Je pečiatka pre podnikateľa povinná? | Blog
.
25.09.2023      Čas čítania: 3 min.

Je pečiatka pre podnikateľa povinná?


Vystavovanie faktúr, vedenie účtovníctva, daňové povinnosti. Živnostníci a podnikatelia sú zavalení množstvom administratívy už v samotných začiatkoch podnikania. Dnes sa spoločne pokúsime rozlúštiť jednu záhadu. Pečiatku – kedy je nutná a čo všetko by mala obsahovať.

Stôl s pečiatkami

Pre väčšinu zo zákona nepovinné

Tým najpodstatnejším faktom pre podnikateľov je, že žiadny zákon im neprikazuje mať pečiatku. Ak vlastníte obchod s oblečením alebo na vlastnú päsť školíte o bezpečnosti na cestách, ani v jednom prípade nie ste povinní si dať pečiatku vyrobiť.

Výnimky však potvrdzujú pravidlá, a preto asi tušíte, že ani tu chýbať nebudú. Jedinou skupinou ľudí, ktorá musí využívať pečiatku, sú orgány štátnej správy, a to napríklad súdni znalci, exekútori či notári. Jej súčasťou musí byť slovenský štátny znak.

V povedomí ľudí zaužívaný zvyk

Ak sa pýtate, prečo si dávajú niektorí podnikatelia dobrovoľne zhotovovať pečiatku, odpoveď je jednoduchá. Spoločnosť je na to zvyknutá a „razítko“ s údajmi o firme podvedome zvyšuje jej dôveryhodnosť v očiach zákazníkov. Obchodníci sa preto k používaniu pečiatok prikláňajú, napriek tomu, že nejde o ďalšiu byrokratickú úlohu.

Jedným šikovným stlačením sa tak všetky potrebné údaje ocitnú na papieri bez zdĺhavého vypisovania. Napokon, kto ovláda všetky údaje firmy naspamäť?

Všetky údaje v jednom odtlačku

Výhodou pečiatky je, že obsahuje všetky podstatné informácie o vás alebo vašej firme. V obchodnom styku nemusíte svoje údaje vypisovať ručne, ale jednoducho využijete vašu pečiatku, na ktorej je:

  • názov firmy,
  • adresa firmy,
  • IČO a DIČ (IČ DPH – ak platíte DPH),
  • e-mail, telefónne číslo,
  • web.

Ak ste živnostníkom, namiesto názvu firmy uveďte svoje obchodné meno a predmet podnikania. V prípade, ak nemáte web, ho jednoducho vynechajte. Váš e-mailový či telefonický kontakt by však na pečiatke nemal chýbať.

Na pečiatke sa často stretávame aj s logom firmy alebo sloganom, ktorý je pre spoločnosť charakteristický. Dnes už technológie pokročili natoľko, že obsah vašej novej pečiatky v podstate nemá obmedzenie. Dokonca si ju môžete objednať z pohodlia domova.

Z akých pečiatok máte na výber?

Kancelárske pečiatky sú základ

Úplným základom vo svete pečiatok pre firmu sú kancelárske pečiatky. Využívajú sa na dennej báze. Otláčate ich napríklad na faktúru alebo dodací list. Obyčajne na nich nájdete logo firmy, adresu a fakturačné údaje. U nás máte na výber z dvoch špičkových značiek Colop a Modico. Máme rôzne rozmery od tých, čo majú tri riadky, až po tie so siedmimi.

Skúste byť originálni s okrúhlou pečiatkou

V prípade, že pečiatku viete využiť aj na iné ako len oficiálne dokumenty, skúste popremýšľať nad okrúhlou pečiatkou. Nezmestia sa vám tam všetky údaje ako na klasickú kancelársku, no jej využitie nájde skutočne množstvo firiem. Čo tak napríklad okrúhle logo na vaše výrobky alebo venovania k darčekom pre klientov? Je to nevšednejšie a naozaj originálne.

Majte pečiatku vždy so sebou

Radi by sme vám predstavili kategóriu vreckových pečiatok. Takéto pečiatky sú vhodné pre tých z vás, ktorí sú často na cestách či mávajú jednania mimo svojej kancelárie. Ide o menšie a skladnejšie pečiatky. Nezaberú veľa miesta v taške a vy budete vždy pripravení napríklad na podpis zaujímavého kontraktu.

Vrecková pečiatka

Veľmi originálnym a praktickým druhom pečiatok sú tie v pere. Je to vlastne pero a pečiatka v jednom. Môžete tam mať svoj podpis, grafiku či logo. Aké šikovné!

Veľký pomocník sú rýchloschnúce a veľkoplošné pečiatky

Ako využiť tieto dve kategórie, aby vám mohli pomôcť? Skutočne záleží na vašej profesii. Veľkoplošné, technické pečiatky viete využiť napríklad na rôzne tabuľky, doklady, technické výkresy či iné dokumenty. U nás ich nájdete až do rozmeru 96 × 68 mm. Máte možnosť na ňu umiestniť až 14 riadkov.

Už samotný názov rýchloschnúce pečiatky prezrádza ich hlavnú výhodu. Odtlačok sa nerozmazáva a je stály. Využiť ich môžete napríklad na označovanie vernostných kariet, pri kvalitatívnych kontrolách, na označenie textu či pri vstupoch na rôzne kultúrne podujatia. Fantázii sa skutočne medze nekladú.

Vyberte si zo širokej ponuky našich pečiatok

V našom Printstúdiu si naozaj máte z čoho vyberať. Máme na výber samonamáčacie aj flash pečiatky v rôznych veľkostiach a tvaroch. Flash pečiatky si môžete vyzdvihnúť v hociktorej zo 40 predajní Faxcopy na Slovensku. Odlíšte sa zelenou či modrou pečiatkou, nielen čierna je v móde.

Vytvorte si vlastnú pečiatku




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.