajte hneď niekoľko fotiek za sebou. Stačí, ak si potom vyberiete tú najlepšiu.

Tip 6 – Zaostrenie na šošovku. Kedy ste ju naposledy čistili.

Zdajú sa vám fotky nejaké nejasné? Nuž, fotenie pomocou mobilu znamená, že musíte šošovky integrovaného fotoaparátu udržiavať v čistote. Každodenným používaním a nosením vo vačku či taške sa nečistoty ľahko dostanú priamo na ne a tak môžu spôsobiť dojem nečistej či mierne rozmazanej snímky. Aby boli vaše fotky jasné, nezabudnite raz za čas dopriať svojmu smartfónu malú očistu a neobíďte najmä všetky súčasti fotoaparátu.

Tip 7 – Nefoťte cez sociálne siete a iné aplikácie

Vo väčšine prípadov nerobte fotografie cez Instagram či Facebook. Ak chcete odfotiť fotografiu a zdieľať ju so svojimi priateľmi, nasnímajte fotografiu pomocou bežného fotoaparátu v telefóne a až potom ju pridajte na Instagram alebo na akúkoľvek platformu, na ktorú ju posielate. 

Tieto aplikácie totiž nevyužívajú všetky schopnosti, ktoré ponúka váš telefón. Používanie fotoaparátu na sociálnych sieťach vám tak často poskytne horší obrázok, aký dokáže váš telefón urobiť.

Tip 8 – Zaostrujte na to hlavné. Vyskúšali ste už HDR či iné funkcie, ktoré fotenie pomocou mobilu ponúka?

Niekedy nezaškodí zistiť, čo všetko váš fotoaparát vlastne dokáže. Aby ste získali skvelé fotky, môžete použiť niektorú z funkcií, ktorú ste dosiaľ obchádzali. Za zmienku stojí zaostrenie na konkrétnu časť záberu, fotenie čiernobielo alebo HDR. Vďaka nim dokážete vytiahnuť zo snímky maximum a navodiť tak emóciu, ktorú by ste klasickou fotkou nedosiahli. Hoci vytvorenie toho pravého HDR efektu vzniká trochu komplikovanejšie, mnohé smarfóny majú automatickú funkciu. 

Ak chcete na fotografii dokonale zachytiť tmavé aj svetlé miesta v tom najväčšom možnom spektre, určite odporúčame vyskúšať.

Na nočné fotky nasnímané v tmavých interiéroch alebo vonku po západe slnka zase použite nočný režim, ktorý vyhotoví krajšie zábery.

Tip 9 – Koniec roztraseným snímkam. Fotenie pomocou mobilu je možné aj obama rukami

Dokonale ostrá fotka nemôže vzniknúť, ak nástroj, ktorým ju robíte, nedržíte pevne v rukách. V prípade foťáku môžete použiť statív alebo ho jednoducho pridŕžate oboma rukami. Spúšť stlačíte jedným prstom bez toho, aby ste získanú rovnováhu narušili. Ako je to však v prípade mobilu? Jednou rukou hľadáte spúšť na displeji a druhou sa všemožne snažíte udržať mobil pevne. Pre všetkých, ktorý obľubujú radšej mechanické tlačidlá máme dobrú správu. Je ňou tlačidlo pridávania hlasitosti. Mobil pokojne chyťte oboma rukami a pravým ukazovákom (tak, ako ste zvyknutí pri klasickom fotoapapráte) jednoducho tlačidlo zatlačte. Voilá! A fotka je na svete.

Tip 10 – Osvojte si základné pravidlá kompozície. Vaše fotky naberú nový dych. 

Kompozíciu ovládajú nielen fotografi, ale i maliari, grafici a iní umelci. Jej základné pravidlá nevznikli len tak náhodou. Dodávajú totiž vizuálu “dušu”. O čom to vlastne je? Nie jedno, kde sa objekty na fotke nachádzajú. Ak sa naučíte používať jednoduché pravidlo tretín, vaše snímky budú razom plné energie a iskry. Predstavte si každý záber na pozadí mriežky, ktorá delí horizontálne i vertikálne obrazovku telefónu na tretiny. Ak tie najzaujímavejšie objekty umiestnite v bodoch, kde sa čiary pretnú, rozdiel v dynamike záberu zbadáte sami.

Vďaka týmto tipom budú vaše zábery omnoho kvalitnejšie

Dnes už skutočne málokto behá s fotoaparátom vo vrecku. Nie je dôvod keďže aj fotenie pomocou mobilu môže byť zdrojom skvelých záberov. Stačí, ak si osvojíte tieto základné tipy. Potom vám nič nebráni v tom, aby ste si mohli nechať zaujímavé fotky či milé momentky vytlačiť a vložiť rovno do albumu alebo originálneho rámiku z vašej dielne. Máte chuť si nejaký vytvoriť? Nezabudnite si prečítať náš článok plný inšpirácie na handmade rámiky na fotky.

Vytlačiť fotky




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.