5 tipov, ako zefektívniť veľkoformátovú tlač | Blog
.
28.12.2017

5 tipov, ako zefektívniť veľkoformátovú tlač


Tlač na veľký formát sa teší u firiem čoraz väčšej obľube. Ak je to aj váš prípad, máme pre vás pár dobrých rád. Na veľké sny, o ktorých chcete dať všetkým vedieť, treba predsa veľkú propagáciu.

Veľkoformátová tlač

Veľkoformátové tlačiarne sú určené pre tých, ktorým štandardná veľkosť formátu A4 nestačí. Možno ste architektom či projektantom a chcete, aby vaše plány na veľkom formáte ostatným vyrazili dych. Alebo ste majiteľom firmy a potrebujete ostatným dať vedieť o vašich produktoch vo veľkom štýle. Veľkoformátová tlač je na to priam stvorená!

 

1. Tlačte vo firme aj vo veľkom (formáte)

Potrebuje si v spoločnosti zabezpečiť svojpomocne veľkoformátovú tlač? Na  začiatok, pred kúpou takejto tlačiarne, zvážte pár základných parametrov:

  • aký by mal byť optimálny formát tlače,
  • čo budete na nej najčastejšie tlačiť,
  • či chcete len tlačiareň, alebo všestranné multifunkčné zariadenie.

Zaujímajte sa napríklad o to, či je multifunkčná, o úspornosť, rozlíšenie výsledných médií, ale aj rýchlosť tlače za minútu či fyzické rozmery stroja. Pokiaľ si tieto služby potrebujete zabezpečiť len príležitostne, navyše s kvalitným výstupom v najvyššej kvalite, na to sú profesionálne tlačiarenské služby „pod jednou strechou“.

 

2. Úsporne, už od jedného kusu vám na mieru

Najväčšou výhodou veľkoformátovej digitálnej tlače oproti ofsetu je výtlačok už od jedného kusu plagátu či banneru. Je výhodné využiť ju už vtedy, ak potrebujete vytlačiť rozmery väčšie ako A3. 

Tlačiarenské spoločnosti vám vedia vyjsť v ústrety takmer okamžite, od obdržania správnych tlačových dát, ktoré im zadáte. Tiež vám radia od konzultácie cez grafický návrh až po záverečné spracovanie finálneho produktu a tlače. Zadaním zákazky získate kvalitné služby za prijateľné ceny.

 

3. Uvažujte nad správnymi rozmermi

Aby bilbordy, reklamné tabule alebo bannery boli vysoko kvalitné a vizuálne príťažlivé, musíte tlačiarenskej firme pripraviť potrebné podklady. Nie všetky súbory sú vhodné pre veľké tlačenie, dokonca aj najmenšia chyba sa môže stať veľkým problémom, ktorý vás bude stáť zbytočné peniaze.

Nezabudnite prihliadať na správny rozmer výsledného produktu. Premyslite si tiež, či budete požadovať exteriérovú tlač, alebo interiérovú fototlač. Exteriérová tlač je odolná proti rôznym poveternostným vplyvom, interiérová fototlač je skôr vhodná tam, kde sa vyžaduje vysoká kvalita farieb a dobré rozlíšenie.

Prvotriedne technologické vybavenie umožňuje profesionálom vyhovieť najnovším trendom v oblasti veľkoformátovej tlače. Získate úžasnú prezentačnú grafiku, farebne aj čiernobielo.

 

4. Fotografie pripravte vo vysokom rozlíšení

Čím vyššie rozlíšenie budú mať vaše fotografie, tým bude tlač kvalitnejšia. Nevhodné sú najmä fotografie urobené staršími mobilnými telefónmi, ale často aj fotografie stiahnuté z internetu, najmä z Facebooku. Takéto fotografie sú však na 99 % zmenšované, a preto úplne nevhodné pre veľkoformátovú tlač. Aj keď chcete použiť fotografie z fotoaparátu, ideálne je, ak majú viac megapixelov.

Pokiaľ fotografie máte od profesionálneho fotografa, dajte si pozor, aby vám neposlal zmenšenú verziu učenú pre webovú stránku. Tiež neupravujte softvérom veľkosť obrázku. Pri veľkoformátovej tlači potrebujete mať grafiku pripravenú presne, bez okrajov a farby v režime CMYK. Výsledkom budú žiarivé farby a trvácne výsledky pre interiérové aj exteriérové aplikácie.

 

5. Nechajte si schváliť finálny návrh pred realizáciou

Moderné technológie sú trendy, tak prečo to nevyužiť pri online objednávaní tlače. Online systém umožňuje jednoducho objednať si vybraný typ produktu, nahrať fotografie, upraviť si ich, nastaviť rozmery výslednej tlače.
Ak chcete mať realizáciu vašej zákazky celkom pod kontrolou, zabezpečte si schválenie náhľadu výsledného produktu. Takto môžete konzultovať jeho finálnu podobu, použitý materiál či odtiene a sýtosť farieb. Tlač samotnej fotografie prebieha po dôkladnej kontrole kvality snímky za asistencie technika, aby bol zaručený požadovaný výstup.

 

Objednajte si veľkoformátovú tlač efektívne

 




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.