Údaje, ktoré by mala obsahovať firemná pečiatka | Blog
.
29.01.2018

Údaje, ktoré by mala obsahovať firemná pečiatka


Ušetriť čas i námahu pri neustálom vypisovaní tých istých firemných údajov vám jednoducho pomôže pečiatka. Hoci zákon jej používanie nenariaďuje a pečiatka funguje skôr ako obchodná zvyklosť, niektoré inštitúcie ju môžu od vás vyžadovať. Čo by teda mala obsahovať?

Pečiatka

V podstate záleží len na vás, aké údaje uvediete na firemnej pečiatke. To neplatí jedine v prípade, že patríte k profesiám, ktorým jej používanie určuje legislatíva, napríklad notári, exekútori, súdni znalci a podobne.

Pečiatka musí o vás podať tie najdôležitejšie informácie v základných faktoch, potrebných pre obchodný, úradný či platobný styk. Je však pre vás výhodné pečiatky používať a nemusieť unavujúco vypisovať vaše firemné informácie pre rôznych obchodných partnerov či rôzne inštitúcie.

 

Firemný názov musí odrážať údaje v registri

V prvom rade na pečiatke uvádzajte presný názov vašej firmy, ktorú zastupujete a zhoduje sa s údajmi zapísanými v obchodnom či živnostenskom registri. Pečiatky pre živnostníkov sú v podstate rovnaké ako pre spoločnosti, namiesto názvu firmy však na nej uvádzate svoje obchodné meno.

 

Logo, ktorým sa prezentujete v biznise

Chcete uvádzať na pečiatke aj logo? Žiadny problém, práve naopak. Firma s profesionálne spracovaným logom pôsobí na ľudí omnoho dôveryhodnejšie a serióznejšie ako bez neho.

Logo by malo do istej miery odrážať aj predmet vášho podnikania, ktorému sa venujete. Ideálne je, ak ho máte vyhotovené vo väčšom rozlíšení, aby s ním grafik mohol pri výrobe pečiatky pracovať a bolo jasne čitateľné pre vašich obchodných partnerov.

 

Skratky vo firemnom styku: IČO, DIČ i IČ DPH

So skratkami IČO, DIČ, IČ DPH sa v biznise môžete stretnúť prakticky denne. Pomáhajú jednoznačne identifikovať vašu firmu v obchodnom styku. IČO predstavuje identifikačné číslo firmy (osemmiestne) a nemení sa počas celej doby jej existencie. Ako podnikateľ ho uvádzate najmä v úradnom styku a pokiaľ ho budete mať uvedené na pečiatke, uľahčí vám to mnoho starostí a nemusíte si ho pamätať.

DIČ je daňové identifikačné číslo (desaťmiestne). Prideľuje vám ho správca dane napríklad pri registrácii na dani z príjmov, pri spotrebných či miestnych daniach. IČ DPH, teda identifikačné číslo pre daň z pridanej hodnoty, ktoré vám tiež pridelí správca dane, pričom si ho môžete overiť aj na portáli Finančného riaditeľstva.

 

Adresu sídla vyžaduje aj zákon

Kompletná adresa sídla firmy je zárukou, že vás zákazník ľahko nájdete, prípadne vám môže rýchlo doručiť potrebnú zásielku. Navyše sídlo musíte uvádzať aj pri zápise firmy do registra, a preto by nemalo chýbať ani na vašej pečiatke.

Fungujete napríklad ako eseročka či živnostník? Sídlom právnickej osoby a miestom podnikania fyzickej osoby je (podľa Obchodného zákonníka) adresa zapísaná ako miesto podnikania v obchodnom či živnostenskom registri. Adresou sa pritom rozumie:

  • názov obce s uvedením jej poštového smerovacieho čísla,
  • názov ulice alebo iného verejného priestranstva a orientačné číslo,
  • prípadne súpisné číslo, ak sa obec nečlení na ulice.

 

Kontaktné firemné údaje na priamu odozvu

Mať firemnú webovú stránku je dnes už pomaly nutnosťou medzi biznis partnermi. Tak prečo ho neuviesť práve na pečiatke, ktorá vás má prezentovať.

Nezabúdajte ani na kontaktné údaje, ako napríklad telefón či e-mail. Ušetria čas vašim obchodným partnerom i zákazníkom, keď sa vás budú chcieť obratom kontaktovať.

 

Navrhnite pečiatku pre vašu firmu

 




NEWSLETTER
Radi by ste sa ako prví dozvedeli o výhodných akciách, súťažiach a zaujímavých foto novinkách? Prihláste sa na odber nášho newslettera.